• Κοινωνία

    Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να προσευχηθούμε ξεχωριστά για τους ήρωες αυτού του απρόσμενου παγκόσμιου πολέμου

    • NewsRoom

    ×ïñïóôáôïõíôïò ôïõ Áñ÷éåðéóêïðïõ Áèçíùí ê.Éåñùíõìïõ êáé óõëëåéôïõñãïõíôùò ôïõ Ðñùïôóõããåëïõ ôçò Áñ÷éåðéóêïðçò Áèçíùí Âáñíáâá Èåï÷áñç , ôåëåóôçêå óçìåñá ç Èåéá Ëåéôïõñãéá óôïí Êáèåäñéêï Íïá ôùí Áèçíùí ãéá ôçí åïñôç ôùí ×ñéóôïõãåííù, Ëïãù COV(ðáíäçìéáò Êïñùíïéïõ) ï áñéèìïò ôùí Åêêëçóéáæïìåíùí áíçñèå óôïõò 50 ìåôá êáé ôéò áðïöáóåéò ôçò Êõâåñíçóçò ãéá ðåñéïñóéìï ôùí óõíáèñïéóåùí ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ


    Υπό τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Αθηνών η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.

    Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το οποίο διαβάστηκε στους ναούς των Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως «η γέννηση του Χριστού είναι η όντως φιλανθρωπία. Ας γίνουμε φέτος, με τρόπο πιο θυσιαστικό από άλλοτε, φορείς της αγάπης που πηγάζει από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ. Αυτή η αγάπη διεκδικεί όλο τον κόσμο. Εύχομαι σε όλους αληθινά και ευλογημένα Χριστούγεννα!».

    «Το μυστήριο της Βηθλεέμ υπήρξε τότε και γίνεται πάντα πηγή άπειρης δωρεάς προς την ανθρωπότητα. Μας δόθηκε να υπάρξουμε όπως υπάρχει ο Θεός. Και ο Θεός είναι αγάπη και η αγάπη προέρχεται από το Θεό. Αναρωτιόμαστε κάθε χρόνο πως θα ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα. Μήπως φέτος με την τραγική, όπως εξελίχθηκε, συνθήκη της πανδημίας, μπορούμε να αναλογισθούμε καλύτερα, τι σημαίνει πράγματι ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος; Ότι ο Παντοκράτωρ περιεβλήθη την αδυναμία, την έσχατη πτωχεία και τον πόνο; Ότι εβίωσε το σκάνδαλο της εγκατάλειψης και το θάνατο;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος.

    «Μας χρειάζεται υπευθυνότητα και ελπίδα. Τώρα που κάθε νουνεχής βλέπει πολύ καλά ότι η πανδημία είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, πρέπει να νοιώσουμε υπεύθυνοι για την υγεία όλων. Ας νοιαστούμε τους ευάλωτους. Η προσωπική εμπειρία της ασθενείας και της νοσηλείας θέτει την ορθή τάξη των πραγμάτων και των συναισθημάτων. Οφείλουμε πολλή προσοχή», πρόσθεσε.

    «Ας μη σκανδαλίσουμε εξάλλου τους αδελφούς με άκριτες συμπεριφορές. Ας σεβαστούμε όσους φοβούνται ίσως υπερβολικά. Ποιός είναι άλλωστε άμοιρος του φόβου; Ο χριστιανός όμως είναι και άνθρωπος της ελπίδας. Ελπίδα και πίστη στο θείο Βρέφος που επιτρέπει τη δοκιμασία. Ας μη μας παραλύει ο φόβος», ανέφερε το μήνυμα

    »Η ζωή μας ανήκει στον Κύριο. Αυτός εξήλθε νικών και ίνα νικήση. Αυτός θα δώσει τη διέξοδο. Αυτός είναι η ζωή. Είναι γεγονός ότι η κοινωνία με το Θεό και η Λατρεία σκανδαλίζουν τις δυνάμεις του κακού. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να γίνουν ασεβείς και προσβλητικοί. Μη φοβηθείτε. Η απάντησή μας σ’ αυτούς θα είναι πάντα η αγάπη. Αγάπη εν αληθεία. Θα επιδιώξουμε πάντα να είναι ελεύθερη η Λατρεία μας. Με σεβασμό στην κοινή προσπάθεια και στους κανόνες υγειονομικής ασφαλείας, που από την αρχή τηρήσαμε, και με προσήλωση στην ελευθερία της Πίστης», πρόσθεσε.

    «Σ’ αυτόν τον απρόσμενο παγκόσμιο πόλεμο κάποιοι πληγώθηκαν περισσότερο. Έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Η προσευχή μας γι’ αυτούς ας είναι το φετινό μας δώρο στα πόδια του θείου Βρέφους. Σας καλώ εξάλλου με προσωπική φόρτιση να προσευχηθούμε ξεχωριστά για τους ήρωες, τους ασκητές αυτής της ιστορίας. Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στη διακονία των πασχόντων. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εργάζονται το έργο μιας αληθινής φιλανθρωπίας. Ξεχνούν ότι υπάρχουν για να υπάρξουμε εμείς. Τους ευγνωμονούμε», ανέφερε.

    Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τα Χριστούγεννα ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ενώ μετά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.



    ΣΧΟΛΙΑ