• Κοινωνία

    11η Athens Flying Week: Άνοιξε τις πύλες του το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στη ΝΑ Ευρώπη

    • NewsRoom


    Με εντυπωσιακές παρουσίες από πληρώματα και πτητικά μέσα κάθε είδους, από πολεμικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς -όπως τα αμερικανικά F-35, τα γαλλικά Rafale και τα ελληνικά F-16- έως αερόπλοια, αλεξίπτωτα και αερομοντελιστές, συνεχίζεται η 11η Athens Flying Week 2023, η μεγαλύτερη αεροπορική διοργάνωση στη ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

    Οι πολυάριθμοι θεατές, που από νωρίς το πρωί συρρέουν στη φιλόξενη αεροπορική βάση της 114ης Πτέρυγας Μάχης, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο πτητικό πρόγραμμα.

    Συνάμα όμως έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στις στατικές εκθέσεις τους, να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν με κυβερνήτες τους, αλλά και να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκθετών και να προμηθευτούν ενθύμια, σήματα και θυρεούς από εμβληματικές αεροπορικές μονάδες και σήματα αεροσκαφών.

    Φυσικά την παράσταση έκλεψαν οι εκλεκτές ξένες συμμετοχές.

    Ιδίως τα «σόλο» προγράμματα που πραγματοποίησαν το αμερικανικό F-35 με την κυβερνήτη του Κριστίνι «Μπίο» Γουλφ (λογοπαίγνιο για να θυμίζει τον κεντρικό ήρωα του αγγλοσαξωνικού έπους Beowolf), αλλά και η επίδειξη του γαλλικού Rafale, με κυβερνήτη τον Μπερτράν «Μπουμπού» Μπυτάν και το πρόγραμμα που του χάρισε τη νίκη στον αεροπορικό διαγωνισμό στη Βρετανία.

    Ειδικά η πτήση του Rafale έδειξε τις πολλοστές δυνατότητες και κυριολεκτικά τα άκρα στα οποία μπορεί να φθάσει τούτο το ακαταμάχητο αεροσκάφος, που μόλις η Πολεμική μας Αεροπορία παρέλαβε και το 18ο από τα αντίστοιχα μαχητικά που θα ενισχύσουν τα φτερά της άμυνάς μας.

    Βέβαια η συμμετοχή που κέντρισε το αμέριστο ενδιαφέρον των θεατών και στις στατικές εκθέσεις, πέρα από το εξόχως εντυπωσιακό πρόγραμμα της επίδειξης, που απέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες του μαχητικού αυτού, ήταν η παρουσία του αμερικανικού εντυπωσιακού μαχητικού F-35 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Όπως δήλωσε η κυβερνήτρια των F-16 και F-35 για τη Lockheed Martin Μονέσα Μπάνσαϊζερ «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ στην Athens Flying Week και που όλη η ομάδα επίδειξης του F-35 βρίσκεται εδώ. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά να επιστρέφουμε στην Ελλάδα.

    Εγώ ήμουν και πριν δύο χρόνια, τότε πετώντας το F-16v με το σμήνος επίδειξης και πάντα χαίρομαι που επιστρέφω. Και είναι θαυμάσιο να συμμετέχεις στην επίδειξη του F-35 και να επιδεικνύεις τις δυνατότητές του συναρπαστικού αυτού αεροσκάφους».

    Σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των δύο αυτών αεροσκαφών, η Αμερικανίδα πιλότος πρόσθεσε: «Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο F-16 και το F-35 είναι πως, όχι τόσο από πτητικής άποψης. Ο μοχλός της προώθησης είναι στην ίδια θέση και τα δύο αεροσκάφη είναι ευκολοχείριστα στην πτήση.

    Η μεγαλύτερη διαφορά που θα δείτε ανάμεσά τους είναι η δυνατότητα του F-35 να συνθέτει τα δεδομένα της πτήσης και να προσφέρει στον κυβερνήτη καλύτερη αντίληψη του χώρου μάχης».

    Στην άψογη διοργάνωση και τις επιτυχημένες επιδείξεις, που συχνά περιλαμβάνουν ελιγμούς που αμφισβητούν τους φυσικούς νόμους και τις δυνάμεις της βαρύτητας, ξεχώρισαν ιδιαίτερα τα ακροβατικά σμήνη Fursan από τα Αραβικά Εμιράτα, που πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα με αριστοτεχνικούς και συχνά παράτολμους ελιγμούς, το σαουδαραβικό σμήνος Saudi Hawks και το ισπανικό Patrulla Aguila.

    Αξιομνημόνευτες εντυπώσεις άφησε και ο κορυφαίος πιλότος ανεμοπλάνου Λούκα Μπερτόζιο, ενώ το πρόγραμμα του βελγικού F-16 έκοψε την ανάσα πολλών θεατών. Επίσης εντυπωσιακό πρόγραμμα κι ελιγμούς παρακολούθησαν οι θεατές και από το δανέζικο F-16.

    Σε εντελώς ισάξιο επίπεδο ήταν και το πρόγραμμα κι οι ελιγμοί που παρουσίασαν στο κοινό στην Τανάγρα και τα ελληνικά χρώματα, που εξόν από τα εκλεκτά πληρώματα και σμήνη από το εξωτερικό, συμμετείχαν με σχεδόν το σύνολο των πτητικών μέσων που διαθέτουν και τα τρία σώματα του ελληνικού στρατού.

    Ιδιαίτερα η επίδειξη του F-16 «Ζευς» με τον σμηναγό Χρήστο Χαρίτο, απέδειξε περίτρανα γιατί οι Έλληνες πιλότοι συγκαταλέγονται στους καλύτερους του κόσμου.

    Συγκίνηση σκόρπισε στους θεατές και η πτήση των εμβληματικών F-4 Fantom, που επί 10ετίες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της εναέριας άμυνας της χώρας, αλλά και έχουν αποδειχθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

    Αλλά και οι ασύλληπτοι ελιγμοί των άλλων πτητικών μέσων των τριών σωμάτων του στρατού μας (κάποια και με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων) έδειξαν στον κόσμο πόσο αξιόμαχες και σε πόση μεγάλη ετοιμότητα και μαχητική δεξιότητα είναι η αεροπορία τους και πόσο στενή είναι η συνεργασία και των τριών όπλων σε περίπτωση κρίσης.

    Διαβάστε επίσης:

    To σήμα «T» προστέθηκε στην πρόσοψη του Διοικητικού Μεγάρου OTE

    Δένδιας: Στις εορταστικές εκδηλώσεις της 199ης επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα, στην Κάλυμνο

    Σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια για τη φωτιά στο Στεφάνι Κορινθίας



    ΣΧΟΛΙΑ