• Κοινωνία

    Δημήτρης Βερβεσός: Να συμπεριληφθούν οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες στους πληττόμενους κλάδους

    Δημήτρης Βερβεσός, Δικηγόρος

    Δημήτρης Βερβεσός,, πρόεδρος ΔΣΑ


    Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, με την οποία ζητεί να συμπεριληφθούν και οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρίες στους πληττόμενους κλάδους και να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και στήριξής τους.

    Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: 

    Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

    Όπως ασφαλώς γνωρίζετε κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθ. ∆1α/ΓΠ.οικ.18176/15.3.2020 ΚΥΑ (Β 864), που αντικατέστησε την προϊσχύσασα υπ’
    αρ. ∆1α/ΓΠ.οικ. 17734/2020 (Β’ 833) ΚΥΑ, έχει παύσει σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας.

    Τούτο, σε συνδυασμό και μετά γενικότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας, έχει οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε ουσιαστική αναστολή της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος τόσο δικαστικώς όσο και εξωδίκως με συνέπεια την αντικειμενική αδυναμία προσπόρισης εισοδήματος από τους δικηγόρους, την αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων και τον κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις απόκτησης των αναγκαίων προς βιοπορισμό. Εφόσον δε, παραταθούν περαιτέρω τα ως άνω περιοριστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού, ενόψει και της έναρξης των δικαστικών διακοπών από αρχές Ιουνίου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε παύει ως γνωστόν η λειτουργία των δικαστηρίων, οι συνέπειες για τους συναδέλφους Θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.

    Το χθεσινό Eurogroup, όπως πληροφορηθήκαμε από τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, παρέσχε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο στα κράτη μέλη και ενέκρινε μέτρα οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζομένων, ελευθέρων επαγγελματιών και πολιτών.

    Ήδη, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μελετά τη λήψη κανονιστικών μέτρων για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας, στους οποίους προφανώς υπάγονται και οι 43.000 δικηγόροι της χώρας, όπως και οι δικηγορικές εταιρείες, για τους προαναφερθέντες λόγους.

    Θεωρούμε λοιπόν ότι, στην παρούσα συγκυρία, επείγει να ληφθούν τα κάτωθι άμεσα μέτρα στήριξης των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών:

    Άμεση αναστολή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων καθώς και των δανειακών τους βαρών.

    Άμεση ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕ∆, ο οποίος έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά με εισφορές του κλάδου από το 2011.

    Χορήγηση εκτάκτου επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πάγιων λειτουργικών εξόδων των δικηγορικών γραφείων.

    Άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ποσών σε δικηγόρους από φορείς του Δημοσίου, ιδίως των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας, των φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς εξωτερικούς συνεργάτες – δικηγόρους, αποζημιώσεις μελών επιτροπών κοκ.

    Την αναστολή εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ, για δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες.

    Κρίνουμε τα ανωτέρω μέτρα άμεσα και αναγκαία, σε πρώτη φάση, για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων του κλάδου. Για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει και θα ανακύψουν, ανάλογα και με τη χρονική ισχύ των προληπτικών μέτρων, θα επανέλθουμε με νεότερη επιστολή μας.

    Με τιμή

    Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,

    Δημήτρης Βερβεσός



    ΣΧΟΛΙΑ