Κοινωνία

Associated Press: Τα ανούσια γκράφιτι που πνίγουν την Αθήνα και η αδιαφορία κατοίκων και πολιτείας

  • NewsRoom


Τα γκράφιτι τα οποία πνίγουν την Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, το οποίο μεταφέρει στον κόσμο την αδιαφορία της πολιτείας και την παραίτηση των κατοίκων από το να καθαρίσουν την περιουσία τους.

«Οι αρχές δεν δίνουν σημασία, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και οι ιδιώτες έχουν παραιτηθεί, καθώς καθαρίζουν την περιουσία τους και λίγο μετά την βλέπουν ξανά ζωγραφισμένη», επισημαίνει το ρεπορτάζ.

«Κάποιες περιοχές της Αθήνας είναι τόσο καλυμμένες από γκράφιτι, μεγάλες ζωγραφιές με έντονα χρώματα, που παραμένουν απείραχτα εδώ και χρόνια και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες έχουν παραιτηθεί από τον καθαρισμό», αναφέρει το AP.

Ειδική αναφορά γίνεται και στην αδιαφορία των αρχών: «Οι δήμοι συχνά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το θέμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Οι νόμοι κατά των βανδαλισμών σπάνια εφαρμόζονται και η αστυνομία δεν έχει προτεραιότητα το κυνήγι των γκραφιτάδων».

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, πολλά μαγαζιά έκλεισαν και πολλοί τοίχοι έγιναν «καμβάς» για γκραφιτάδες, χωρίς ποτέ ξανά να καθαριστούν», επισημαίνει το Associated Press.

«Τα περισσότερα από τα γκράφιτι αυτά δεν έχουν κάποιο νόημα ή καλλιτεχνική αξία. Πρόκειται για την υπογραφή του καλλιτέχνη ή ακόμα και πολιτικά και αθλητικά συνθήματα που γράφονται στους τοίχους και παραμένουν εκεί ώσπου κάποιος να γράψει ή να ζωγραφίσει από πάνω απλώς ένα νέο γκράφιτι», καταλήγει το ρεπορτάζ.


ΣΧΟΛΙΑ