Την ενοχή 13 κατηγορούμενων για παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ πρότεινε η εισαγγελέας και στη 2η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Αυτή τη φορά το «πάρτι» στήθηκε στη Φθιώτιδα με τους 12 κατηγορουμένους να έχουν εισπράξει συνολικά 441.000 ευρώ μέσα σε μια 4ετία για βοσκοτόπια που απλώς επισκεπτόταν χωρίς να εκτρέφουν ζώα. Άλλωστε τα επαγγέλματα τους ουδεμία σχέση έχουν με βοσκό ή γεωργό.

1

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι γιατρός, φαρμακοποιός, εκπαιδευτικός και αποθηκάριος. Ο 13ος κατηγορούμενος είναι πρώην πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής. Νοίκιαζε τις εκτάσεις έναντι πενιχρού τιμήματος, οι οποίες όμως κατά το κατηγορητήριο δεν ανήκαν στο συνεταιρισμό. Ήταν η δασικές ή δημόσιες.

«Ευθύνες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ»

Η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου, στην αγόρευση της στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών,  αναφέρθηκε σε ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως είπε,   δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο μένοντας μόνο στο περιεχόμενο των δηλώσεων των κατηγορουμένων.

«Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης κι αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας», ανέφερε η εισαγγελέας. «Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειες του. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε ανεξαρτήτως εγκυκλίων να μεταβεί στο σημείο και να δει αν υπάρχει πραγματικά η δηλωθείσα δραστηριότητα. Εκεί θα έβλεπαν ότι υπήρχαν ζώα, ο βοσκότοπος ήταν παραγωγικός στην πραγματικότητα.»

Για τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ η εισαγγελέας είπε ότι θα τις εξεταστούν στην υπόθεση μιας ιδιοκτήτριας ΚΥΔ στο Δομοκό, σε βάρος της οποίας υπάρχει ανοιχτή δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία.

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε στο δικαστήριο τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην Εισαγγελία για να ελεγχθούν 5 μάρτυρες για ψευδορκία, 2 για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και 1 πρόσωπο για ψευδή βεβαίωση.

Οι επίδικες εκτάσεις  βρίσκονται στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη και δηλώνονταν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι.

Οι κατηγορούμενοι που κατά περίπτωση δικάζονται για τα πλημμελήματα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου με σκοπό τη λήψη επιχορηγήσεων, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας, αρνήθηκαν τα πάντα στις απολογίες τους.

Ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού  ισχυρίστηκε ότι ο συνεταιρισμός έχει νόμιμα δικαιώματα νομής βοσκής επί των εν λόγω εκτάσεων από το 1935, επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι υποστήριξαν  ότι ενήργησαν στο πλαίσιο της σχετικής εγκυκλίου, η οποία δεν απαιτούσε να υπάρχει ούτε γεωργική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη της επιδότησης, αλλά μοναδικό κριτήριο ήταν η διατήρηση των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση». Όπως είπαν, το μόνο που απαιτούνταν ήταν το χορτάρι να μην ξεπερνά σε ύψος τα 70 εκατοστά.

Διαβάστε επίσης

Novo Nordisk: Έξαλλος ο «Γουόρεν Μπάφετ της Βρετανίας» – «Αξιοσημείωτη ήττα στα φάρμακα απώλειας βάρους»

Καστοριά: Καταδικάστηκαν 11 αγρότες και κτηνοτρόφοι για παρεμπόδιση του Τελωνείου

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Σύσκεψη συντονισμού για την ηλεκτροδότηση εν όψει καύσωνα