• Κοινωνία

    Αντίστροφη μέτρηση για τα κλειστά κέντρα στα νησιά – Σε αναταραχή οι τοπικές κοινωνίες

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Νότης Μηταράκης

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της κατασκευής των κέντρων κλειστού τύπου στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις δομές ανοιχτού τύπου που υπάρχουν σήμερα. Αναστάτωση επικρατεί στα νησιά.

    Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της. «Από Δευτέρα ξεκινάμε» είπε αναφερόμενος στην ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη στους φορείς των νησιών να παρουσιάσουν εναλλακτικούς χώρους για να γίνουν οι νέες δομές.

    «Προχωράμε στον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος εβδομάδας υπάρχει ένα διάστημα για διάλογο. Από την άλλη βδομάδα ξεκινάμε. Αλλά συζητάμε μόνο για τους χώρους με τοπικούς φορείς» είπε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το σχέδιό της».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι όταν οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών, πρέπει κανονικά να επιδιώκουν και την κλειστή δομή, που θα φέρει και ταχύτερους ρυθμούς στην όλη διαδικασία.

    Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινώς αποδεκτή λύση εξαντλήθηκε. Η κοινά αποδεκτή λύση δεν έγινε εφικτή, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις. «Το μόνο που έμεινε είναι η χωροθέτηση, η πρόταση για εναλλακτικές περιοχές, αλλά δεν έχουμε δει κάτι μέχρι τώρα. Από Δευτέρα προχωράμε» είπε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον υπουργό Μετανάστευσης για την ολιγοήμερη παράταση που έδωσε για διάλογο λέγοντας: «Ο υπουργός δείχνει λίγη ευελιξία βλέποντας πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Δεν είναι κακό αυτό».

    Ερωτηθείς εάν προβλέπεται μετακίνηση πληθυσμών και στην ενδοχώρα ο κ. Πέτσας απάντησε αρνητικά. Παράλληλα, είπε ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει χώρος για οικονομικούς μετανάστες», ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνονται 200 επιστροφές την εβδομάδα.

    Τουλάχιστον 300 πρόσφυγες διασώθηκαν

    Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 300 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα σε πέντε διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στη χώρα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, από χθες στις 7 π.μ. ως σήμερα την ίδια ώρα σε πέντε διαφορετικά περιστατικά έρευνας – διάσωσης εντοπίστηκαν 34 πρόσφυγες – μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη, 7 στη Χίο, 108 στη Σάμο (σε δυο περιστατικά) και 35 στη Κω.

    Επίσης, 122 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε ακτές νησιών και περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. Συγκεκριμένα 43 πρόσφυγες – μετανάστες εντοπίστηκαν σε ακτές της Λέσβου σε δύο διαφορετικά περιστατικά, 33 στη Χίο και 46 στη Σάμο.

    Αντιδράσεις σε Χίο, Λέσβο

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά. Συγκεκριμένα, στην Χίο, οι κάτοικοι συντονίζονται ολοένα και περισσότερο, τη στιγμή που ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    Ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας στον «Πολίτη Χίου» δήλωσε: «Ο Νότης Μηταράκης είναι καλών προθέσεων. Βεβαίως αυτή την ώρα έχει μία αποστολή, η οποία έχει να κάνει με ζητήματα, τα οποία άπτονται ακόμα και της εθνικής ασφάλειας. Και πρέπει να το κατανοήσουμε. Εκείνος λοιπόν έχει τη δική του οπτική γωνία, τις δικές του πληροφορίες. Από κει και πέρα, θέλουμε να μας βοηθήσει για να τον βοηθήσουμε».

    Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου.

    Την ίδια ώρα, τοπικά μέσα της Λέσβου κάνουν λόγο για επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στην Μόρια, κάτι που προκάλεσε την κινητοποίηση της Ασφάλειας Μυτιλήνης.

    Σύμφωνα με το το LesvosNews, η Ασφάλεια Μυτιλήνης πραγματοποιεί έρευνα για τη δράση ομάδων ακροδεξιών που πραγματοποιούν μπλόκα, ελέγχους και «face control» στο χωριό της Μόριας.

    Η Ασφάλεια Μυτιλήνης προχώρησε σε ενέργειες προκειμένου να πάρει στην κατοχή της τα δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε ρεπορτάζ, τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση και αφορούν στη δράση οργανωμένων ομάδων από τις 4 Φεβρουαρίου (όταν και γυρίστηκαν τα βίντεο) μέχρι και την περασμένη Δευτέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ