• Δελτία Τύπου

    Public: Οι εκδηλώσεις του Φεβρουαρίου

    • NewsRoom


    Ο Φεβρουάριος ξεκινά δυναμικά στο Public, το Νο1 βιβλιοπωλείο! Με αφορμή τη θεματική του μήνα «Μy Heart Goes Book», οι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σχετικών τίτλων από διακεκριμένους Έλληνες συγγραφείς, όπως το «Φλόγα και Άνεμος» του Στέφανου Δάνδολου ή το βιβλίο «Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας» του Βασίλη Ξηρού.

    Από την άλλη, οι λάτρεις του noir  θα έχουν την ευκαιρία να  απολαύσουν ένα μοναδικό λογοτεχνικό περίπατο αφιερωμένο στον Τζίμμυ Κορίνη, έναν από τους πρωτεργάτες του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα!

    «Ακολουθώντας τα βήματά του»

    Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι (Εκδόσεις Εστία) 06/02 και ώρα 20:30 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

    Τα Public και οι εκδόσεις Εστία σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, «Ακολουθώντας τα βήματά του», την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, στις 20:30, στο Public Συντάγματος.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Λουΐζα Βουτσινά, εισηγήτρια γιόγκα, Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια και η Κατερίνα Μεϊδάνη, Δρ. αρχαίας ιστορίας. Στο βιβλίο αυτό η σύγχρονη γιογκίνι Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, Yogacharya (Master of Yoga) περιγράφει τη μαθητεία και τον ρόλο του γκουρού Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και αναφέρεται στις δοκιμασίες αλλά και στις βαθιές εμπειρίες που βιώνει ο αναζητητής κατά την εκπαίδευσή του στην πνευματική ατραπό. Με το βιβλίο της, απαντά σε ένα μεγάλο εύρος ερωτημάτων γύρω από τη σχέση αυτή και αναφέρεται σε λιγότερο γνωστές και ευαίσθητες πτυχές που μόνο ένας μαθητής που την έχει βιώσει απόλυτα μπορεί να γνωρίζει.

    Καθώς ο αναγνώστης διαβάζει τις σελίδες του βιβλίου αισθάνεται την παρουσία του διδασκάλου και καθοδηγείται από αυτόν.

     Λογοτεχνικός περίπατος αφιερωμένος στον Τζίμμυ Κορίνη

    15/02 και ώρα 10:30 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής στο blog.public.gr

     Το Public και η Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture σας προσκαλούν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 10:30π.μ. σε λογοτεχνικό περίπατο αφιερωμένο στον Τζίμμυ Κορίνη, έναν από τους πρωτεργάτες του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημεία στο κέντρο της Αθήνας που συνδέονται με τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του. Στη συνέχεια, στο Public Συντάγματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να  συναντήσουν τον ίδιο τον συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί του για τη ζωή και τη μεγάλη πορεία του στη συγγραφή αστυνομικών έργων!

    «Νουρίν. η νύχτα που φώτισε τη μέρα»

    Μαρία Τζιρίτα (Εκδόσεις Ψυχογιός)

     17/02 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

    Το Public και οι Εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Τζιρίτα, «ΝΟΥΡΙΝ», στο Public Συντάγματος, τη Δευτέρα 17 Φεβρουάριου και ώρα 19.00. Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Μαρία Παναγοπούλου.

    …Είδε τον εαυτό της στους ξερότοπους της Αιθιοπίας, να τρέχει και να ψάχνει απελπισμένη τα μωρά της. Γύρω της υπήρχαν δεκάδες μελαμψά παιδάκια, μα εκείνη τα προσπερνούσε, γυρεύοντας τα δικά της. Ξαφνικά τα είδε. Ήταν βέβαιη πως ήταν τα δικά της παιδιά, το ένιωσε τη στιγμή που τα αντίκρυσε και μια άγρια χαρά πλημμύρισε την καρδιά της. Έτρεξε κοντά τους να τ’ αγκαλιάσει, μα εκείνα απομακρύνονταν. Την έπιασε πανικός. Κάθισε απογοητευμένη στον κορμό του δέντρου κι άρχισε να κλαίει…

    Ένα βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα, για την αδικία και για τη δύναμη της αγάπης. Ένα ταξίδι από τη Σύρο στην Αιθιοπία, γεμάτο δυνατό έρωτα, περιπέτεια, αγωνία και συγκίνηση. Η προσπάθεια δύο ανθρώπων να αποδείξουν πως η αγάπη μπορεί να νικήσει τα πάντα, ακόμα και τον κοινωνικό ρατσισμό. Άραγε θα τα καταφέρουν; 

     «Γίγαντες και φασόλια (ή Δεν γίνονται αυτά εδώ)»

    Τάκης Καμπύλης (Εκδόσεις Καστανιώτης)

    17/02 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

    Το Public και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Καμπύλη, «Γίγαντες και φασόλια (ή Δεν γίνονται αυτά εδώ)», στο Public Café Συντάγματος, τη Δευτέρα 17 Φεβρουάριου και ώρα 21.00. Με τον Τάκη Καμπύλη θα συνομιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

    Κι αν ο «Άγνωστος Στρατιώτης» δεν είναι κενοτάφιο; Κι αν πίσω ή κάτω από τον νεκρό οπλίτη υπάρχουν οστά ενός άγνωστου νεκρού; Κι αν ναι, ποιος είναι ο νεκρός και ποιοι τα έβαλαν; Μπορεί να αποδειχτεί αληθινή η ενέργεια μιας αναρχικής σέκτας στις αρχές του 20ού αιώνα και να ταυτοποιηθεί ως νεκρός ο πρώτος αναρχικός τεροριστής στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους; Η μεγαλύτερη προβοκάτσια εναντίον του κορυφαίου συμβόλου της νέας Ελλάδας ξετυλίγεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα μιας παράταιρης ομάδας φίλων σε δύο χρόνους: Σ’ ένα δυστοπικό (κι όχι πολύ μακρινό) μέλλον, με τη δολοφονία του αρχηγού των νεοφασιστών από τους Ελευθεριακούς, και σ’ ένα ζοφερό παρόν συγκρούσεων στους δρόμους και επερχόμενης πτώσης.

    Μέλλον και παρόν συνδέονται μέσα από το παρελθόν με καταλύτη την ελληνική αναρχική ιστορία από την επικράτηση της Επανάστασης του ’21 και μέχρι τις μέρες μας. Η μνήμη, η βία, η ιστορική αλήθεια, η παρακμή, η ήττα των λέξεων, η υπερκατανάλωση αγώνων και αγωνιστών αλλά και οι στρεβλώσεις των ιδεολογιών της αλλαγής είναι μερικές από τις αναζητήσεις αυτού του μυθιστορήματος. Κυρίως, όμως, είναι η αναζήτηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους γίγαντες και στα φασόλια…

     «5ο τεύχος πολάρ: Φάκελος Τουρκία»

    Πέτρος Μάρκαρης – Γιάννης Μπασκόζος (Εκδόσεις Dolce) 18/02 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

    Οι εκδόσεις dolce και το πολάρ σας προσκαλούν σε μία εκδήλωση-συζήτηση με τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Γιάννη Μπασκόζο με αφορμή την κυκλοφορία του 5ου τεύχους του περιοδικού πολάρ, στο Public Συντάγματος, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στις 19:00. Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος.

    • Τι κοινό έχουν ο Αβδούλ Χαμίτ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος;
    • Τι συνδέει τον Έρικ Άμπλερ με τον Ίαν Φλέμινγκ;
    • Πού συναντώνται οι αστυνομικοί συγγραφείς από τις δύο πλευρές του Αιγαίου;
    • Είναι ο “Οιδίπους” ο πρόδρομος του νουάρ;
    • Τι κενό αφήνει στον αστυνόμο Μονταλμπάνο και τις γυναίκες (του) ο Αντρέα Καμιλλέρι;

    Αυτά και άλλα θέματα θα συζητηθούν με αφορμή το 5ο τεύχος του μοναδικού περιοδικού στην Ελλάδα για την αστυνομική λογοτεχνία (και όχι μόνο).

    «Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας»

    Βασίλης Ξηρός (Εκδόσεις Κέδρος): 19/02 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

    Οι εκδόσεις Κέδρος και το βιβλιοπωλείο Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Ξηρού, «Η ερωτική αφύπνιση ενός νέου της επαρχίας», την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων (5ος όροφος) του Public Συντάγματος.

     Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

    • Δημήτρης Σωτάκης, συγγραφέας,
    • Κώστας Κωστάκος, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου,
    • Μαργαρίτα Αμαραντίδη, ηθοποιός, σκηνοθέτης.

    Ο Στέφανος μεγαλώνει σε ένα χωριό κοντά στην Τρίπολη τη δεκαετία του 1970. H μαθητική του ζωή ανατρέπεται πλήρως, όταν μια νεαρή δασκάλα έρχεται από την Αθήνα για να διδάξει για πρώτη φορά και αναλαμβάνει την τάξη του. Η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους κορυφώνεται όταν μια χιονοθύελλα την αποκλείει στο χωριό και την αναγκάζει να περάσει το βράδυ στο σπίτι του.

    Η παρουσία της, σε συνδυασμό με τη φαντασία του θα δημιουργήσουν ένα ονειρικό σκηνικό μέχρι το ξημέρωμα. Πρόκειται για την απαρχή της μαθητείας του στη γυναικεία φύση, η οποία του αποκαλύπτεται μέσω των γυναικών του περιβάλλοντός του με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο. Η ερωτική του ωρίμαση και αυτογνωσία περνάνε αναπόφευκτα μέσα από την αβεβαιότητα, την απογοήτευση και την απώλεια.

    Περισσότερο, ωστόσο, θα τον σημαδέψουν οι λίγες εκείνες στιγμές που οι γνώριμες συνθήκες του κόσμου θα καταλυθούν και ο ίδιος θα υπερβεί τα όριά του για να βιώσει τον επίγειο παράδεισο. Ένα μυθιστόρημα για το καρδιοχτύπι της πρώτης φοράς, της κάθε πρώτης φοράς.

     

     ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

    «Υπάρχει “βελούδινο διαζύγιο”;»

    Σε συνεργασία με το infokids.gr 22/02 και ώρα 12:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη, με δήλωση συμμετοχής

    «Υπάρχει “βελούδινο διαζύγιο”; Πώς το παιδί δεν θα γίνει ο πιο “αδύναμος κρίκος”;». Το infokids και τα Public σας προσκαλούν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στις 12:00, στο Public Συντάγματος σε μια εκδήλωση για γονείς και όχι μόνο. Κάθε διαζύγιο είναι δύσκολο. Μπορεί όμως να είναι αξιοπρεπές, πολιτισμένο και προστατευτικό – κυρίως για τα παιδιά.

    Η Χρυσαυγή Ατσιδάκου Τζόρβα, δικηγόρος, δημοσιογράφος, αναπληρώτρια Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ, θα μιλήσει για τους νέους δρόμους που ανοίγει πλέον και στη χώρα μας η θέσπιση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης στις οικογενειακές διαφορές, οδηγώντας σε λύση μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

    O Ιωάννης Δωρόθεος Παπαρρηγόπουλος, δικηγόρος και μέλος του Διεθνούς και Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής με τη σειρά του, θα μιλήσει για τις στρεβλώσεις που προκαλεί το νομολογιακό έθιμο της αποκλειστικής επιμέλειας που ισχύει στη χώρα μας και θα εξηγήσει πώς η συνεπιμέλεια μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά και τα οφέλη της για το παιδί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι προς το συμφέρον του παιδιού να το ανατρέφουν και οι δύο γονείς του, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι, είτε ζουν μαζί είτε όχι.

     «Φλόγα και Άνεμος»

    Στέφανος Δάνδολος (Εκδόσεις Ψυχογιός): 24/02 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

    Το Public και οι Εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου, «Φλόγα και Άνεμος», στο Public Café Συντάγματος, τη Δευτέρα 24 Φεβρουάριου και ώρα 21.00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Εριφύλη Μαρωνίτη, δημοσιογράφος και ο Πάνος Αμυράς, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Βαλεντίνη Ποταμιάνου, δισεγγονή  της Κυβέλης, που είναι μία από τις ηρωίδες του μυθιστορήματος.

    Το καλοκαίρι του 1920 καταφτάνει στη Χίο η Κυβέλη Αδριανού, η μεγάλη δόξα του ελληνικού θεάτρου. Γενικός Διοικητής του νησιού είναι ένας γοητευτικός νεαρός, ονόματι Γεώργιος Παπανδρέου. Εκείνη είναι παντρεμένη. Το ίδιο κι αυτός. Η εμβληματική πρωταγωνίστρια και ο πολιτικός που θα αναδειχθεί τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζουν για χρόνια έναν θυελλώδη παράνομο έρωτα, ώσπου ενώνονται με τα δεσμά του γάμου και γίνονται ένα από τα μυθικά ζευγάρια του εικοστού αιώνα. Όμως οι παράφορες αγάπες είναι πάντα σπαρμένες με αγκάθια.

    Το φθινόπωρο του 1968, η Κυβέλη είναι μια ραγισμένη ύπαρξη, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», κείτεται στο φέρετρό του και η Ελλάδα ασφυκτιά μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας. Την ίδια ώρα, η μοίρα τους συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων που αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα αλλά και πρόσωπα της Ιστορίας… Άραγε μπορείς να διεκδικήσεις ένα θαύμα όταν όλα τα σημάδια είναι εναντίον σου; Το «Φλόγα και Άνεμος» είναι η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.

    «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα»

    Πάνος Σόμπολος (Εκδόσεις Πατάκη): 26/02 και ώρα 19:00 | Public Τσιμισκή, Είσοδος Ελεύθερη

    Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στις παρουσιάσεις του βιβλίου «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα» του Πάνου Σόμπολου.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο από τον συγγραφέα:

    Το πέμπτο βιβλίο μου περιλαμβάνει εγκλήματα γένους θηλυκού. Πρόκειται για γυναίκες όλων των ηλικιών που έφτασαν να εγκληματήσουν, για διάφορες αιτίες. Το πρώτο έγκλημα με το οποίο ασχολούμαι διαπράχθηκε το 1931 και έγινε ακόμη και τραγούδι: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου μέλλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις».

    Ακολουθούν δεκάδες άλλα εγκλήματα που έγιναν στην Αθήνα και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες στις οποίες αναφέρομαι έχουν απασχολήσει για πολύ καιρό ή και χρόνια ακόμη την κοινή γνώμη. Ήταν εγκλήματα που πραγματικά συγκλόνισαν την Ελλάδα. Πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα, ως φυσική ή ηθική αυτουργός ή συναυτουργός, σε όλες τις ανθρωποκτονίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο: συζυγοκτονίες, παιδοκτονίες, μητροκτονίες και δολοφονίες άλλων προσώπων, για διάφορους λόγους.

    Πολλές από τις ανθρωποκτονίες αυτές φέρουν τον χαρακτήρα της εκδίκησης, του φοβερού πάθους, του αβυσσαλέου μίσους, και σχετίζονται με το χρήμα, τη ζηλοτυπία, τα περιουσιακά και άλλα ζητήματα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που εγκλημάτησαν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχαν απασχολήσει την Αστυνομία για το παραμικρό. Ήταν δηλαδή οι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Προσπάθησα να κάνω ακριβή περιγραφή και καταγραφή των πραγματικών γεγονότων ώστε τα επόμενα χρόνια να χρησιμοποιηθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος χωρίς τον φόβο της ανακρίβειας.



    ΣΧΟΛΙΑ