• Δημοφιλή στο Internet

    Αντικειμενικές αξίες σε Ψυχικό και Φιλοθέη: Θέμα ωρών οι αλλαγές στις τιμές

    • NewsRoom


    Ζήτημα μερικών ωρών φαίνεται να είναι η διόρθωση στις αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις περιοχές της χώρας που κέρδισαν δικαστικά την ακύρωση των αξιών που θεσπίστηκαν τον περασμένο Μάιο. Η εντολή που έχει δοθεί από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Κα Κατερίνα Παπανάτσιου είναι οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα έτσι ώστε να τηρηθούν κατά γράμμα οι προθεσμίες που θέτει η σχετική δικαστική απόφαση, δηλαδή οι νέες αξίες να ανακοινωθούν στις περίπου πέντε εβδομάδες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

    Μάλιστα η εντολή είναι να τρέξουν συνολικά οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως ορίζει το μνημόνιο. Σύμφωνα με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να ορίσει νέες αντικειμενικές αξίες σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Το Ψυχικό, την Φιλοθέη, το Νέο Βουτζά και τους Δελφούς Άμφισσας.

    Οι δήμοι των περιοχών αυτών προσέφυγαν στο ΣΤΕ καθώς αμφισβήτησαν την πολιτική που εφάρμοσε το υπουργείο Οικονομικών για την τελευταία αναπροσαρμογή των αξιών, η οποία είχε περισσότερο πολιτικά και λιγότερα αγοραία κριτήρια.

    Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές έγιναν κλιμακωτά με βάση την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε περιοχή και περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.050 ευρώ και έως 600 ευρώ οι τιμές δεν άλλαξαν. Έτσι, στις λεγόμενες ακριβές περιοχές όπου οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν πραγματικά καταρρεύσει λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης οι αντικειμενικές αξίες παρέμειναν στο ύψος τους. Πλέον, στις τέσσερις περιοχές οι τιμές θα αλλάξουν και συγκεκεριμένα πρόκειται να μειωθούν.

    Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο ΥΠΟΙΚ έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου έξι μήνες ειδική επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, ωστόσο, το όλο εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν έχει ακόμη βρεθεί ένας αντικειμενικός και αποτελεσματικός τρόπος για τον υπολογισμό των αξιών.

    Μάλιστα, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται στην αναμονή για ένα πακέτο προτάσεων από εξειδικευμένη ομάδα στο θέμα της εκτίμησης αξίας ακινήτων που θα διευκολύνει το έργο της επιτροπής. Δεδομένο, πάντως, πάντως είναι ότι θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος με τις αξίες ακινήτων.

    Πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι πάρα τη σχετική πρόβλεψη ότι οι αξίες στον ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με τις αντικειμενικές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ο νέος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές.

    Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για την ευθυγράμμιση των νέων αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι μειώσεις πρέπει να είναι πολύ μεγάλες δημιουργώντας παρενέργειες, όπως ο επηρεασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων των τραπεζών.



    ΣΧΟΛΙΑ