• Κοινωνία

    Χερσαία σύνορα: Τι ισχύει από σήμερα για τις μετακινήσεις από και προς τη χώρα

    δακτύλιος


    Επιπλέον περιορισμοί τίθενται από σήμερα και μέχρι τις 4 Αυγούστου σε όλες τις χερσαίες (οδικές, σιδηροδρομικές) συνδέσεις από και προς τη χώρα, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Υποδομών & Μεταφορών.

    Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από όλη τη χώρα μόνο μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

    Με την ίδια απόφαση και για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η είσοδος προσώπων στην ελληνική Επικράτεια μέσω των ανωτέρω συνδέσεων, εκτός εάν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Όπως αναφέρει η σχετική ΚΥΑ, το μέτρο, ελήφθη «για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας», λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βαλκανικές χώρες και την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

    «Όλα τα Βαλκάνια έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ. Καθημερινά γίνονται μετακινήσεις εκτός από τον τουρισμό και για άλλους λόγους, όπως έξοδος για ψώνια, είσοδος εργατών κοκ. Η συγκεκριμένη απόφαση, δυσκολεύοντας κατά κάποιο τρόπο τη διέλευση, έχει στόχο να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του νέου κορονοϊού στην ελληνική Επικράτεια, περιορίζοντας τις μετακινήσεις σε περιπτώσεις που δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος”, αναφέρει στο mononews.gr ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζοντας ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι στο πλαίσιο των αναμενόμενων και βρίσκεται υπό έλεγχο.

    Οι εξαιρέσεις

    Η απαγόρευση εισόδου στη χώρα δεν ισχύει για Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που εξέρχονται και επιθυμούν να επανεισέλθουν εντός του χρόνου ισχύος της παρούσας, υποχρεούνται να προβούν προ της εξόδου σε σχετική αναγγελία, συμπληρώνοντας ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση μέσω της διαδικτυακής πύλης www.gov.gr

    Επίσης, εξαιρείται η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων καθώς και η είσοδος προσώπων για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα. Στην τελευταία περίπτωση, εάν εξέλθουν από τη χώρα, δεν μπορούν να επανεισέλθουν μέχρι τις 4/8/2020.

    Στην περίπτωση των χερσαίων συνδέσεων με την Αλβανία, εξαιρούνται οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητος Ομογενούς και η είσοδος επιτρέπεται μόνο μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής. Εάν επιθυμούν να επανεισέλθουν στην ελληνική Επικράτεια μέχρι τις 4/8,  θα πρέπει να προβούν προ της εξόδου σε σχετική αναγγελία.

    Από τη Βόρεια Μακεδονία εξαιρείται η είσοδος οχημάτων νοσοκομειακής διακομιδής προερχόμενων από το Κόσοβο που εισέρχονται στην Επικράτεια για νοσηλεία των μεταφερόμενων ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στο διπλωματικό, στρατιωτικό ή διοικητικό προσωπικό κρατών μελών της ΕΕ και της EULEX στο Κόσοβο, καθώς και των μελών των οικογενειών αυτών, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Ευζώνων.

    Προμαχώνας: Ανοιχτός για όλους υπό προϋποθέσεις

    Η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται και για πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω εξαιρέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19, με τη μέθοδο PCR, που έχει γίνει εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία θα επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που διενεργούν τους ελέγχους.

    Σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα μέσω χερσαίων συνδέσεων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στη διαδικτυακή πύλη https://travel.gov.gr με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα και να επιδεικνύουν στο συνοριακό σημείο ελέγχου την απόδειξη συμπλήρωσης που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον ταξιδιώτη από το σύστημα.

    Ολόκληρη η ΚΥΑ

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ