• Κοινωνία

    120 δόσεις: Μείωση επιτοκίου από το 5% στο 3% και για οφειλές στα ταμεία

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης των 120 δόσεων από το 5% στο 3%, όπως ισχύει και για την εφορία, θα συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το ύψος της ελάχιστης μηνιαίας δόσης θα παραμείνει το ίδιο: 50 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους και 30 ευρώ για τους αγρότες.

    Τη διάταξη για τη μείωση του επιτοκίου στο 3% και για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που δρομολογείται για τη διακυβέρνηση των Δήμων, αλλά και με την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια αναμένεται να συμπεριληφθεί διάταξη, με την οποία το επιτόκιο των δόσεων θα πέφτει από το 5% στο 3% και για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.

     Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, και διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών μέσω των ΚΕΠ, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα προς την ψηφιακή σύνταξη.

    Σήμερα προβλέπεται πως η βασική οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, κεφαλαιοποιείται την ημερομηνία υπαγωγής και  επιβαρύνεται με τόκο που υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο.

    Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη ελάφρυνση, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς φέρεται να αγγίζει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της 10ετίας (δηλαδή τις 120 δόσεις).

    Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να ενταχθούν εργοδότες που οφείλουν τις εισφορές των εργαζομένων τους και να επωφεληθούν με 50% «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των τόκων εφόσον ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις και 100% διαγραφή  σε εφάπαξ αποπληρωμή.

    Ακόμη σε 120 δόσεις μπορούν να ρυθμίσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που οφείλουν ατομικές εισφορές. Μπορούν να επανυπολογίσουν την βασική οφειλή τους με την ελάχιστη εισφορά του κατώτατου μισθού και να σβήσουν ακόμη και πάνω από το 50% του βασικού χρέους, ενώ δικαιούνται και 85% κούρεμα στις προσαυξήσεις.

    Όσον αφορά τους αγρότες, δεν επανυπολογίζεται η οφειλή τους, αλλά μπορούν να διαγράψουν το 100% τους τόκους και τις προσαυξήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ