• Δελτία Τύπου

    Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης

    • NewsRoom


    Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ευρύτερα γνωστό ως ΜοΜΑ, άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό μόλις πριν από λίγες μέρες, έπειτα από εκτεταμένη ανακαίνιση και μία συνολική επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο οι συλλογές του συνδιαλέγονται με το κοινό.

    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μέσα από τη διεθνή κοινωφελή δράση του, έχει στηρίξει το Μουσείο πολλαπλώς τα τελευταία 22 χρόνια και εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των σταθερών υποστηρικτών του ΜοΜΑ, και σε αυτή τη νέα εποχή του.

    Η επέκταση προσθέτει σημαντικό χώρο στις αίθουσες του Μουσείου και του επιτρέπει να εκθέτει πολύ περισσότερα έργα τέχνης με νέους και διαθεματικούς τρόπους. Σε όσους έρχονται να βιώσουν την εμπειρία του νέου ΜοΜΑ προσφέρεται ένας ολοκληρωμένος κατάλογος προγραμμάτων προσβασιμότητας που υποστηρίζονται από το ΙΣΝ, ως μέρος της προσπάθειας του Μουσείου να αυξήσει κατά 70% την προσβασιμότητα και να επεκτείνει προγράμματα που αφορούν ιδιαίτερα την τοπική κοινότητα.

    Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται προγράμματα, όπως το Art in Sight (για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση), το Interpreting MoMA (για άτομα κωφά ή με περιορισμένη ακοή), το Create Ability (για άτομα με διανοητική ή αναπτυξιακή αναπηρία) και το Meet Me at MoMA (για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους), μεταξύ άλλων.

    Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, το MoMA δημιούργησε επίσης μία νέα θέση πλήρους απασχόλησης με αποκλειστικό αντικείμενο την ενίσχυση των προγραμμάτων προσβασιμότητας, ώστε οι υπηρεσίες και τα προγράμματα του Μουσείου να είναι ανοιχτά προς όλους, καθώς και την εκπαίδευση νέου προσωπικού σε θέματα προσβασιμότητας.

    Παράλληλα με τα παραπάνω, το ΙΣΝ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία έξι χρόνια στη σύνδεση νέων, φερέλπιδων Ελλήνων με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, μέσω του πλήρως επιδοτούμενου Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης στο ΜοΜΑ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ, με τίτλο Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων. Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό 21 ασκούμενοι, οι οποίοι έχουν εργαστεί σε διαφορετικά τμήματα του Μουσείου, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται ετησίως και ήδη οι ασκούμενοι για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και έχουν ξεκινήσει την εργασία τους στο ΜοΜΑ. Πολλοί εκ των συμμετεχόντων έχουν συνεχίσει την επαγγελματική πορεία τους σε πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δύο εξ αυτών, η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και η Δήμητρα Νικολού, δημιούργησαν το 2017 τον οργανισμό ARTWORKS, με ιδρυτική δωρεά από το ΙΣΝ.

    Κεντρική δραστηριότητα της ARTWORKS είναι το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ (SNF Artist Fellowship Program), το οποίο μέχρι σήμερα έχει ενισχύσει 140 καλλιτέχνες (εικαστικοί, κινηματογραφιστές, χορευτές) και επιμελητές.

    Η σύνδεση μεταξύ οργανισμών και ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και η ενίσχυση της πρόσβασης όλων στον Πολιτισμό, αλλά και την Παιδεία, την Υγεία και τον Αθλητισμό, αποτελούν βασικές αξίες του ΙΣΝ. Συνεργασίες όπως αυτή με το ΜοΜΑ και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για τις κοινότητες και τους ανθρώπους, αποτελούν πυξίδα για τη συνέχιση της κοινωφελούς δράσης μας στο μέλλον.

    Λίγα λόγια για το ΙΣΝ

    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.8 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.500 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο.

    Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.



    ΣΧΟΛΙΑ