• Κοινωνία

    Απαγόρευση κυκλοφορίας: Με ελικόπτερα, drone και αστυνομία οι έλεγχοι σε δρόμους και διόδια-Πρόστιμα και αυτόφωρα για τους παραβάτες


    Με ελικόπτερα και drone από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρότατους ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια σε όλη την Ελλάδα, με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ακόμα και αυτόφωρο, θα επιβάλλεται από την αστυνομία η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις  6 το πρωί της Δευτέρας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

    Σημειώνεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σε πρώτη φάση μέχρι τις 6 Απριλίου, αλλά αν η κατάσταση το επιβάλει θα παραταθεί.

    Στον γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, προβλέπεται η συγκρότηση ειδικών ομάδων ελέγχου, για την εφαρμογή του μέτρου και την βεβαίωση παραβάσεων.

    Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.

    Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο επιστρατεύτηκε από το Υπουργείο και η Πυροσβεστική.

    Παράλληλα με τις ομάδες των αστυνομικών, κλιμάκια πυροσβεστών, σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στις μεγάλες πόλεις, θα επιτηρούν πλατείες, πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους και σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται άτομα να κυκλοφορούν άσκοπα και χωρίς άδεια, θα ενημερώνουν την αστυνομία και την άμεση επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ και των άλλων προβλεπόμενων κυρώσεων.

    Με ελικόπτερα και drone, ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια, πρόστιμα και αυτόφωρα

    Με ελικόπτερα και drone από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυστηρότατους ελέγχους στους δρόμους και στα διόδια σε όλη την Ελλάδα, με επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων ακόμα και αυτόφωρο, θα επιβάλλεται από την αστυνομία η απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

    Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, για την εφαρμογή των μέτρων η ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο που προβλέπει:

    1. Αυστηρούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από αυξημένες περιπολίες αστυνομικών, οι οποίοι, εκτός από την επιβολή του προστίμου των 150 ευρώ που προβλέπεται για τους παραβάτες, θα επιβάλλουν και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.

    2. Θα υπάρχει επιτήρηση από αέρος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ελικόπτερα της αστυνομίας και drone, από τα οποία θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και θα επεμβαίνουν για την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων.

    3. Στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθήσουν να περάσουν χωρίς να έχουν την ειδική άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή και επιστροφή στα σπίτια τους, συν το πρόστιμο των 150 ευρώ. Ή των άλλων κυρώσεων που προβλέπονται ανάλογα με την περίπτωση.

    Πώς θα μπορείτε να δηλώνετε τις μετακινήσεις σας

    Από την Κυριακή το βράδυ οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα, forma.gov.gr στην οποία θα βρουν τα σχετικά έγγραφα για τη δήλωση τύπου Α και Β για τις μετακινήσεις μας.

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπλήρωσε ότι για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β, υπάρχουν έξι λόγοι για κατ εξαίρεση μετακίνηση και έχουν προβλεφθεί τρεις εναλλακτικές διαδικασίες :

    Πρώτος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr, ο δεύτερος είναι ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του κι ο τρίτος τρόπος αφορά την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του.

    Οι οδηγίες αυτές βρίσκονται στο forma.gov.gr.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το sms στο 13033 είναι δωρεάν, καθώς και το ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. «Τα δεδομένα αυτά διαγράφονται αυτομάτως. Χρησιμοποιούμε το sms μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού για να μπορεί ο κάθε πολίτης χρησιμοποιήσει την τεχνολογία».



    ΣΧΟΛΙΑ