• Κοινωνία

    Αθώος ξανά ο Λιακουνάκος και άλλοι δέκα για την υπόθεση των ελικοπτέρων Απάτσι

    Θωμάς Λιακουνάκος


    «Άνθρακες ο θησαυρός» για ακόμα μία από τις δεκάδες δίκες για συμβάσεις εξοπλισμών. Σειρά είχε η υπόθεση με τα αντισταθμιστικά στην προμήθεια των ελικοπτέρων Απάτσι. Όλοι οι κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, κηρύχθηκαν αθώοι.

    Αυτή είναι η τρίτη στη σειρά αθώωση του γνωστού εμπόρου όπλων. Όπως και στις προηγούμενες, δεν προέκυψε ζημία του ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση, δεν στοιχειοθετήθηκαν οι σε βάρος του κατηγορίες.

    Η νέα απόφαση ήρθε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ομόφωνα οι δικαστές προχώρησαν στην αθώωση και των 11 κατηγορουμένων για, κατά περίπτωση, κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία τους και ηθική αυτουργία σε αυτήν.

    Η επίδικη σύμβαση αφορούσε στα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που απέρρεαν από τη σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache), για τις ανάγκες του ελληνικού Στρατού.

    Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της αμερικανικής εταιρείας BOEING. Υποκατασκευάστρια της τελευταίας για την υλοποίηση του έργου είχε επιλεγεί η εταιρεία SONAK του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το τίμημα ανήλθε στα 594 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο έφτασε στα 27εκ. δολάρια καθώς παραβιάστηκε η νομοθεσία και οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΥΕΘΑ.
    Ωστόσο, από την αποδεικτική διαδικασία, οι δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετούνται οι αποδιδόμενες κατηγορίες αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από την εν λόγω προμήθεια.

    Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν, εκτός από τον Θωμά Λιακουνάκο, ο πρώην γενικός γραμματέας Σπύρος Τραυλός και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



    ΣΧΟΛΙΑ