• Κοινωνία

    Από ποιες χώρες θα φτάνουν τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς τεστ και καραντίνα

    • NewsRoom


    Το «πράσινο φως» της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να εγκριθεί η λίστα των 20 χωρών με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με αυτά της Ελλάδας, ώστε τουρίστες προερχόμενοι από αυτές τις χώρες να μην υποβάλλονται σε τεστ και καραντίνα.

    Οι εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και από κει και πέρα αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

    Εάν η λίστα εγκριθεί και όλα πάνε καλά με την εξέλιξη της επιδημίας, οι τουρίστες από αυτές τις χώρες θα μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων.

    Πάντως, πρόβλημα υπάρχει με χώρες όπου η επιδημία δεν έχει ακόμη ελεγχθεί ικανοποιητικά, όπως η Βρετανία, που αποτελεί και μια σημαντική δεξαμενή επισκεπτών για την Ελλάδα.

    Έντονος είναι ο προβληματισμός και για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Αν και η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όμως η εικόνα για την πορεία της νόσου είναι ακόμα ρευστή.

    Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2016-2018, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχονταν από αυτές τις έξι χώρες που αντιστοιχούσαν στο 36,4% των αφίξεων και στο 51,5% των εισπράξεων.

    Οι χώρες της λίστας

    Στην λίστα που έχει στα χέρια της η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας μετέχουν 20 χώρες που έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Γερμανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία.

    Στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το «πράσινο φως» τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες.



    ΣΧΟΛΙΑ