• Real Estate

    Από το ’23 οι μπουλντόζες για την επένδυση 100 εκατ. των Ιωάννου – Ανδριόπουλου – Δαυίδ στο Φάληρο

    Χρήστος Ιωάννου - Δημήτρης Ανδριόπουλος, μέτοχοι 3V

    Χρήστος Ιωάννου – Δημήτρης Ανδριόπουλος, μέτοχοι 3V


    Το νωρίτερο το 2023 τοποθετείται η έναρξη των εργασιών για την πρώτη κοινή επένδυση των Avax, Dimand, Ιωάννου και Δαυίδ στο Νέο Φάληρο, λόγω εκκρεμοτήτων που αφορούν στην ωρίμανση του παλιού βιομηχανικού ακινήτου, απέναντι από το Γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Η έκταση ήταν ιδιοκτησίας των οικογενειών Ιωάννου και Δαυίδ, γνωστή στην Ελλάδα κυρίως από την Coca Cola HBC. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή μετοχική σύνθεση της εταιρείας, η έδρα της οποίας «μετακόμισε» πρόσφατα στα γραφεία της Dimand, η Avax Development – η θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου που δραστηριοποιείται στο real estate – συμφώνησε να κατέχει το 15% της έκτασης και η Dimand το 55%. 

    Εχοντας μέχρι ώρας ποσοστό μειοψηφίας στην 3V – την εταιρεία που ελέγχει το ακίνητο -, το ποσοστό των Avax, Dimand και EBRD θα φτάσει στο 70% και το υπόλοιπο 30% θα παραμείνει στον Χρήστο Ιωάννου, πρόεδρο της Άβαξ και τη Δήμητρα Δαυίδ, οι οποίοι θα έχουν συμμετοχή 20% και 10% αντίστοιχα.

    Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 18.730 τ.μ. και διαθέτει οικοδομική άδεια για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος 57.450 τ.μ.. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια στην επόμενη τριετία. Το ακίνητο είναι μεν αδειοδοτημένο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες για την ωρίμανσή του, που τοποθετούν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών από το επόμενο έτος.

    Η τρίτη ευκαιρία του ακινήτου

    Πληροφορίες προσκείμενες στους επενδυτές, είναι ένα ακίνητο το οποίο η Dimand «είχε στο μάτι» από το 2003 και το οποίο παραμένει αναξιοποίητο για σχεδόν δύο δεκαετίες. Στο ακίνητο βρίσκονταν παλιότερα οι εγκαταστάσεις της Κλωστήρια ΒΕΛΚΑ που κατεδαφίστηκαν, ενώ η Avax είχε σχεδιάσει από το 2007 την ανάπτυξή του. Ωστόσο, το σχέδιο του office park με τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια γραφείων, υπόγειο χώρο στάθμευσης 1.050 οχημάτων, καταστήματα και εστιατόρια, δεν προχώρησε.

    Η έκταση στο Νέο Φάληρο

    Σύμφωνα με το παρόν σχέδιο, στο ακίνητο των 19 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί έργο μεικτών χρήσεων, με κύριο το κομμάτι των γραφείων. Αυτό που εξετάζεται είναι τι ποσοστό θα καταλαμβάνουν οι εμπορικοί χώροι στην έκταση και αν θα αναπτυχθεί τμήμα κατοικιών.

    Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι το συνδυαστικό μοντέλο γραφείων – κατοικιών που σχεδιαζόταν για τον Πύργο του Πειραιά, εγκαταλείφθηκε. Σε εκείνη την περίπτωση αιτία είναι η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού που θα απαιτούσε μια τέτοια ανάπτυξη και η εμπειρία της Dimand στο development γραφειακών χώρων.

    Στα πλεονεκτήματά του ανήκει η προσβασιμότητά του σε βασικές οδούς. Το οικόπεδο είναι όμορο του Καραϊσκάκης και βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, την Εθνική Αθηνών – Κορίνθου και τη λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς στο σταθμό του ΗΣΑΠ, Νέο Φάληρο, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του. Μία από τις χαρακτηριστικότερες αναπτύξεις που δρομολογούνται στην περιοχή είναι η δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας μέσω ΣΔΙΤ, στη θέση της ΧΡΩΠΕΙ, για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ, Intrakat και Dimand.

    Η Avax Development συμμετείχε με το συγκεκριμένο ακίνητο στο διαγωνισμό για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, μαζί με τους Ισραηλινούς της BZPW που πρόσφεραν το κτίριο Κεράνη και την Dimand. Η τελευταία συμμετείχε με ακίνητο που συμπεριλαμβάνεται στο έργο ανάπλασης του Πειραιά και βρίσκεται κοντά στο ήδη μισθωμένο από τη Eurobank παλιό εργοστάσιο της Παπαστράτος. Για την ιστορία, ο διαγωνισμός που είχε προϋπολογισμό άνω των 80 εκατ. ευρώ κηρύχθηκε εν τέλει άγονος.



    ΣΧΟΛΙΑ