ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον καβγά που, εν πλω, είχε ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης με επιβαίνοντα αλιευτικού, λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός με βαριά τραύματα στο κεφάλι, επιβεβαίωσε και δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας.
Καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, στη δίκη των 2 ψαράδων για τη δολοφονία του πολιτικού, ο Κωνσταντίνος Ασημάκος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον άνδρα που είδε πάνω στο αλιευτικό, στο πρόσωπο κάποιου από τους 2 κατηγορουμένους.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι την ώρα του περιστατικού ψάρευε κι ο ίδιος στην ίδια θαλάσσια περιοχή στην Ερέτρια. Από τη στεριά που βρισκόταν υποστήριξε πως είδε από απόσταση περίπου 450 μέτρων το κόκκινο μικρό σκάφος του Σηφη Βαλυράκη να βγαίνει στα ανοιχτά. Και λίγο αργότερα, ένα αλιευτικό να πλησιάζει το φουσκωτό κι έναν επιβαίνοντα να λογομαχεί με το θύμα. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι για εκείνον ήταν ένας συνηθισμένος καβγάς γι αυτό σταμάτησε να παρατηρεί. Ετσι, για το κρίσιμο ζήτημα -εάν ο μάρτυρας είδε τον άνδρα στο αλιευτικό να χτυπάει με αντικείμενο τον πολιτικό- ο μάρτυρας ρωτήθηκε και απάντησε :
Πρόεδρος Δικαστηρίου: Από τη στιγμή που ακούτε την ανταλλαγή των δύο φράσεων μέχρι τη στιγμή που χωρίστηκαν τα 2 σκάφη, έχετε διακόψει την οπτική επαφή με το σημείο;
Μάρτυρας: Δεν έδωσα σημασία σε όλο το συμβάν. Μπορεί να έγινε κάτι ενδιάμεσα που δεν παρατήρησα.
Λίγο αργότερα ο μάρτυρας ξαναρωτήθηκε:
Πρόεδρος: Εσείς είστε σίγουρος ότι εκτός από την ανταλλαγή των φράσεων δεν είχε κάτι άλλο;
Μάρτυρας: 100%! Αυτό με έτρωγε, ότι αν καθόμουν λίγο ακόμα μπορεί να είχα δει κάτι.
Για το δεύτερο κρίσιμο ζητούμενο της δίκης, το εάν το θύμα έπεσε στη θάλασσα από τις μανούβρες που έκανε το μεγάλο σκάφος, ο μάρτυρας υποστήριξε:
Πρόεδρος: Οταν χωρίσανε τα δυο σκάφη πήραν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις;
Μάρτυρας: Μόλις γυρίσανε ξεκίνησα και έφυγα.
Πρόεδρος: Το σκάφος Βαλυράκη συνέχισε την πορεία του;
Μάρτυρας: Με πολύ αργό ρυθμό, πήγανε σιγά -σιγά.
Πρόεδρος: Ο θανών ήταν πάνω; Τον είδατε;
Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το πω, γιατί έτυχε την ώρα που μάζευα τα πράγματα και σηκώθηκα να φύγω δεν έδωσα σημασία.
Πρόεδρος: Μπορεί να ήταν άδειο;
Μάρτυρας: Μπορεί. Δεν το λέω με σιγουριά αυτό το πράγμα. Ο θεός είναι ψηλά κοιτάει, δεν μπορώ να πω κάτι που δεν έχω δει .
Λίγο αργότερα, δέχθηκε την ίδια ερώτηση από τον εισαγγελέα του δικαστηριου:
Εισαγγελέας: Τον Βαλυράκη τον αντιληφθήκατε να είναι στο σκάφος όταν χώρισαν τα δύο σκάφη;
Μάρτυρας: Ναι τον είδα
Ο αυτόπτης μάρτυρας άφησε αιχμές για τη στάση του Λιμενικού (“δεν μου έδωσαν σημασία για τα όσα κατέθεσα”) και υποστήριξε ότι μετά την κατάθεση του αναγκάστηκε να φύγει από την Ερέτρια όπου μέχρι τότε κατοικούσε:
“Οταν έγινε γνωστό πως κατέθεσα στις αρχές, άρχισαν στην περιοχή να με σχολιάζουν, ότι
“τα έχω πάρει από την οικογένεια Βαλυράκη. Ακόμη και λιμενικός της Ερέτριας μου είπε ότι “από τις κατάρες που έχεις φάει δεν θα λιώσουν τα κόκαλα σου”.Μέχρι που τα μάζεψα και σηκώθηκα και έφυγα από την Ερέτρια. Και εδώ στο δικαστήριο ο ένας κατηγορούμενος είχε έρθει και μου είπε “πες την αλήθεια γιατί έχουμε μάθει ότι έχεις επινοικίασει το μαγαζί.”
Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη ψαρά, το μοιραίο πρωινό είδε και άκουσε:
“Είδα τον Σήφη Βαλυράκη που ξεκίνησε με το κόκκινο φουσκωτό, φαίνεται καθαρά η οικία του από το σημείο που ήμουν. Ξεκίνησε έσβησε,το ξαναέβαλε μπρος. Τρεις φορές έγινε αυτό. Κάποια στιγμή ήρθαν μούρη με μούρη με το καϊκι. Ήταν μπροστά μου το σημείο, γύρω στα 460 με 480 μέτρα. Το λέω γιατί με πήγε το Λιμενικό της Ερέτριας και έκανε αναπαράσταση και μέτρησαν μέσω gps.
Είναι συνηθισμένες αυτές οι εντάσεις.Να βλέπεις μεγάλα σκάφη με μικρά, να γίνονται μανούβρες φασαρίες.
Πρόεδρος: Γιατί;
Μάρτυρας: Γιατί οι επαγγελματίες νομίζουν πως όλη η θάλασσα είναι δικιά τους. Άκουσα από το αλιευτικό ότι “ θα φωνάξω το Λιμεναρχείο” και από το φουσκωτό “ θα μου κλ τα α..”. Το αλιευτικό έφερε δύο κύκλους γύρω από το φουσκωτό και έφυγε.
Εγώ μάζευα τα πράγματα μου και είπα “ακόμη μία συνηθισμένη φασαρία”.
Πάνω στο αλιευτικό εγώ έβλεπα έναν κάτω από την τέντα. Την ώρα που ξεκίνησαν και χώρισαν τα σκάφη προς αντίθετη πλευρά εγώ πήρα τα πράγματα και έφυγα, μια καθημερινή φασαρία. Το αλιευτικό έφυγε από την αντίθετη πλευρά που ήρθε. (…) Το αλιευτικό σκάφος ήταν μεγαλύτερο από το φουσκωτό. Εγώ είδα έναν που καθόταν σχεδόν στη μέση του καϊκιού, κάτω από την τέντα. Με αυτόν είδα ότι έγινε ο διάλογος.
Πρόεδρος: Αναγνωρίσατε τους δύο συμμετέχοντες στο περιστατικό;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Τους κατηγορούμενους τους γνωρίζετε;
Μάρτυρας: Όχι, τους γνώριζα φατσικά, γιατί ήταν πελάτες στο κατάστημα μου.
Πρόεδρος:Ποιος από τους δύο ήταν στο σκάφος;
Μάρτυρας: Στα τόσα μέτρα δεν αναγνωρίζεις. Και το λιμεναρχείο που πηρα μου είπαν ότι δεν μπορείς να δεις συγκεκριμένα. Ούτε πρόσωπο ούτε σωματοδομή.
Ο μάρτυρας υποστήριξε πως το ίδιο απόγευμα έμαθε ότι ο Βαλυράκης αγνοείται και μετά από τηλεφωνήματα, πήγε το επόμενο πρωί να καταθέσει στο Λιμεναρχείο:
“Είπα για το περιστατικό, είπα ότι είχαν μια λογομαχία για ένα περιστατικό. Είτε στον τοίχο μίλαγα είτε στον διοικητή της Ερέτριας ήταν το ίδιο πράγμα.
Πρόεδρος: Γιατί το λέτε αυτό;
Μάρτυρας: Γιατί δεν μου έδωσαν καμία σημασία. Στη συνέχεια είχε έρθει ο κύριος Σπύρου ο τότε δικηγόρος της οικογένειας και κάποιος μέσα από το λιμεναρχείο και του λέει “αν θες να μάθεις περαιτέρω πράγματα πήγαινε πιάσε τον τάδε” και τότε ήρθε και με βρήκε.
Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό σε σχέση με το περιστατικό και την κατάθεση στο Λιμεναρχείο;
Μάρτυρας: Το απόγευμα. Δεν θυμάμαι αν ήταν την ίδια μέρα ή την επόμενη. Συζητήσαμε έξω από τον φούρνο μου.
Οι 2 κατηγορούμενοι ψαράδες αρνούνται τις κατηγορίες της δολοφονίας, ακριβώς πριν από 5 χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Σταθόπουλος: «Στο επαγγελματικό ταξίδι το πτυχίο είναι διαβατήριο, η νοοτροπία πυξίδα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Dimand: Πώληση και επαναγορά μετοχών από τον Δ. Ανδριόπουλο με συνολική αξία πάνω από €1,28 εκατ.
- Ρωσία: Πτώση στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Μειώθηκαν κατά 24% το 2025
- ΔΕΗ: Συμφωνία με JP Morgan για παράταση της τιτλοποίησης 300 εκατ. ευρώ έως τον Ιούνιο
- Μακρόν: Με κόκκινο μάτι στην επιθεώρηση του στρατεύματος – Πείτε ότι είναι το «Eye of the Tiger», αστειεύτηκε