• City Stories

    Δώδεκα ζεστά στέκια στα Εξάρχεια, που συχνάζουν καλλιτέχνες

    Εξάρχεια


    Είναι μια από τις ελάχιστες γειτονιές της Αθήνας που συνδυάζει την ατμόσφαιρα ενός μικρού χωριού με έντονη καλλιτεχνική ζωή.

    Παρά τα όσα λέγονται τα Εξάρχεια δεν είναι επικίνδυνα, αντιθέτως περπατώντας στα μικρά στενάκια και τους χαριτωμένους πεζόδρομους με τα δέντρα και τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια, ειδικά προς την Καλλιδρομίου και το λόφο του Στρέφη, μόνο ασφάλεια αισθάνεσαι. Πρόσφατα μάλιστα ανακηρύχτηκαν  μία από τις είκοσι  τρεις καλύτερες ευρωπαϊκές γειτονιές.

    Στα στέκια των Εξαρχείων θα συναντήσει κανείς  ανθρώπους κάθε  ηλικίας,  κατοίκους της περιοχής που δεν αποχωρίζονται με τίποτα τη γειτονιά, τουρίστες, αλλά και επισκέπτες από όλη την Αθήνα.  Οι συζητήσεις στα καφέ και στα εστιατόρια είναι το πιο ενδιαφέρον  χαρακτηριστικό της περιοχής.

    Πραγματικά αξίζει να στήσετε αυτί  και να ακούσετε όσα λέγονται στα διπλανά σας τραπέζια: θα μάθετε όλα τα καλλιτεχνικά νέα, θα ενημερωθείτε για τις εξελίξεις, αλλά και θα παραβρεθείτε σε εκπληκτικές λογομαχίες,  που θυμίζουν παλιότερες εποχές, τότε που οι άνθρωποι έβγαιναν για να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν.

    Θα βρείτε πολλά μικρά καφέ ή μπαρ, αλλά και χαριτωμένες  ταβέρνες για όλα τα γούστα, αν περιπλανηθείτε στους κεντρικούς δρόμους και στα πέριξ στενάκια. Εμείς διαλέξαμε μόνο μερικά από αυτά και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

    1) Ροζαλία

    Μια από τις ιστορικές ταβέρνες  της πόλης, που πήρε την ονομασία της από μια μυστική κατάσκοπο που ζούσε στο υπόγειο ακριβώς απέναντι. «Ροζαλία» ήταν το κωδικό της όνομα και αποτελούσε μια αινιγματική φιγούρα των Εξαρχείων. Η ιστορία της ήρθε στο φως πολλά χρόνια αργότερα και οι ιδιοκτήτες τιμής ένεκεν έδωσαν το όνομά της στο εστιατόριό τους. Στην πανέμορφη αυλή της, θα απολαύσετε παραδοσιακό φαγητό: υπάρχουν σχεδόν όλα τα γνωστά ελληνικά  πιάτα, αλλά και  μια μεγάλη ποικιλία από κρέατα και ψάρια. Χαρακτηριστικό του μαγαζιού είναι ο  τεράστιος δίσκος με τα ορεκτικά που θα σας έρθει στο τραπέζι για να διαλέξετε με το που καθίσετε.  Η κουζίνα μένει ανοιχτά έως τις δυο για τους ξενύχτηδες  και στο τέλος θα σας κεράσουν και γλυκάκι.

    Ροζαλία Βαλτετσίου 58

    Πηγή φωτογραφιών: Facebook

    2) Άμα Λάχει

     Σε  έναν από τους ωραίους δρόμους της περιοχής, βρίσκεται αυτή η παλιά ταβέρνα, που πλέον όμως έχει ανακαινιστεί κι έχει αποκτήσει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι η καλή ποιότητα στο φαγητό και η  φιλική ατμόσφαιρα. Το  κατάστημα  χωρίζεται σε δυο διαφορετικούς χώρους: ο πρώτος  είναι ένα αυθεντικό μεζεδοπωλείο, που ονομάζεται το «Άμα Λάχει στης Νεφέλης, όπου κυριαρχούν τα ελληνικά προϊόντα και οι μεζέδες, ενώ δίπλα     ακριβώς βρίσκεται το γαλλικό μπιστρό «Άμα Λάχει στης Βιολέτ», για  τους  λάτρεις της γαλλικής κουζίνας.  Και στα δύο θα βρείτε πολλές  εκλεκτές ετικέτες κρασιού και αποστάγματα , ενώ το καλοκαίρι υπάρχει και η γνωστή  αυλή, που αποτελεί μια όαση δροσιάς.

    Καλλιδρομίου 69

    Πηγή φωτογραφιών: Facebook

    3) Salero

    Αγαπημένο στέκι πολλών καλλιτεχνών και διανοούμενων,  που συνδυάζει  την ισπανική  και την ελληνική κουζίνα,  με πιο ψαγμένες επιλογές στο μενού.  Ο καλαίσθητος χώρος του, όπου πρωταγωνιστούν τα ζωηρά χρώματα,  διαθέτει και μια χαριτωμένη αυλή, που λειτουργεί και το χειμώνα με πολύ καλή θέρμανση.  Θα βρείτε πάντα ενδιαφέροντα  πιάτα ημέρας,  που ανανεώνονται συνεχώς,  αλλά και σταθερές επιλογές από tapas.  Δοκιμάστε το κατσικίσιο τυρί με αχλάδια,  ή τα ισπανικά λουκάνικα çhorizo, αλλά και μανιτάρια πορτομπέλο. Μην παραλείψετε να μάθετε για τις σούπες, είναι όλες εξαιρετικές και πολύ δυναμωτικές, σε σημείο που δεν θα χρειαστείτε άλλο πιάτο.  Μπορείτε να  συνοδεύσετε  το γεύμα σας με το κρασί  του μαγαζιού,  που είναι πάρα πολύ καλό και οικονομικό.

    Βαλτετσίου 51

    Πηγή φωτογραφιών: Facebook

    4) Μαγική Αυλή

     Παλιά λεγόταν  «Ζάχαρη κι αλάτι» και  στεγάζεται σε  ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτίρια της περιοχής. Έχει γαλλικό αέρα, vintage αισθητική και θυμίζει μπιστρό σε κάποια συνοικία του Παρισιού.   Η εντυπωσιακή του αυλή  με τα μαρμάρινα τραπεζάκια θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο. Το χαρακτηριστικό του καταστήματος  είναι τα πολύ καλά κοκτέιλ του, ενώ ο κατάλογος διαθέτει και μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές για ελαφριά γεύματα. Συνήθως  θα ακούσετε τζαζ επιλογές, ενώ  δεν λείπουν και βραδιές που η μουσική γκάμα διευρύνεται.

    Βαλτετσίου 47

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

    5) Γιάντες

     Ακριβώς δίπλα στο σινεμά Ριβιέρα, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σινεφίλ στέκια του καλοκαιριού, θα βρείτε αυτό το βιολογικό εστιατόριο, που θα σας συναρπάσει με την αρχιτεκτονική του.  Θα απολαύσετε  πιάτα από όλα τα μέρη της Ελλάδας σε  πρωτότυπες και μοντέρνες συνταγές, που συνοδεύονται από βιολογικά κρασιά αρίστης ποιότητας, για τους πολύ απαιτητικούς.  Δοκιμάστε άφοβα τα  ψάρια του, που είναι πάντα φρεσκότατα. Αν και το κατάστημα  συνεχίζει να τηρεί την παράδοσή του, χρησιμοποιώντας εκλεκτές πρώτες ύλες,  είναι από τα λίγα που έριξε τις τιμές την περίοδο της κρίσης,  προκειμένου να παραμείνει προσιτό στους πιστούς του θαμώνες.

    Βαλτετσίου 44

    Πηγή φωτογραφιών: Facebook

    6) Όξο νου

     Εδώ η κρητική κουζίνα έχει την τιμητική της:  στάκα με αυγά, απάκι,  κοχλιοί μπουρμπουριστοί,  χανιώτικα μπουρέκια, σφουγγάτο, καλτσούνια, φουκάκι,  και φυσικά άφθονη ρακή , που μπορείτε να απολαύσετε είτε στην υπέροχη τραπεζαρία του, είτε τα τραπεζάκια που βρίσκονται έξω στο πεζοδρόμιο.

    Εμμανουήλ Μπενάκη 63

    7) Αλεξανδρινό

     Ένα  καλαίσθητο μπαράκι που θυμίζει  γαλλικό μπιστρό, είναι ένα από τα πιο διάσημα στέκια των Εξαρχείων για ποτό και καφέ με τζαζ μουσική.   Έχει καθαρά ποτά, αλλά και σπάνιες ετικέτες, ενώ είναι ένα από καλύτερα στη Αθήνα για καλό κρασί: χωρίς να είναι wine bar, προσφέρει μια ποικιλία από δυνατές επιλογές που σας αποζημιώσουν.  Θα σας εντυπωσιάσει επίσης  το προσωπικό με τις  ιδιαίτερες στολές του: θα νομίζετε ότι παίζετε σε ταινία εποχής.  Δεν υπάρχουν πολλά τραπέζια, οπότε καλύτερα να καθίσετε στην μπάρα και να πιάσετε κουβέντα με τους γύρω σας.

    Εμμανουήλ Μπενάκη 69

    Πηγή φωτογραφιών: Facebook

     8) Βυσσινόκηπος

    Το μαγαζί  δύο ηθοποιών, του Περικλή Μουστάκη και της Δώρας Στυλιανέση,  αποτελεί ένα από τα πιο κεφάτα στέκια των Εξαρχείων. Το πρωί στα κομψά τραπεζάκια  του καλλιτέχνες και συγγραφείς απολαμβάνουν τον καφέ τους λίγο πριν  από την πρόβα, ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε ένα  ζωντανό μπαράκι με πολύ καλές επιλογές: συχνά στα deck του θα δείτε και πολλούς αγαπημένους σας καλλιτέχνες.  Αν το επισκεφτείτε,  δοκιμάστε και την σπιτική του λεμονάδα, μια σκέτη απόλαυση. Συχνά  εδώ διοργανώνoνται και θεματικά πάρτι: το επόμενο είναι στις 26 Φεβρουαρίου και είναι αποκριάτικο!

     Ζωοδόχου Πηγής  27

    Πηγή φωτογραφιών: Facebook

    9) Frau

     Άνοιξε το καλοκαίρι και από τότε σχεδόν πάντα είναι γεμάτο. Βιομηχανικό design, βερολινέζικη εναλλακτική ατμόσφαιρα και πολύ καλές μουσικές είναι το χαρακτηριστικό του.  Πρωταγωνιστεί η υπεροχή τοιχογραφία του Γιώργου Λυντζέρη,  που σίγουρα θα σας τραβήξει το μάτι. Με καθαρά ποτά και ευγενικά κορίτσια στο σέρβις που σας περιμένουν με ένα υπέροχο χαμόγελο, θα ξεχάσετε τις έννοιες της καθημερινότητας και θα νιώσετε πιο ανάλαφροι.  Κάθε μέρα διαφορετικοί  DJs παίζουν μουσική- πολλές φoρές και αρκετοί καλλιτέχνες, γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μαγαζιά  των ηθοποιών της νέας γενιάς.

     Φειδίου 6

    10) Σορολόπ

     Δεν μπορείτε να καθίσετε, αλλά  αν περάσετε από  τον πάγκο του,  αποκλείεται να το προσπεράσετε, γιατί η μυρωδιά  από τα γλυκά του θα σας σπάσει τη μύτη.  Το μικρό αυτό μαγαζί προσφέρει κομμένα κομμάτια  πολίτικου τσουρεκιού, λουσμένα σε ζεστή σοκολάτα, μαύρη και λευκή – αν θέλετε τη γνώμη μου βάλτε και τις δυο.   Διάσημο είναι και το προφιτερόλ του, που επίσης μπορείτε να συνδυάσετε με τα καταπληκτικά και χειροποίητα παγωτά του (παρασκευάζονται  από φρέσκο γάλα).   Το πρόβλημα είναι ότι αν φας  μια φορά,  δεν θα μπορέσεις με τίποτα να  κόψεις τη συνήθεια: ακόμα κι αν δεν είσαι εθισμένος στα γλυκά, μετά από μια δοκιμή, θα γίνεις.

    Μπενάκη & Μεταξά

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook

     11) Τραλαλά

     Ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της νεολαίας των Εξαρχείων και σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής εδώ και χρόνια. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, οπότε όπως καταλαβαίνετε κι εδώ  δεν λείπει ο καλλιτεχνικός κόσμος, κυρίως  εκπρόσωποι της νέας γενιάς ηθοποιών.  Όσες έγνοιες και σκοτούρες κι αν έχουν οι τακτικοί του θαμώνες, με το που μπαίνουν στο μαγαζί  τις ξεχνούν και αφήνονται  στο ρυθμό της μουσικής, που είναι πάντα ανεβαστική και κεφάτη. Ένα από τα πολύ δυνατά του ποτά είναι το ζεστό κόκκινο κρασί με ξηρούς καρπούς: αξίζει να το δοκιμάσετε, ειδικά τώρα που κάνει κρύο.

    Ασκληπιού 45

    12) Τσιν Τσιν

     Πολύ κοντά στον κινηματογράφο Ιντεάλ, ενδείκνυται για μια έξοδο μετά από την αγαπημένη σας ταινία.  Τόσο η διακόσμηση του χώρου όσο και οι μουσικές επιλογές είναι εμπνευσμένες κατά βάση από τις δεκαετίες του ‘ 60 και του ‘70. Οι floral ταπετσαρίες και οι vintage καναπέδες συνθέτουν  την εικόνα ενός μπαρ, που προσελκύει κόσμο από όλες τις ηλικίες . Οι τιμές του είναι συμπαθητικές  και το σίγουρο  θα διασκεδάσετε μέχρι πρωίας.

    Κιάφας 6 & Ακαδημίας 76

    Πηγή: bovary.gr



    ΣΧΟΛΙΑ