• Δημοφιλή στο Internet

    Σοκάρει ο υπερπληθωρισμός στη Βενεζουέλα – Οι πολίτες ζυγίζουν τα χαρτονομίσματα

    • NewsRoom


    Με… ζυγαριές «αντιμετωπίζουν» το «τέρας» του υπερπληθωρισμού στη Βενεζουέλα, καθώς πλέον οι πολίτες δεν μετρούν τις μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων που χρειάζονται για να αγοράσουν τα βασικά αγαθά. 

    Οι πολίτες κουβαλούν μεγάλες τσάντες όχι για να μεταφέρουν τα ψώνια τους ή τα προσωπικά τους αντικείμενα, αλλά τα… χρήματα τους, κάτι που έχει αυξήσει και την εγκληματικότητα.  Διαθέτουν μία τεράστια ποσότητα μετρητών, χωρίς να μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τίποτα!
    Η όλη κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από το γεγονός ότι πρέπει να περιμένουν ατελείωτες ώρες πίσω από τα ταμεία των super market, των τραπεζών κλπ…
    Να σημειωθεί πως το 40% των πολιτών της χώρας δε διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.
    Όπως σχολιάζει και στο σχετικό του δημοσίευμα το Bloomberg, εκτός από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, ο υπερπληθωρισμός είναι αποτέλεσμα και του ότι δε δημοσιεύονται σε τακτική βάση στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    A bakery manager weighs banknotes in Caracas.

    «Όταν αρχίσεις να ζυγίζεις τα μετρητά σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον ανεξέλεγκτος.

    Αλλά οι πολίτες της Βενεζουέλας δεν ξέρουν πόσο μεγάλο είναι το κακό, καθώς δεν δημοσιεύονται σχετικά στοιχεία», σχολιάζει ο Jesus Casique, αναλυτής της Capital Market Finance.

    Τα παραπάνω εμποδίζουν και την εκτίμηση για το ακριβές ποσοστό του πληθωρισμού, με τους οικονομολόγους να μιλούν για ποσοστά από 200% έως και 1.500%!!
    Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου, ωστόσο υπάρχουν φήμες πως θα τυπωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα χαρτονομίσματα 500, 1000, 5000, 10.000 και 20.000 μπολιβάρ…



    ΣΧΟΛΙΑ