Κοινωνία

Απεργία ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ: Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ σήμερα – Πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα ΜΜΜ

  • NewsRoom


Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη 26/11, οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ), καθώς τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και πρωτοβάθμια σωματεία.

Με την απεργιακή κινητοποίηση, ζητούν ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας και τα σχολεία, θωράκιση του ΕΣΥ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα σε υγεία και μεταφορές, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σήμερα το επιβατικό κοινό δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει Μετρό και Ηλεκτρικό καθώς οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 1, 2, 3 συμμετέχουν στην απεργία.

Το τραμ θα κινηθεί κανονικά έως τις 6μμ ενώ στη συνέχεια θα τραβήξει χειρόφρενο λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων από τις 6μμ έως τη λήξη της βάρδιας. «Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ.

Κανονικά αναμένεται να κινηθεί ο προαστιακός, ενώ και τα σωματεία οδηγών στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ δεν μετέχουν στην απεργία.

Χωρίς πλοία η χώρα σήμερα

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απεργία από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς στην απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ.

Κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις

Αντίθετα ανέστειλαν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Συγκέντρωση στο υπ. Υγείας

Στην κινητοποίηση δίνουν το παρών και οι υγειονομικοί καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Η ομοσπονδία θα προχωρήσει σε συμβολικές συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων στις 8 το πρωί ενώ στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις για οποιονδήποτε λόγο θεωρούνται μη σύννομες με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοιού.

Απεργία στο Δημόσιο

Προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ η οποία διεκδικεί:

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Διαβάστε επίσης:

Εξαδάκτυλος: Αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, μπορεί να πεθαίνουν ασθενείς με απλά νοσήματα

Σκοτώθηκε από διερχόμενο φορτηγό ένας από τους πιο γνωστούς αδέσποτους σκύλους της Αθήνας

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020ΣΧΟΛΙΑ