• Real Estate

    Οι Γερμανοί ξανάρχονται και αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα


    Στην πρώτη θέση των αγοραστών εξοχικών κατοικιών στη βόρεια Ελλάδα κατατάσσει τους Γερμανούς έρευνα της Remax, όταν στη νότια Ελλάδα την πρωτιά έχουν πολίτες από το Ισραήλ.

    Τα στοιχεία της ίδια έρευνας της κτηματομεσιτικής θέλουν το 54% των πωλήσεων να καλύπτεται από Έλληνες ενδιαφερόμενους, ενώ το 46% των εξοχικών κατοικιών πωλούνται σε ξένους. Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα, καθώς 9 στις 10 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες. Το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα όπου οι 9 στις 10 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

    Βορειοευρωπαίοι που επιλέγουν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ελλάδα μόλις συνταξιοδοτηθούν, δηλώνουν ότι δε μπορούν να αντισταθούν στα «πανέμορφα φυσικά τοπία, τα καταγάλανα νερά, τους γραφικούς οικισμούς, την πλούσια ιστορία και παράδοση, τους φιλόξενους ανθρώπους  που συνθέτουν την όμορφη Ελλάδα», όπως αναφέρει η έρευνα. Σημειωτέον ότι είναι σε ισχύ νόμος από το 2020 βάσει του οποίου δίνεται 7% φορολογικό συντελεστή για τη μεταφορά φορολογικής έδρας από την Ευρώπη.

    Επιπλέον, η ισχυροποίηση της ζήτησης για ελληνικά εξοχικά δείχνει φέτος να ευνοείται και από τις πολύ καλές επιδόσεις που διαγράφει ο τουρισμός, αλλά και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές από άλλους μεσογειακούς – ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αναφορικά με τις τιμές και όπως αυτές διαμορφώθηκαν το 2021, η Μύκονος αναδεικνύεται στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές, της τάξης των 7.250 ευρώ το τετραγωνικό. Ακολουθούν η Πάρος και η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 ευρώ και 3.250 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα.

    Στην Κρήτη τα επίπεδα των τιμών πώλησης δεν είναι τόσο υψηλά και δεν συναντώνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοχές των Χανίων, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Όσον αφορά στο Ιόνιο Πέλαγος, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών ενώ σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν εξίσου τουριστικό πόλο έλξης, όπως είναι η Χαλκιδική, ο Βόλος και η Καλαμάτα οι τιμές πώλησης των ακινήτων διαμορφώνονται στα 1.583 ευρώ, 1.700 ευρώ και 1.950 ευρώ, αντίστοιχα.

    Σε νότια Ελλάδα, Κυκλάδες και Κρήτη τα υψηλότερα yields

    Είναι χαρακτηριστικό πώς το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στα τουριστικά ακίνητα πανελλαδικά εντοπίζεται στη νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (7%) ενώ έπεται η Β.Ελλάδα (6%) και τα νησιά του Ιουνίου (5%).

    Σημαντικό ρόλο φέρεται να παίζουν τα έργα υποδομής στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Remax, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει θετικά τις επιλογές πολλών ενδιαφερόμενων αγοραστών. Παράδειγμα είναι η Αλεξανδρούπολη, όπου είναι σε εξέλιξη η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα, το Ναύπλιο λόγω της εκβάθυνσης του λιμανιού για κρουαζιέρες αλλά και η Κρήτη με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι που θα αντικαταστήσει το «Νίκος Καζαντζάκης» και τον ΒΟΑΚ που θα ενώσει το ανατολικό μέρος του νησιού με το δυτικό.

    Ακολούθως, η επέκταση του αεροδρομίου της Πάρου έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας καθώς πλέον θα μπορούν να προσγειωθούν στο νησί και μεγάλα αεροσκάφη. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Πύργου-Πάτρας θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στο νομό Ηλείας με τις παραθαλάσσιες περιοχές να σημειώνουν την μεγαλύτερη ζήτηση ενώ η ανάπτυξη του λιμανιού της Λευκίμμης θα επηρεάσουν θετικά την ζήτηση προς το νησί των Φαιάκων.

    Διαβάστε επίσης

    Π. Φιλιππίδης: Πωλήθηκε το σπίτι στο Π. Ψυχικό στο παρά πέντε του πλειστηριασμού



    ΣΧΟΛΙΑ