• Κοινωνία

    Μπορεί να εφαρμοστεί η κυκλική οικονομία στις ελληνικές θάλασσες;


    Πώς μετασχηματίζεται από θεωρία σε πράξη η αρχή της κυκλικής οικονομίας στην περίπτωση των ελληνικών θαλασσών; «Ως φορέας έχουμε κάποιους πυλώνες, ένας από τους οποίους είναι και η κυκλική οικονομία. Θεωρούμε ότι οι δράσεις καθαρισμού έχουν κάποιο νόημα σχετικά με την αποφόρτιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ωστόσο δεν αποτελούν βιώσιμη λύση αν δεν συνοδεύονται από πρακτικές διαχείρισης των απορριμάτων» τόνισε o επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος.

    O κ. Σακελαράκος εξέφρασε την πεποίθηση πως δίχως την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, κάθε δράση στις ελληνικές θάλασσες, όσο πρακτική και φιλόδοξη οικολογικά και αν είναι, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από μέγιστη αποτελεσματικότητα.

    «Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Το εγχείρημα αυτό αφορά στην εγκατάσταση υπαίθριου σταθμού, όπου ουσιαστικά μαζί με την τοπική κοινωνία, εκτός της συλλογής των θαλάσσιων και παράκτιων απορριμμάτων, παρακολουθούμε τις ποσότητες. Τις καταγράφουμε για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον βαθμό επιβάρυνσης κάθε περιοχής, ενώ παράλληλα θέλουμε αυτοί οι σταθμοί να λειτουργήσουν και ως ένας κόμβος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών» τόνισε ο κ. Σαρελάκος, ο οποίος ταυτόχρονα επισήμανε πως γύρω από αυτούς τους σταθμούς συλλογής απορριμμάτων υπάρχουν ακόμη «15 άξονες έτερων δραστηριοτήτων» του σχεδιασμού δράσεων του Aegean Rebreath.



    ΣΧΟΛΙΑ