• Κοινωνία

    Χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ταμεία

    Αχτσιόγλου

    Έφη Αχτσιόγλου (Φωτογραφία Αρχείου)


    Τη νέα ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών σε έως 120 δόσεις μετά τον επανυπολογισμό τους παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Η ρύθμιση θα είναι τελικά χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και το κούρεμα της οφειλής θα ξεπερνά και το 70%, όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr. Οι περίπου 900.000 οφειλέτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, οφείλουν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.

    Ο επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, όμως χθες η κ. Έφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε ότι θα μπορούν να ενταχθούν και  χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, χωρίς βέβαια επανυπολογισμό, αφού ήδη τα  ποσά αυτά των οφειλόμενων εισφορών έχουν υπολογιστεί με βάση το νέο τρόπο και το νέο ποσοστό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

    Η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς, δηλαδή περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, και το πλήθος των δόσεων θα επιλέγεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη, οι δόσεις θα κλιμακώνονται έως 120.

    Μάλιστα, η ρύθμιση θεωρείται ότι θα ωφελήσει και περίπου 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

    Όλες οι παλαιές (έως το 2016) οφειλές που έχουν καταλογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα θα επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Στο νέο αυτό ποσό δε, θα υπολογιστούν ευνοϊκότερες προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα το “κούρεμά” τους να αγγίζει ακόμη και το  85%.  Το ποσό της τελικής σύνταξης του ασφαλισμένου θα είναι ανάλογο με τις εισφορές που έχει καταβάλει στο σύστημα. Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.

    «Η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες. Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι αλλάζει στη καθημερινότητα χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα στέγασης: Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την επιδότηση ενοικίου ή δανείου



    ΣΧΟΛΙΑ