• Κοινωνία

    Δίκη για Μάτι: «Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι»

    Μάτι

    Μάτι


    Για πολυεπίπεδη ολιγωρία των υπευθύνων, με λάθη και παραλείψεις, που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο 104 συνανθρώπων μας στην πυρκαγιά στο Μάτι μίλησε ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, καταθέτοντας στη δίκη των 21 κατηγορουμένων για πλημμεληματικές πράξεις.

    “Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν όλοι ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων”, κατέθεσε χαρακτηριστικά, με τους δικηγόρους θυμάτων και οικογενειών νεκρών να επαναφέρουν την κακουργηματική κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο.

    “Με αυτή την κατάθεση αποδείξαμε ότι υπάρχει θέμα έκθεσης. Και απευθυνόμενοι σε εσάς κύρια πρόεδρε, λέμε εσείς, ο Θεός και η ψυχή σας. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το δικαστήριο σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεση”, είπε απευθυνόμενους στους δικαστές ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος.

    Και σε δικές του ερωτήσεις απάντησε τη 2η μέρα της κατάθεσης του ο πραγματογνώμονας, ο οποίος έχει οριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από οικογένειες θυμάτων και εγκαυματίες.

    Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορούσαν να πετάξουν εκείνη τη μέρα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

    Β. Καπερνάρος : Πώς εξηγείτε ότι στη Κινέτα δεν είχαμε ούτε 1 τραυματισμό, ενώ στη φωτιά στο Μάτι είχαμε 104 ταυτοποιημένους νεκρούς ;

    Μάρτυρας: Στην Κινέτα υπήρχε άμεση κινητοποίηση ενώ εδώ υπήρχε ολιγωρία. Ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων ξεκινά από την ώρα που η πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Όφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Aπαραδεκτο επιχειρησιακά να κινητοποιηθεί μόνο ένα σενάριο μέσο.

    Καπερνάρος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;

    Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.

    Β.Καπερνάρος: Έγινε προσπάθεια να απογειωθεί το ελικόπτερο της αστυνομίας;

    Μάρτυρας: Όχι δεν έγινε καμία προσπάθεια αν και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση γιατί έχει τα μέσα . Έχει θερμικές κάμερες και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα.

    Η κατάθεση του κ. Γκουρμπάτση θα συνεχιστεί και αύριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Εταιρείες δημοσκοπήσεων προς ΣΥΡΙΖΑ: Λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ