• Κοινωνία

    Ανατροπή: Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις και σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη – Κλειστό το λιανεμπόριο

    • NewsRoom
    Χαρδαλιάς Πολιτική Προστασία

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)


    Ελεύθερες θα είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, για τα Σαββατοκύριακα, καθώς στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας που δημοσιεύθηκε πριν λίγο αναφέρεται μόνο η αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιοχές αυτές.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις ξεκινούν από σήμερα πιλοτικά δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση (SMS 6) εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση οχήματος, σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

    Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μόνο για Σαββατοκύριακα απελευθερώθηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις στην υπόλοιπη χώρα με SMS 6 μόνο για άσκηση.

    Λιανεμπόριο από Δευτέρα

    Παράλληλα, από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους και για ψώνια, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με SMS στο 13032, με ραντεβού και εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών.

    Τα ψώνια θα γίνονται με τη διαδικασία του click away και του click in shop και την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, δηλαδή με μάσκα, αποστάσεις και χωρίς συνωστισμούς.

    Πώς θα ψωνίζουμε

    Οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

    Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

    Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

    Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

    1. τα συνοικιακά καταστήματα
    2. τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
    3. οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
    4. τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

    Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα: shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος), outlets, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά. Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κοντοζαμάνης: Από 7 Απριλίου τα self test στα φαρμακεία – Προτεραιότητα στους μαθητές Λυκείου – Οι οδηγίες για τα τεστ

    Άδωνις Γεωργιάδης: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ