• Κοινωνία

    2024: Να γίνει η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα – Το Mononews εύχεται Καλή Χρονιά σε όλους

    Welcome merry Christmas and happy new year in 2024,Silhouette Man jumping from 2023cliff to 2024 cliff with cloud sky and sunlight.


    Όπως κάθε νέο που γεννιέται, έτσι και η νέα χρονιά που ξεκίνησε, δημιουργεί αισθήματα ελπίδας, προσμονής για καλύτερες ημέρες, αγωνίας για το άγνωστο που έχουμε μπροστά μας, αλλά και μιας διαρκούς αναζήτησης της προσωπικής βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα.

    Ενας διαρκής αγώνας ώστε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

    Για να θυμηθούμε τον σπουδαίο Αριστοτέλη Ωνάση: «Ποτέ μην αρχίζεις μια δουλειά, μια μάχη, μια ερωτική σχέση αν ο φόβος της ήττας επισκιάζει την προοπτική της νίκης».

    Το 2023 ήταν ένα έτος γεμάτο από σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας, πολλά εκ των οποίων, θα μας απασχολήσουν και φέτος.

    Ενας οδυνηρός, πολύνεκρος πόλεμος, αυτός στην Ουκρανία, συνεχίζεται και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι εμφανείς.

    Δυστυχώς στην αυλή μας το 2023 ξεκίνησε ένας ακόμη πόλεμος με χιλιάδες αθώα θύματα. Η Γάζα ματώνει καθημερινά, ο φόβος μιας γενικευμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι πάντα δυνατός, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

    Τουλάχιστον στη δύση του 2023 το ελληνοτουρκικό μέτωπο δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να εξοικονομήσει δυνάμεις και να εκμεταλλευτεί την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών ώστε να προχωρήσει μπροστά.

    Στο εσωτερικό, οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα πυκνές. Μια εκλογική χρονιά, δύο εθνικές εκλογές, δύο Κυριακές με αυτοδιοικητικές κάλπες, μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, κυρίως στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

    Οι εκλογές ανέδειξαν την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πολίτες έδωσαν μια νέα ευκαιρία, μια νέα τετραετία στη ΝΔ, όχι ως μια λευκή επιταγή, αλλά δεσμεύοντας το κυβερνών κόμμα να κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Και οι πολίτες δεν συχγωρούν αλαζονείες και εφησυχασμούς…

    Η κλιματική κρίση που προκαλεί τρόμο σε παγκόσμιο επίπεδο, ήρθε στη χώρα μας με τον πλέον τραγικό τρόπο και ανέδειξε τις τεράστιες παθογένειες του ελληνικού κράτους.

    Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά κυρίως οι πλημμύρες που προκάλεσαν πολλούς νεκρούς, τεράστιες καταστροφές, ολόκληρες περιοχές να χρειάζονται γενικευμένη ανασυγκρότηση, έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η πατρίδα μας και το πολιτικό σύστημα.

    Και αυτός δεν είναι άλλος από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη με το οποίο ξεκίνησε το 2023. Ένα δυστύχημα που επίσης ανέδειξε τον προβληματικό κρατικό μηχανισμό και τις απαρχαιωμένες υποδομές.

    Τέλος, στο επίπεδο της οικονομίας υπάρχουν πολλά θετικά μηνύματα αλλά και πολλά καμπανάκια. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά τις κακές ημέρες της χρεοκοπίας και των μνημονίων, αναβαθμίζεται διεθνώς, προσελκύει σημαντικές επενδύσεις, δείχνει να πατάει καλύτερα σε σχέση με πριν από 4-5 χρόνια.

     

     

     

    Η αναζήτηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο, η βελτίωση της εικόνας των ελληνικών επιχειρήσεων και η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι στις προκλήσεις των επόμενων μηνών.

    Βεβαίως, η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά, ιδίως τους ανθρώπους που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, τους άνεργους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και το μεγάλο στοίχημα, διαχρονικό αλλά περισσότερο επιτακτική πρόκληση από ποτέ είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων των Ελλήνων, η βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

    Το 2024 μπαίνει με ελπίδες, αλλά δεν αρκούν αυτές. Απαιτείται σκληρή δουλειά από όλους. Πολίτες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, δημόσιους υπαλλήλους, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με τη δική του δυνατότητα.

    Η χρονιά που ξεκίνησε μπορεί να γίνει η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της εκπλήρωσης των προσδοκιών για μια καλύτερη Ελλάδα.

    Μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην ενίσχυση των θεσμών και στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

    Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στην επιτάχυνσή της απονομής δικαιοσύνης, ενίσχυση της αίσθησης που έχουν οι πολίτες ότι τα δικαστήρια θα είναι πάντα το τελευταίο αποκούμπι των αδυνάτων.

    Μεταρρυθμίσεις παντού για να γίνει όχι απλά υποφερτή η καθημερινότητά μας, αλλά πολύ καλύτερη.

    Με ενσυναίσθηση από όλους για όλους. Με το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της συμπερίληψης για να πάει μπροστά ο τόπος.

    Το Mononews θα συνεχίσει για ακόμη μια χρονιά, την ένατη, να σας ενημερώνει με αίσθημα ευθύνης. Με συνεχή αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, με αποκλειστικές ειδήσεις που θα συζητούν όλοι, με ιστορίες που δεν θα διαβάζετε αλλού.

    Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στο Mononews εύχονται σε όλους τους Ελληνες να έχουν μια καλή χρονιά.

    Χρόνια πολλά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και υγεία.



    ΣΧΟΛΙΑ