• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος: Συνταγματικές οι διπλές μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

    αρειος παγος


    Δέκα χρόνια μετά τις διπλές μειώσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το «ψαλίδισμα» είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Ανώτατο Δικαστήριο και ανατρέπει την προ 7ετίας απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε κρίνει αβάσιμη την εγκύκλιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους βάσει της οποίας έγιναν οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι πρώτες έγιναν το 2011 σε ποσοστό έως 25% επί των αποδοχών τους και οι δεύτερες το 2013, επίσης σε ποσοστό που έφτανε μέχρι το 25%.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ’ αριθμ. 1/2021 απόφασή της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις που προέβλεψαν τις επίμαχες δυο περικοπές «δεν αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.».

    Κατά την άποψη της μειοψηφίας, «η ευθεία εφαρμογή του βαθμολογίου και μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων στο προσωπικό των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν συνεπάγεται περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού αυτού πλέον του 25% σε σχέση με εκείνες του μηνός Οκτωβρίου του 2011 και η από 1.1.2013 ένταξη του προσωπικού στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα εκ νέου περικοπής των αποδοχών τους κατά ποσοστό 25%, πέραν της περικοπής, κατά το ποσοστό αυτό, που είχε ήδη γίνει το 2011».

    Από το 2014 που εκδόθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι και τώρα, δικαστήρια, με αμετάκλητες πλέον αποφάσεις, είχαν δικαιώσει εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν εισπράξει διαφορές αποδοχών από τις διαδοχικές περικοπές.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοίγει αύριο το ΕΡΓΑΝΗ για νέες προσλήψεις εποχικά εργαζόμενων

    Υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλιώς αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών – Ποια τα πρόστιμα

    Στον αέρα η εφαρμογή Covid Free GR: Πώς θα μπαίνουμε το καλοκαίρι σε κλειστούς χώρους – Τα 3 χρώματα επαλήθευσης



    ΣΧΟΛΙΑ