• Κοινωνία

    Ακριβός Τσολάκης: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών

    • NewsRoom
    Ακριβός Τσολάκης

    Ακριβός Τσολάκης


    Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 93 ετών ο Ακριβός Τσολάκης, ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων.

    Ο Ακριβός Τσολάκης είχε γεννηθεί το 1930 στη Θεσσαλονίκη και το 1950 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων ενώ αποστρατεύθηκε το 1965 με το βαθμό του αντισμηνάρχου.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πολεμική Αεροπορία ο Ακριβός Τσολάκης υπηρέτησε σε Μοίρες διώξεως ελικοφόρων και αεριωθουμένων, στο Σμήνος Κορέας, στην πρεσβεία Βελιγραδίου ως αεροπορικός ακόλουθος και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

    Συμμετείχε μάλιστα για τέσσερα πολεμικά εξάμηνα στον πόλεμο της Κορέας όπου βρέθηκε συνολικά 22 μήνες με το 13ο Σμήνος της ΠΑ σε περισσότερες από 160 αποστολές.

    Μεταξύ αλλων είχε τιμηθεί με τον Σταυρό του Γεωργίου, τον Χρυσούν Σταυρόν του Φοίνικος και τον Πολεμικό Σταυρό.

    Ο Ακριβός Τσολάκης ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1990 ενώ το 2001 αποτέλεσε τον πρώτο διευθυντή της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων.

    Από τη θέση αυτή διερεύνησε τα μεγαλύτερα αεροπορικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην Ελλάδα: Από τη συντριβή του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια Όρη το 1997 όπου 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μέχρι το δυστύχημα με το πρωθυπουργικό Φάλκον, το 1999 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης με τον γιο του και άλλα πέντε άτομα και την πτώση του αεροπλάνου της Helios στο Γραμματικό με 121 νεκρούς το καλοκαίρι του 2005.

    Διαβάστε επίσης:

    Καιρός: Συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

    ΟΑΚΑ: Τι λέει το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ για το στέγαστρο Καλατράβα



    ΣΧΟΛΙΑ