• Κοινωνία

    Χάος στην δίκη του Γουάινσταϊν: Η δικηγόρος του «στρίμωξε» μάρτυρα -Έπαθε κρίση πανικού και κατέρρευσε

    • NewsRoom

    Χάρβεϊ Γουάινστιν


    Επεισοδιακά εξελίχθηκε η πολύκροτη δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

    Απρόοπτη τροπή πήρε η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, όταν η μία από τις δύο βασικές μάρτυρες κατηγορίας κατέρρευσε, έχοντας υποστεί πρωτύτερα κρίση πανικού, λόγω της 4ωρης, εξαντλητικής «ανάκρισής» της από τους δικηγόρους του διάσημου παραγωγού του Χόλιγουντ, που έχει έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο, για μια σειρά από βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον πλήθους γυναικών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

    Η ηθοποιός Τζέσικα Μαν, που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των δικηγόρων του μεγαλοπαραγωγού ήρθε αντιμέτωπη με την δικηγόρο Ντόνα Ροτούνο, γνωστή για την εμπειρία που έχει στην υπεράσπιση κατηγορούμενων για σεξουαλικές επιθέσεις.

    Η Ντόνα Ροτούντο αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σκληρότητα την Μαν, με αποτέλεσμα η ίδια να πιεστεί και να ξεσπάσει σε λυγμούς και να χάσει την αναπνοή της. Η έντονη στάση της συνηγόρου του Γουάινσταϊν προκάλεσε, τελικά, την ολική κατάρρευση της ηθοποιού, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να συνεχιστεί η κατάθεσή της, παρά την ολιγόλεπτη διακοπή που διέταξε το δικαστήριο, προκειμένου να ηρεμήσει η 34χρονη.

    H ηθοποιός Τζέσικα Μαν

    Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η «κρίση πανικού» της Τζέσικα Μαν προκλήθηκε όταν η δικηγόρος του Γουάινσταϊν προσπάθησε να δημιουργήσει μια εικόνα ψεύτρας και δολοπλόκου για την ηθοποιό, η οποία υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού δύο φορές από τον παραγωγό του Χόλιγουντ, το 2013.

    Η δικηγόρος του παραγωγού «στρίμωξε» την μάρτυρα – Σοκαριστικές λεπτομέρειες 

    Όπως σημειώνει ο Guardian, αυτή ήταν η σφοδρότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ροτούνο, υποστηρίζοντας ότι η Μαν χειραγώγησε τον Γουάινσταϊν, δίνοντας του την εντύπωση ότι την έλκυε σεξουαλικά.

    «Τον χειραγωγήσατε τον κ. Γουάινσταϊν κάθε φορά που τον βλέπατε, είναι αλήθεια; Κάθε φορά που είχατε σεξουαλικές επαφές μαζί του τον χειραγωγούσατε, είναι αλήθεια; Τον κάνατε να νιώθει ότι εσείς θέλατε σεξουαλικές σχέσεις μαζί του», έλεγε η Ροτούνο στην ηθοποιό, η οποία κάθε φορά απαντούσε «όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια».

    Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το αίτημα της Ροτούνο να διαβάσει η μάρτυρας ένα γράμμα που είχε στείλει σε πρώην σύντροφό της, τον Μάιο του 2014, ένα χρόνο μετά τον φερόμενο βιασμό της από τον Γουάινσταϊν σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Στο γράμμα, η Μαν περιγράφει ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον παραγωγό του Χόλιγουντ, περιγράφοντας μια – κατά τη γνώμη της – δυσμορφία στα γεννητικά του όργανα.

    «Δεν έχει λειτουργικό πέος. Στο κάτω μισό του σώματός του έχει κάποιου είδους επέμβαση ή εγκαύματα» έγραφε η Μαν. Στην ίδια επιστολή, η 34χρονη ηθοποιός αναφερόταν και σε μια απροσδιόριστη σεξουαλική επίθεση που υπέστη στο παρελθόν. «Θυμάμαι την ημέρα που συνειδητοποίησα ότι ελέγχω τον κόσμο μου, γιατί δέχθηκα σεξουαλική επίθεση», διάβασε η Μαν με τρεμάμενη φωνή, εν μέσω λυγμών.

    Η συνήγορος του Χάρβεΐ Γουαϊνστάιν, Ντόνα Ροτούντο

    Η στιγμή που η Ροτούντο ρώτησε την μάρτυρα αν η επίθεση που δέχθηκε σημειώθηκε όταν ήταν νεότερη ήταν και το σημείο όπου η Τζέσικα Μαν κατέρρευσε.

    Το προφίλ της σκληρής δικηγόρου Ντόνα Ροτούντο

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ροτούνο έχει τη φήμη της «άγριας» δικηγόρου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας εναντίον των πελατών της. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, έχει χάσει μόνο μία υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στο παρελθόν.

    Η ομάδα της Ροτούντο δεσμεύτηκε στην έναρξη της δίκης ότι θα απέχει από τακτικές εξευτελισμού των θυμάτων, κάτι το οποίο ωστόσο τελικά δεν τηρήθηκε. Η σκληρή δικηγόρος, με τις ερωτήσεις που απηύθυνε προς την μάρτυρα, προκειμένου να αναδείξει ότι είναι ψεύτρα, ακολούθησε ακριβώς αυτή την τακτική. Επιπλέον, όσον αφορά στις προηγούμενες μάρτυρες, η τακτική της ήταν να δείξει ότι είχαν οικονομικά κίνητρα.



    ΣΧΟΛΙΑ