• Real Estate

    Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ


    Πλειστηριασμοί: Ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που βγαίνουν στο σφυρί.

    Οι τιμές μειώθηκαν στην περίπτωση του Ερασινειου Θεραπευτηρίου και της εκτυπωτικής Ιριδας, ενώ με δύο  αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας υπερδιπλασίασε αρχικά την τιμή πρώτης προσφοράς για το Εκθεσιακό Κέντρο της Αττικής, καθώς από τα 6,598 εκατ. ευρώ ανέβηκε στα 17,8 εκατ. ευρώ, και τη διατήρησε στα 17,5 εκατ. ευρώ παρότι η Cepal, που βγάζει στο σφυρί το ακίνητο, ζήτησε μείωση της τιμής.

    Για τις 16 Φεβρουαρίου έχει προσδιοριστεί ο πλειστηριασμός για το Εκθεσιακό Κέντρο που βρίσκεται στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης και ανήκει στην οικογένεια Αλεξόπουλου και συγκεκριμένα στον Γεώργιο Αλεξόπουλο του Αντωνίου και στον Παναγιώτη Αλεξόπουλο του Αλέξανδρου.

    Για το ακίνητο στους προηγούμενους δύο πλειστηριασμούς δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Αρχικά βγήκε στο σφυρί με  6,598 εκατ. ευρώ -τον Οκτώβριο του 2020-, η τιμή για τον πλειστηριασμό του Ιουνίου 2021, που επίσης κατέληξε άγονος  αυξήθηκε στα 17,800 εκατ. ευρώ. Η τιμή αυξήθηκε ύστερα από προσφυγή της Intrum στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

    Τον περασμένο Νοέμβριο η Cepal που είναι επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ζήτησε μείωση της τιμής από τα 17,8 εκατ. ευρώ στα 6,586 εκατ ευρώ. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της και διατήρησε την τιμή πρώτης προσφοράς  στα 17,5 εκατ ευρώ, κρίνοντας ότι τα 6,598 εκατ. ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου.

    Το  1993 ξεκίνησε η λειτουργία του υπερσύγχρονου για την εποχή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκθέσεων και Προβολής -ΕΚΕΠ- με τις εγκαταστάσεις του να είναι συνολικού εμβαδού 17.210 τετραγωνικών μέτρων. Διέθετε σε όλες τις αίθουσες κλιματισμό, κυλιόμενες σκάλες, περισσότερους από 8 ανελκυστήρες, 143 θέσεις στάθμευσης κ.α.. Η κατάρρευση του ήταν απόρροια της οικονομικής κρίσης. Το ακίνητο βαρύνεται με 8 προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, δύο υποθήκες υπέρ της ΑΑΔΕ και της Eurobank, καθώς και τρεις αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΑΔΕ και της Cepal Hellas.

    ΕΡΑΣΙΝΕΙΟ

    Με τιμή πρώτης προσφοράς τα 24,4 εκατ ευρώ βγαίνει  στο σφυρί στις 25 Μαΐου το ημιτελές κτιριακό συγκρότημα της Ερασινειου Ογκολογικής Θεραπευτικής Κλινικής που βρίσκεται στο Κορωπί. Για τον πλειστηριασμό του Ιουλίου 2021 με την τιμή πρώτης προσφοράς στα   25,7 εκατ ευρώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

    Ο πλειστηριασμός αφορά οικόπεδο 51 στρεμμάτων στο Κορωπί, το κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ. και τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Ένα ογκολογικό νοσοκομείο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι το νοσοκομείο θα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει  το 2010, όμως η οικονομική κρίση «έπνιξε» το σχέδιο.

    Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία «Ερασίνειο-Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε.» και επισπεύδουσα η Eurobank.

    Το ακίνητο βαρύνεται με δύο  υποθήκες υπέρ της Eurobank για 4,02 εκατ. ευρώ και 4,37 εκατ. ευρώ, προσημείωση υπέρ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για 881 χιλιάδες ευρώ.

    Εκτυπώσεις Ιρις

    Στις 11 Φεβρουαρίου βγαίνουν για άλλη μία φορά στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης εκτυπωτικής μονάδα της Ελλάδας, της  Ιριδας, που ανήκε κατά 50%-50% στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 16,834 εκατ ευρώ.

    Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Εθνική Τράπεζα ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών (Πειραιώς και Alpha Bank).

    Να σημειωθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς από τα 35,18 που ήταν αρχικά σταδιακά μειώθηκε στα 16,8 εκατ. ευρώ, καθώς  δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την παροπλισμένη εκτυπωτική μονάδα.

    Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ήταν 2 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Αιγαίου, στο 20ο χλμ. της Λεωφόρου Λαυρίου. Πρόκειται για Βιομηχανική Μονάδα εγκατάστασης με τους λοιπούς χώρους της, που έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου συνολικής επιφανείας 62,4 στρεμμάτων. Οι στεγασμένοι χώροι είναι εμβαδού 38 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν: τις εκτυπωτικές εγκαταστάσεις εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικών, βιβλίων κλπ., αποθήκες χάρτου, την τεχνική υποστήριξη, γραφεία της διοίκησης.

    Να σημειωθεί ότι η IRIS ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Α.Ε.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1991 και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εκτυπωτικούς οργανισμούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.



    ΣΧΟΛΙΑ