• Κοινωνία

    Αεροπορικό δυστύχημα στην Κωνσταντινούπολη: Κόπηκε στα τρία το αεροσκάφος – 3 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

    • Βίκυ Βενιού

    Αεροπορικό δυστύχημα στην Κωνσταντινούπολη, πηγή: AP


    Δραματικές ώρες έζησαν οι επιβαίνοντες του αεροσκάφους κατά την μοιραία προσγείωση

    Τους 3 φτάνουν οι νεκροί του αεροπορικού δυστυχήματος που εξελίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη χθες το βράδυ, όταν το Boeing 737-800 της αεροπορικής εταιρείας Pegasus προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen.

    Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 183 άτομα, 177 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 179 ακόμη είναι τραυματισμένοι.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα αίτια στα οποία φαίνεται να αποδίδεται η αεροπορική τραγωδία σχετίζονται με τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την ώρα εκείνη. Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος ταξίδευε από την Σμύρνη για την Κωνσταντινούπολη, όπου κατά την προσγείωση κόπηκε στα τρία και άρπαξε φωτιά.

    Σύμφωνα με μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου, η άτρακτος κόπηκε σε δύο σημεία μετά την έξοδο του επιβατικού αεροσκάφους από τον διάδρομο.

    Το μπροστινό μέρος της ατράκτου — ο θάλαμος διακυβέρνησης και πολλές από τις πρώτες σειρές καθισμάτων — αποκόπηκε και αναποδογύρισε. Ένα δεύτερο ρήγμα ήταν ορατό στο ύψος του τελευταίου τρίτου του Boeing, που αποτελείται από τις δέκα τελευταίες σειρές θέσεων και την ουρά του αεροπλάνου.

    Ο Γερλίκαγια, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε πως το επιβατικό αεροπλάνο «ολίσθησε για περίπου εξήντα μέτρα», αφού βγήκε από την πίστα, πριν «πέσει από ύψος 30 ως 40 μέτρων» σε πρανές. «Το δυστύχημα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες», τόνισε, υπονοώντας πως το αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε εκραγεί.

    Αεροπορικό δυστύχημα στην Κωνσταντινούπολη, πηγή: AP

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, στο αεροσκάφος, εκτός από Τούρκοι, επέβαιναν και άτομα άλλων εθνικοτήτων, η καταγωγή των οποίων ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

    Αμέσως μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων έσπευσαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα υπό έντονη βροχόπτωση, ενώ άλλοι παρέμεναν στο εξωτερικό του αεροπλάνου, που φώτιζαν ισχυροί προβολείς, ακόμη και αργά τη νύχτα.

    Η φωτιά που εκδηλώθηκε κατασβέστηκε γρήγορα από τους πυροσβέστες.

    Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας από το αεροπορικό δυστύχημα. Στο πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε, το αεροσκάφος φαίνεται να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και να ταλανίζεται, έχοντας πιάσει φωτιά. Η ταχύτητά του ήταν μεγαλύτερη από την συνήθη στην διαδικασία προσγείωσης. Από ένα σημείο και μετά, όπως αποτυπώνεται στα πλάνα του βίντεο, το αεροσκάφος άρχισε να σέρνεται στον διάδρομο, καθώς είχε τεθεί πλέον εκτός ελέγχου.

    Σε άλλο βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα, φαίνεται η στιγμή που το Boeing 737-800, «καρφώνεται» με δύναμη στον γκρεμό, σε βάθος περίπου 30 μέτρων. Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε την στιγμή που το αεροσκάφος πέφτει με τη μύτη στο χαντάκι (πάνω δεξιά στην εικόνα διακρίνεται η πρόσκρουση), το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν δρόμο που συνδέει δύο αυτοκινητοδρόμους.

    Τις περαιτέρω λεπτομέρειες της αεροπορικής τραγωδίας θα διερευνήσει ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, που έχει αναλάβει την υπόθεση.



    ΣΧΟΛΙΑ