• Real Estate

    Αλαλούμ με τις νέες αντικειμενικές-Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι τιμές

    • NewsRoom
    φόρος


    Oλιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων των εκτιμητών ακινήτων για τις νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία λήγει αύριο και οι εκτιμητές ακινήτων έχουν ήδη ζητήσει να παραταθεί προκειμένου ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους.

    Σημειώνεται ότι 250 εκτιμητές ακινήτων έχουν αναλάβει να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά διαπίστωσαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος έτσι ώστε οι εισηγήσεις τους να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερες, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην κτηματαγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%. Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές θα κινηθούν στα επίπεδα του συν-πλην 5%-10%.

    Με τις νέες τιμές θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2018. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε οι πίνακες με τις νέες τιμές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι αντίστοιχες προβολές, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αυτό γιατί πρέπει να επιτευχθεί και εφέτος ο στόχος είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

    ακίνητα

    Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και πού μειώνονται

    Οι πρώτες ενδείξεις των εκτιμητών για την περιοχή της Αττικής είναι εντυπωσιακές. Συγκεκριμένα στην Ηρώδου Αττικού, τον ακριβότερο δρόμο της Αθήνας, η εισήγηση του εκτιμητή είναι η τιμή ζώνης να αυξηθεί κατά 30%. Από 8.500 ευρώ που είναι σήμερα το τετραγωνικό μέτρο προτείνεται να φθάσει τα 11.000 ευρώ το τ.μ..

    Στο Λαιμό Βουλιαγμένης οι αξίες που βγάζουν οι εκτιμητές ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές. Συγκεκριμένα από τα 8.800 ευρώ που ανέρχεται το τετραγωνικό μέτρο σήμερα προτείνουν να κινηθεί στα επίπεδα των 12.000-13.000 ευρώ.

    Αντίθετα μείωση των τιμών ζώνης παρατηρείται σε Φιλοθέη και Ψυχικό. Πάντως η γενικότερη τάση είναι μειώσεις στις μεσαίες και ακριβές περιοχές και αυξήσεις στις «λαϊκές» περιοχές.

    Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένη να παρατείνει τη διαδικασία για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών, καθώς αμέσως μετά θα πρέπει οι εισηγήσεις τους να επεξεργαστούν από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου. Η εν λόγω επιτροπή επί της ουσίας θα κληθεί να δώσει τιμές στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές ζώνης κάποιας περιοχής.

    Μετά την υποβολή των εισηγήσεων τους και αφού εξετασθούν από δευτεροβάθμια επιτροπή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα λάβει τις αποφάσεις της για τις νέες τιμές ζώνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εμπλοκή με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Αγκάθι στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ΣτΕ κατά των νέων αντικειμενικών αξιών ιδιοκτήτες από Ψυχικό-Φιλοθέη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντικειμενικές αξίες: Οι 70 Δήμοι όπου θα αυξηθούν οι κατώτατες τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ