ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την πιθανή αγορά της Γροιλανδίας, εφαρμογές κινητών που επιτρέπουν στους καταναλωτές να εντοπίζουν και να αποφεύγουν προϊόντα αμερικανικής προέλευσης έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή των charts στη Δανία.
Οι Δανοί καταναλωτές χρησιμοποιούν κυρίως δύο εφαρμογές για να εντοπίζουν προϊόντα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και να προτείνουν τοπικά ή άλλα διεθνή προϊόντα. Μία από τις εφαρμογές, με την ονομασία UdenUSA (ή NonUSA στα αγγλικά), ανεβαίνει σταθερά και είναι αυτή τη στιγμή η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στη χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και το ChatGPT στο App Store. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να σαρώσουν προϊόντα για να δουν τη χώρα προέλευσής τους. Παράλληλα, βρίσκει εναλλακτικά προϊόντα από χώρες εκτός των ΗΠΑ και τις προσθέτει στο καλάθι αγορών. Οι δημιουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή δεν είχε σκοπό να ενθαρρύνει το μποϊκοτάζ, αλλά να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια στους καταναλωτές σχετικά με τις αγορές τους.
Μια άλλη δημοφιλής εφαρμογή είναι η Made O’Meter, που κατατάσσεται αυτή τη στιγμή πέμπτη στο App Store στη Νορβηγία. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα μποϊκοτάζ στα σούπερ μάρκετ πιθανώς θα έχουν περιορισμένη επίδραση, καθώς σχετικά λίγα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης πωλούνται στα δανικά καταστήματα. Μόνο περίπου το 1% της κατανάλωσης τροφίμων στη Δανία προέρχεται άμεσα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Λουίζ Άγκερστρομ Χάνσεν, οικονομολόγο στην Danske Bank. Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο τον προσδιορισμό του πραγματικού αποτελέσματος ενός τέτοιου μποϊκοτάζ.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Απειλεί με 100% δασμούς τον Καναδά σε ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με την Κίνα
Εγνατία Οδός: Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην κατεύθυνση από Αλεξανδρούπολη προς Ξάνθη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στα Καλάβρυτα
- Πλεύρης: «Η μείωση αφορά το τελευταίο 5μηνο που εφαρμόζονται τα σκληρά μέτρα»
- Πάτρα: Σε φορτηγό που βρισκόταν στο λιμάνι εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει σε αξία τα 1,7 εκατ. ευρώ
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα φάση αποτίμησης με φόντο τις παραχωρήσεις – Στα €40 η Piraeus, στα €49 η Santander