• Κοινωνία

    Απούσα η Ελλάδα από τον πρώτο κοινό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ευρώπη

    πυροσβεστικη - Φωτιά - εναέρια μέσα

    Πυροσβεστικός στόλος αεροσκαφών (Φωτογραφία αρχείου)


    Ο πρώτος ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι γεγονός, αφού εγκαινιάστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηχηρή απουσία αυτή της Ελλάδας, λίγους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

    Ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών κρατών της Ε.Ε επωμίζεται με την ευθύνη να αναλαμβάνει δράση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συστήματος αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών με την ονομασία rescEU.

    Το πρόγραμμα rescEU βρίσκεται προς το παρόν στη μεταβατική του φάση, ωστόσο ήδη πέντε χώρες και πιο συγκεκριμένα, κράτη που πλήττονται συχνά από πυρκαγιές, δήλωσαν τη συμμετοχή τους. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν βίωσε την καταστροφικότερη πυρκαγιά στα χρονικά, μετρώντας 102 ανθρώπινες απώλειες, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για να συμμετάσχει.

    Σημειώνεται ότι, έως τώρα, ο ευρωπαϊκός στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών αποτελείται από επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Πιο αναλυτικά, το στόλο έχουν επανδρώσει με πυροσβεστικά οχήματα η Κροατία, με 2 αεροσκάφη, η Γαλλία με 1 αεροσκάφος, η Ιταλία με 2 αεροσκάφη, η Ισπανία με 2 αεροσκάφη και η Σουηδία με 6 ελικόπτερα.

    Την ηχηρή ελληνική απουσία σχολίασε ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τον μηχανισμό rescEU, υπογραμμίζοντας τη σημασία να συμμετάσχει η χώρα «οπωσδήποτε στη μόνιμη αλλά και στην τρέχουσα μεταβατική φάση του μηχανισμού».

    Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, γι’ αυτό και μπορεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να αυξήσει την ετοιμότητά της, αλλά και τα μέτρα πρόληψης. Ο επίτροπος ανέφερε, επιπροσθέτως, ότι οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να δώσουν συμβουλές και να βοηθήσουν στην προετοιμασία για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών.

    Μεγαλύτερη σημασία έχουν η πρόληψη και η προετοιμασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και των «first responders», δηλαδή των πρώτων που ανταποκρίνονται σε μια πυρκαγιά. Κάνοντας μια αναφορά στην περίπτωση του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι, ο επίτροπος εξήγησε ότι φάνηκε πως τα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκαλούν καταστροφές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο Κύπριος επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το rescEU και ο νεοσυσταθείς στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει «όλες τις πυρκαγιές στην Ε.Ε, ακόμα και ταυτοχρόνως».

    Μάλιστα, ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε το στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών που σχηματίζεται υπό το rescEU ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης.

    «Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών» δήλωσε μεταξύ άλλων.



    ΣΧΟΛΙΑ