• Κοινωνία

    Clawback & rebate: Ικανοποίηση γιατρών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων σε 120 δόσεις

    • NewsRoom


    Την ικανοποίησή του για την παροχή της δυνατότητας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ από εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback, αντίστοιχα) σε έως 120 δόσεις εκφράζει ο ιατρικός κόσμος.

    Σύμφωνα με το άρθρο 81 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», οφειλές των παροχών προς τον ΕΟΠΥΥ, από rebate και clawback για τα έτη 2013-2018, δύνανται να εισπραχθούν με τη μορφή δόσεων, ο αριθμός των οποίων δύναται να καθοριστεί έως 120.

    Ο αριθμός των δόσεων, καθώς και κάθε αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

    Με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ρητά η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών των παρόχων (πλην φαρμακευτικών εταιριών και ΚΑΚ), ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον Οργανισμό ταυτόχρονα με την συνέχιση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των ασθενών στη παροχή υπηρεσιών υγείας

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από πολλά έτη, να αισθανθούμε ότι συμβάλλαμε αποφασιστικά στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του ιατρικού κόσμου», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «ευήκοα (κυβερνητικά) ώτα».

    «Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, για μία ικανοποίηση ενός δίκαιου και εύλογου αιτήματός μας, που θα δώσει μία ανάσα ζωής στους γιατρούς μέλη μας και τα διαγνωστικά εργαστήρια που όλα αυτά τα έτη της κρίσης κράτησαν όρθιο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Προσβλέπουμε στην άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, κάτι για το οποίο είμαστε βέβαιοι, και δηλώνουμε ότι ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να μάχεται με κάθε μέσο για την ικανοποίηση κάθε δίκαιου αιτήματος των ιατρών μελών του και των ασθενών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΙΣΑ.

    Την ικανοποίησή του εκφράζει και το Συντονιστικό Όργανο των κλινικοεργαστηριακών γιατρών (ΠΟΣΙΠΥ-ΠΟΣΚΕ-ΠΑΣΙΔΙΚ-ΠΑΝΙΔΙ), τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, έδειξαν με τα γρήγορα αντανακλαστικά τους και την αποδοχή των προτάσεων ΙΣΑ-Συντονιστικού οργάνου ότι κατανοούν τα προβλήματα των συναδέλφων». «Με την συγκεκριμένη ρύθμιση θα δοθεί μια παράταση στην βιωσιμότητα των συμβεβλημένων παρόχων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να ολοκληρωθεί η επαρκής χρηματοδότηση του Οργανισμού και η κατάργηση του clawback που είναι ο αντικειμενικός μας στόχος», καταλήγει.

    Σημειώνεται, ότι η ίδια δυνατότητα παρέχεται και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με το άρθρο 80 του κατατεθέντος νομοσχεδίου.



    ΣΧΟΛΙΑ