• Κοινωνία

    Αποκάλυψη σοκ για το ουκρανικό Boeing: Δύο οι πύραυλοι που το κατέρριψαν – Στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά

    • NewsRoom

    Αεροπορικό δυστύχημα με κατάρριψη ουκρανικού Boeing στο Ιράν


    Ο κύβος ερρίφθη και οι ιρανικές Αρχές πρέπει να παραδώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία

    Στο Κίεβο θα πάνε τελικά, μετά από ισχυρή διεκδίκηση και τις δύο πλευρές να αντιμάχονται τα μαύρα κουτιά του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους τύπου Boeing, που συνετρίβη στην Τεχεράνη, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο. Το γραφείο του εισαγγελέα στην Ουκρανία και οι υπηρεσίες ασφαλείας ζήτησαν από τις ιρανικές αρχές να παραδώσουν στο Κίεβο τα μαύρα κουτιά από το ουκρανικό Boeing, μετά και την παραδοχή, εκ μέρους των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων ότι κατέρριψαν «κατά λάθος» το αεροσκάφος, με αποτέλεσμα αυτό να συντριβεί και να σκορπίσει το θάνατο και στους 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

    Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένας υψηλόβαθμος ερευνητής από το Ιράν αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Ουκρανία, για να διαπιστώσει αν ένα ουκρανικό εργαστήριο θα ήταν κατάλληλο για να εξετάσει τα μαύρα κουτιά.

    Την ίδια ώρα, σοκ έχει προκαλέσει ένα νέο βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από τους New York Times. Το εν λόγω βίντεο απεικονίζει τη στιγμή της έκρηξης και της συντριβής του ουκρανικού Boeing στο Ιράν, σε κοντινή απόσταση από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης και λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών βάσεων στο έδαφος του Ιράκ, ως αντίποινα για τη δολοφονική επίθεση στον Κασέμ Σουλεϊμανί.

    Η διαφορά του νέου βίντεο από όσα είχαμε δει και γνωρίζαμε έως τώρα είναι ότι στο καινούριο οπτικό υλικό απεικονίζονται δύο πύραυλοι να χτυπούν το αεροσκάφος που βρίσκεται στον αέρα, με αποτέλεσμα αυτό, ύστερα από δευτερόλεπτα να τυλιχθεί στις φλόγες, προτού καταλήξει συντετριμμένο στο έδαφος.

    Το βίντεο προέρχεται από υλικό που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στην περιοχή και απεικονίζει ξεκάθαρα δύο ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν με διαφορά 30 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο, να πλήττουν το ουκρανικό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη, την 8η Ιανουαρίου.

    Πλέον, οι έρευνες και οι συνεργασίες διεθνών πηγών και ερευνητών έχουν αποσαφηνίσει τι συνέβη.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα συμπεράσματα των Αρχών, ένα αεροπλάνο με 176 επιβαίνοντες συνετρίβη λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη προς αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ. Την Τρίτη, νέο βίντεο βγήκε στη δημοσιότητα, δείχνοντας δύο πυραύλους να πλήττουν το ουκρανικό Boeing και να το διαλύσουν κυριολεκτικά, μέσα σε μία πύρινη σφαίρα.

    Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινο λάθος». «Ήταν κοντά σε στρατιωτικές βάσεις και θεωρήθηκε λανθασμένα ως απειλή», τόνισαν οι αρμόδιοι.

    Το ουκρανικό Boeing ήταν μόλις τριών ετών και πρόσφατα είχε υποβληθεί σε όλα τα απαιτούμενα τεστ. Μυστικές υπηρεσίες από διάφορα κράτη έχουν διασταυρώσει τις πληροφορίες τους, επιβεβαιώνοντας πως η κατάρριψη του αεροσκάφους από ιρανικούς πυραύλους, συνέβη «κατά λάθος». Τα θύματα προέρχονταν από επτά χώρες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για: 81 Ιρανούς, 63 Καναδούς, 11 Ουκρανούς, 11 Σουηδούς, 4 Αφγανούς, 3 Βρετανούς και 3 Γερμανούς.

    Όλα αυτά απεικονίζονται λεπτομερώς και στο βίντεο διάρκειας 7 λεπτών, όσα και τα λεπτά της πτήσης του αεροσκάφους, πριν τη συντριβή του, που συνέθεσαν και δημοσίευσαν οι New York Times. Στο εν λόγω βίντεο, οι New York Times κάνουν μία αναλυτική παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων και ντοκουμέντων, λεπτό προς λεπτό, από την απογείωση του αεροσκάφους μέχρι τη στιγμή που καταρρίφθηκε από πύραυλο των Φρουρών της Επανάστασης.

    «Για να μάθουμε τι συνέβη στην πτήση 752 αφού αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Ιράν στις 8 Ιανουαρίου, συλλέξαμε δεδομένα πτήσης, αναλύσαμε βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής, ώστε να συνθέσουμε την καθαρότερη μέχρι στιγμής «εικόνα» για την ολέθρια πτήση των επτά λεπτών», αναφέρεται στην εισαγωγή του βίντεο, προτού ξεκινήσει η παρουσίαση όλων των διαθέσιμων στοιχείων.

    Παράλληλα, σημειώνεται πως μετά την παραδοχή των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων ότι κατέρριψαν το ουκρανικό αεροσκάφος, έχει ξεσπάσει μία θύελλα αντιδράσεων στην Τεχεράνη, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να συνεχίζονται προκαλώντας τη βίαιη παρέμβαση των αρχών, με αποτέλεσμα να γίνουν 30 συλλήψεις.

    Στην Τεχεράνη βρέθηκαν και αξιωματούχοι της αεροπορίας από το Ιράν, την Ουκρανία και τον Καναδά, με στόχο να συνομιλήσουν αναφορικά με τις συνθήκες κατάρριψης του αεροσκάφους. Έως αυτή την ώρα, παραμένει άγνωστο τι συζήτησαν οι αξιωματούχοι των τριών χωρών, κατά τη συνάντηση που δημοσιοποίησε μέσω διαδικτύου η ιρανική κρατική τηλεόραση.

    Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι από τον Καναδά, την Ουκρανία, την Βρετανία και άλλες χώρες που θρηνούν θύματα από την κατάρριψη του αεροσκάφους έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν την Πέμπτη στο Λονδίνο για να εξετάσουν την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη κατά της Τεχεράνης.



    ΣΧΟΛΙΑ