ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έκκληση στις κυβερνήσεις απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «να προστατέψουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου η οποία είναι απαραίτητη για ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και δικαιωμάτων για όλους». «Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ελευθερίας του Τύπου, καλούμε όλες τις κυβερνήσεις – και άλλους – να εγγυηθούν ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτή» σημειώνει περαιτέρω.
Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο κ. Γκουτέρες τονίζει ότι «οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας μας να παίρνουμε εμπεριστατωμένες αποφάσεις» και προσθέτει πως «καθώς ο κόσμος πολεμά την πανδημία του COVID- 19, οι αποφάσεις αυτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, προκαλεί μία δεύτερη πανδημία παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει από βλαπτικές συμβουλές υγείας μέχρι τρελές θεωρίες συνωμοσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύει τον ρόλο του Τύπου λέγοντας πως προσφέρει το αντίδοτο. «Εξακριβωμένες, επιστημονικές και βασισμένες σε γεγονότα ειδήσεις και αναλύσεις» συμπληρώνει. Ωστόσο, παρατηρεί ότι από την αρχή της πανδημίας, πολλοί δημοσιογράφοι υφίστανται αυξημένους περιορισμούς και τιμωρίες μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.
Σε ό,τι αφορά τους προσωρινούς περιορισμούς στην ελευθερία της κίνησης, σημειώνει ότι είναι απαραίτητοι για να νικήσουμε COVID-19, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να τους γίνεται κατάχρηση ως μία δικαιολογία για τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της δυνατότητας των δημοσιογράφων να κάνουν τη δουλειά τους.
Απευθυνόμενος στα Μέσα, εκφράζει τις ευχαριστίες του γιατί, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, παρέχουν γεγονότα και αναλύσεις, ελέγχουν τους ηγέτες σε κάθε τομέα, λένε την αλήθεια στην εξουσία. Καταληκτικά αναγνωρίζει ιδιαίτερα αυτά τα ΜμΕ που διαδραματίζουν ένα σωτήριο για τις ζωές ρόλο καλύπτοντας θέματα δημόσιας υγείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Με την πλάτη στον τοίχο ο ΚΜ και οι εκλογές του Οκτώβρη, τα hot μυστικά σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΙTAN, METLEN, AKTOR, ΑΒΑΞ και ΕΥΡΩΠΗ, τι συμβαίνει (πάλι) με τα ΕΑΣ, το ΟΧΙ της Κούστα σε συνέργειες στο Αθηνών Αρένα, και η εκπληκτική Ειρήνη Βαρδινογιάννη
- 10 + 1 αλλαγές σε συντάξεις, εισφορές και φόρους φέρνει το 2026
- Πώς απαντά η κυβέρνηση στους αγρότες μετά τα Μάλγαρα – Τι συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου
- O σκοτωμός για τον Μαδούρο, η μπριζόλα των 1.000 δολαρίων, το φιάσκο με το FIR, γιατί πήγε Φλώρινα ο Παπασταύρου και ο υπουργός… lame duck