• Κοινωνία

    Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Ρωμανός

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Ο Νίκος Ρωμανός, που στα 15 του χρόνια έγινε αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του φίλου του, Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι πλέον ελεύθερος.

    Μετά από 6 χρόνια στη φυλακή, ο 26χρονος, πλέον φοιτητής, Ρωμανός αποφυλακίστηκε χθες.

    Τα χρόνια του εγκλεισμού, ο εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ παρακολούθησε μαθήματα στο σχολείο των φυλακών και παίρνοντας το απολυτήριο του, κατάφερε να επιτύχει την εισαγωγή του στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

    Κι ήταν αυτή η προσπάθεια του να προετοιμάσει την επανένταξη του στην κοινωνία, που ουσιαστικά του άνοιξε νωρίτερα την πόρτα της φυλακής.

    Ο Άρειος Πάγος πριν από λίγους μήνες, επιβράβευσε τη συμπεριφορά που είχε ως κρατούμενος και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μέσα στις φυλακές.

    Με βάση αυτό το ελαφρυντικό, ακολούθησε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που μείωσε την ποινή του νεαρού από τα 18 στα 14 χρόνια, για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Ανάμεσα στους στόχους φέρεται να ήταν και το σπίτι του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

    Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 2013 μετά τη διπλή απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών, ωστόσο αθωώθηκε από την κατηγορία της συμμετοχής στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και η δράση του αποσυνδέθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο 26χρονος, από τις 26 Οκτωβρίου του 2016 κι ενώ προηγουμένως είχε κάνει πολυήμερη απεργία πείνας, έπαιρνε καθημερινές εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να παρακολουθεί τα μαθήματα του στο ΤΕΙ.



    ΣΧΟΛΙΑ