• Δελτία Τύπου

    Οι εκδηλώσεις Απριλίου στο Public

    Κατάστημα Public

    Κατάστημα Public


    Ο Απρίλιος κάνει την είσοδό του δυναμικά και φέρνει νέες εκδηλώσεις στο Public, προσφέροντας δημιουργική διάθεση και έμπνευση για μικρούς και μεγάλους! Ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και παρουσιάσεις νέων βιβλίων θα εμπλουτίσουν τις ανοιξιάτικες μέρες μας με δημιουργικότητα και τροφή για σκέψη, πάντα με την υπογραφή του κορυφαίου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα.

    Οι εκδηλώσεις μεταδίδονται μέσα από τις σελίδες του Public στα social media. Για την είσοδο στο Public Café Συντάγματος ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας Covid-19. Για πληροφορίες σχετικά με την είσοδο στον χώρο, επισκεφτείτε το link: blog.public.gr.

    «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου»

    Σάββατο 2/4 και ώρα 11:00  – 14:00  |@Public Social

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σας προσκαλούμε το Σάββατο 2 Απριλίου στις 11:00-14:00 σε μια σπάνια διαδικτυακή εκδήλωση με αγαπημένους συγγραφείς και σκιτσογράφους, που θα μας ταξιδέψουν με τις ιστορίες τους. Ετοιμαστείτε για 3 ώρες γεμάτες ενδιαφέρουσες παιδικές ιστορίες, φανταστικούς ήρωες και διαδραστικές δραστηριότητες για τους μικρούς (αλλά και τους μεγάλους) μας φίλους. Αυτό το Σάββατο θα είναι παραμυθένιο!

    Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πελιώ Παπαδιά, δημοσιογράφος του περιοδικού για γονείς Τaλκ και της ιστοσελίδας www.talcmag.gr. Όλα αυτά, σε ζωντανή μετάδοση, μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook και το κανάλι του Public στο YouTube.

    Θα λάβουν μέρος οι συγγραφείς:

    Ελένη Ανδρεάδη, «Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β;», εκδόσεις Μεταίχμιο

    Λίνα Σωτηροπούλου, «Πίκο και Λόλα: Ένα αξέχαστο Πάσχα», εκδόσεις Μεταίχμιο

    Θοδωρής Τσεκούρας, «Οι Βιβλιοναύτες 1 – Πως να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου», εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Αντώνης Παπαθεοδούλου & Ίρις Σαμαρτζή, «Στην ουρά για την κιβωτό», εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Βαγγέλης Ηλιόπουλος, «Ο Φώκος νόμιζε ότι ήταν άρρωστος», εκδόσεις Πατάκης

    Γιώργος Κωνσταντινίδης & Σωτήρης Μητρούσης, «Το μπλοκάκι ενός Ufo & ένα Μυστήριο για τον Μπούφο», εκδόσεις Μίνωας

    Τζωρτζίνα Σπύρη & Μάνια Ζηρίδη, «Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα», εκδόσεις Διόπτρα

    Σοφία Αλεξίου, «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», εκδόσεις Ψυχογιός

    «ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ»

    Σπύρος Πετρουλάκης (Εκδόσεις Μίνωας)

    Δευτέρα 4/4 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

    Το Public και οι Εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 20:30 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ» του Σπύρου Πετρουλάκη, στο Public café Συντάγματος.

    Με τo συγγραφέα θα συνομιλήσουν: Σταύρος Θεοδωράκης, Δημοσιογράφος και Δημήτρης Βραχνός, Διευθυντής Προγράμματος Μελωδία 99,2. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Ορφέας Αυγουστίδης, ηθοποιός.

    Τραγούδι: Γιάννης Κότσιρας

    Μουσική: Δήμητρα Μπουλούζου βιολί, Δημήτρης Μαχαίρας έγχορδα

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:

    Το ένατο μυθιστόρημα του επιτυχημένου Σπύρου Πετρουλάκη θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό και στην καρδιά των αναγνωστών. Η ιστορία διαδραματίζεται στα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, ο οποίος μας μεταφέρει εντέχνως από το 1900 στο σήμερα, ενώ ξετυλίγει τον μίτο μιας απρόσμενης αποκάλυψης. Μια αγιογραφία είναι η αφετηρία για να βγουν στο φως, έναν αιώνα μετά, καλά κρυμμένα μυστικά.

    Κείμενο οπισθoφύλλου:

    Χανιά, σήμερα:

    Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής, ο συντηρητής έργων τέ­χνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνά­μα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του;

    Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.

     Χανιά, 1900-1922:

    Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυ­τρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρω­τα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής;

     Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώνα μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…

     «ΆΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ»

     Δημήτρης Παπαδημητριάδης (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

    Δευτέρα 6/4 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

    Το Public και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σας προσκαλούν την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 20:30 σε μια συζήτηση με αφορμή τα βιβλία που κυκλοφορούν από την σειρά, «Μικρές Εισαγωγές», «Άγχος και Κατάθλιψη» του Δημήτρη Παπαδημητριάδη, στο Public café Συντάγματος.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

    Ελεονώρα Μελέτη, Δημοσιογράφος,

    Βασιλική Τσίνα, Δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια  και ο συγγραφέας των βιβλίων

    Δημήτρης Παπαδημητριάδης, Ψυχίατρος –  Ψυχοθεραπευτής.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος υγείας του ΑΝΤ1, Φωτεινή Γεωργίου.

    Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης περιγράφει με απλά λόγια και αληθινά παραδείγματα διαλόγων θεραπευτή-θεραπευόμενου τις διάφορες διαταραχές του άγχους, εισάγοντάς μας στην ψυχοθεραπευτική αντιμετώπισή τους.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:

    Το βιβλίο Άγχος της σειράς Μικρές Εισαγωγές βοηθά τους αναγνώστες να κατανοήσουν τις διάφορες εκδηλώσεις του άγχους αλλά και να διαχωρίσουν το άγχος που παράγεται φυσιολογικά –στην αντίληψη μιας απειλής– από αυτό που παράγεται επίμονα, δυσανάλογα προς τις πραγματικές περιστάσεις, και γίνεται ανυπέρβλητο εμπόδιο στην καθημερινότητά μας.

    Η Κατάθλιψη, της σειράς Μικρές Εισαγωγές δεν είναι δείγμα «αδυναμίας»· είναι μια διαταραχή που μπορεί να καταλύσει την ισορροπία οποιουδήποτε ανθρώπου σε κάποια στιγμή της ζωής του – και σε μερικούς από εμάς, πάνω από μία φορά.

    Με αυτό το κενό κατανόησης στον νου, ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης γράφει έναν απλό, πλήρως εμπεριστατωμένο οδηγό για την κατάθλιψη –από τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή στην εποχική συναισθηματική διαταραχή και από τη διπολικότητα στο πένθος και την επιλόχεια κατάθλιψη–, τις πηγές της, τις εκφάνσεις της και, κυρίως, τους τρόπους αντιμετώπισής της (ψυχοθεραπευτικά, φαρμακευτικά, μέσω άσκησης, καλλιτεχνικής δημιουργίας ή ακόμα και αλλαγής διατροφής).

    «ΤΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ»

     Μαρία Παναγοπούλου (Εκδόσεις Ψυχογιός)

    Δευτέρα 7/4 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

    Το Public και οι εκδόσεις Ψυχογιός σας προσκαλούν την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Παναγοπούλου, «Το απωθημένο φυγείν αδύνατον».

    Προλογίζει η Ζήνα Κουτσελίνη (παρουσιάστρια).

    Για τα απωθημένα θα μιλήσουν οι:

    Εβελίνα Παπούλια (ηθοποιός- ραδιοφωνική παραγωγός),

    Θάνος Καλλίρης (τραγουδιστής),

    Πάνος Παράσχου, ο πρώτος κωφός επαγγελματίας χορευτής της Ελλάδας, μαζί με τη διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας Μανουέλλα Καγιοπούλου.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο

    Ο Ανάργυρος, γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της Σαντορίνης, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Άννα, ένα κορίτσι από την Ανάφη που εργάζεται στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του. Μια προκλητική ενέργεια της αδελφής του, της «τοξικής» Καλλίστης Σαντοριναίου, τινάζει τη γαμήλια τελετή στον αέρα και τρέπει τη νύφη σε φυγή.

    Είκοσι χρόνια μετά, η Άννα κι ο Ανάργυρος συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να δραπετεύσουν για λίγο από τη ζωή τους, ταξιδεύοντας στον εξωτικό Μαυρίκιο. Εκεί, τους περιμένει «η πιο σκοτεινή νύχτα της ψυχής»…

    Μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία που κάτω από την επιφάνειά της κρύβει ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Στα έγκατά του δεν κοχλάζει πύρινη λάβα, αλλά κάτι εξίσου ανελέητο και καταστροφικό· τα απωθημένα.

    H ζωή που ονειρευτήκαμε και δεν καταφέραμε να ζήσουμε στοιχειώνει νομοτελειακά αυτή που ζούμε; Ή μήπως η καρδιά μας διαθέτει έξοδο κινδύνου από τον λαβύρινθο των καταπιεσμένων επιθυμιών; Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από τα δεσμά του υποσυνείδητου; Ή το απωθημένο φυγείν αδύνατον;

    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

     «1821-ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»

     Κωνσταντίνα Μπότσιου και Σωτήρης Ριζάς (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

    Δευτέρα 11/4 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Αίθουσα Εκδηλώσεων, 5ος Όροφος

    Το Public και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σας προσκαλούν τη Δευτέρα 11 Απριλίου στις 19:00 σε μια συζήτηση με την Κωνσταντίνα Μπότσιου και τον Σωτήρη Ριζά με αφορμή το βιβλίο τους, «1821 – Από τη Επανάσταση στο Κράτος», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

    Κώστας Κωστής

    Καθηγητής Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

    Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών Καθηγητής Οικονομικής & Κοινωνικής Ιστορίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου

    Καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διευθύντρια της σειρά «Σύγχρονη Ιστορία»

    Σωτήρης Ριζάς

    Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:

    Τι επέτυχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με βάση τις δυνατότητες της εποχής αλλά και τις επιδιώξεις των Ελλήνων, τους στόχους που πραγματώθηκαν και τις προσδοκίες που διαψεύστηκαν;

    Ένα βιβλίο που καλύπτει το θέμα σφαιρικά και οδηγεί τον αναγνώστη να αντιληφθεί την Ελλάδα που του είναι λιγότερο οικεία, αλλά απαραίτητη για να κατανοήσει τόσο την Επανάσταση όσο και το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

    «ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΗ ΔΙΔΩ»

     Λένα Διβάνη (Εκδόσεις Πατάκη)

    Τρίτη 12/4 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

    Το Public και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Τρίτη 12 Απριλίου στις 20:30 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη, στο Public café Συντάγματος.

    Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

    Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

    Από τον πρόλογο του βιβλίου:

    Τα λαμπάκια του ψωραλέου χριστουγεννιάτικου δέντρου που στόλισα φέτος αναβοσβήνουν ματαίως – μόνο εγώ τα βλέπω. Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 μ.μ. Βγαίνω στο μπαλκόνι και σχεδόν ακούω το καρδιοχτύπι της πόλης που έχει μουδιάσει απ’ τον φόβο. Ένας ιός βάλθηκε να μας ξεκάνει εδώ κι έναν χρόνο.

    Ή τάφος κανονικός ή τάφος συμβολικός, τρίτη επιλογή δεν έχει. Που πάει να πει αντίο, χαρά· αντίο, φιλιά, ταξίδια, χάδια, συναυλίες· αντίο, γλέντια μέχρι πρωίας. “Αυτός ο χρόνος έκλεψε τη Διδώ από μέσα μου!” πήγα να φωνάξω σηκώνοντας το κεφάλι στον μαύρο ουρανό, αλλά η φωνή μου έπεσε από τον πέμπτο όροφο στο κενό. Γιατί, Διδώ μου, να σ’ το πω ανοιχτά, πάντα εσύ ήσουν για μένα το μέτρο της ζωής.

    Ποια άλλη διέσχισε όλον τον 20ό αιώνα ελαφροπατώντας πάνω από τα συντρίμμια κάθε καταστροφής; Ποια άλλη ήταν έτοιμη να τα δει όλα, να τα μάθει όλα, να τα πει όλα, να τα δοκιμάσει όλα, να τα τολμήσει όλα, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει; Ποια άλλη θα έδινε χωρίς δεύτερη σκέψη χείρα βοηθείας και χαμόγελο αισιοδοξίας σε όλους τους αναγκεμένους της ζωής της; Αν ήμουν γλύπτρια, θα σου είχα στήσει άγαλμα έξω από το σπίτι μου, με το μπερέ σου και με τα όλα σου. Αφού όμως γεννήθηκα παραμυθού, έβαλα αμέτι μουχαμέτι να πω την ιστορία της ζωής σου, αλλά όχι με τον συμβατικό τρόπο που γράφονται οι βιογραφίες. Πρώτα απ’ όλα εσύ η ίδια θα τη σκυλοβαριόσουνα.

    “Έλα, βρε χρυσό μου” θα μου ’λεγες, σαν να σε ακούω, “μέχρι εκεί φτάνεις; Χασμουριέμαι!”. Τηλεφώνησα στον Νίκο – ποιος θα σε ήξερε καλύτερα από το παιδί που μεγάλωσες; Ήρθε πρόθυμα, μου μίλησε πολύ, ώρες, κι όσο μιλούσε για σένα, ένα χαμογελάκι λιαζόταν συνεχώς στην άκρη του στόματός του. Δε μου έλυσε το πρόβλημα όμως. Μου το πολλαπλασίασε. Πώς να μιλήσω για σένα σαν να σε ήξερα από την καλή και την ανάποδη; Σα να ’μασταν φίλες και είχα χωθεί στο σαλονάκι σου στου Ζωγράφου, να μου ψιθυρίζεις τα μυστικά και τα φανερά σου μασουλώντας κρυφά απ’ την αδερφή σου γλυκά;

    Δύσκολο. Να μη σ’ τα πολυλογώ, αυτή η τυράγνια κράτησε πάνω από τέσσερα χρόνια. Μέχρι που αγανάκτησες, Διδώ μου. Εσύ πάντα ήθελες να τελειώνει η δουλειά γρήγορα, όσο είναι ζεστή, να μην ξεθυμαίνει η φλόγα. Ήρθες λοιπόν στον ύπνο μου την παραμονή της πιο σκοτεινής Πρωτοχρονιάς και μου ’ριξες μια σπρωξιά. “Ξύπνα, βρε μπουνταλού” μου είπες.

    “Θα την πεις την ιστορία μου τελικά ή θα μας πεθάνεις στο περίμενε; Εγώ δηλαδή πεθαμένη είμαι, δεν έχω πρόβλημα, αλλά μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει, βρε αγάπη μου. Μόλις ξημερώσει, πάρε μολύβι κι άρχισε”. – “Ναι, αλλά πώς…” ψέλλισα εγώ στριμωγμένη.

    “Τι πώς, καλέ; Απλά είναι τα πράγματα. Θα πεις την αλήθεια: Ονειρεύτηκα τη Διδώ. Είναι ωραίο και για τίτλος!” – “Και μετά;” – “Ε, μετά θα πιάσουμε την κουβέντα. Θα σ’ τα πω χαρτί και καλαμάρι, μην αγχώνεσαι. Αν δεν τους αρέσει, ρίχ’ το πάνω μου. Αυτό μου είπε, αυτό έγραψα, θα λες. Τα παράπονά σας στη Διδώ.

    Κι όποιος κοτάει ας έρθει να με βρει να μου τα πει”».

    «Σου αξίζει να ευτυχήσεις»

    Αγνή Μαριακάκη (Εκδόσεις Key Books)

    Παρασκευή 13/4 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

    Το Public και οι εκδόσεις Key Books σας προσκαλούν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος, σε ένα βιωματικό σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης, με αφορμή το νέο βιβλίο της ψυχολόγου και κοινωνικής ερευνήτριας Αγνής Μαριακάκη, «Σου αξίζει να ευτυχήσεις».

    Φέρε μαζί τη θετική διάθεση σου και θα ανακαλύψεις τα εφόδια που χρειάζεσαι για να ενδυναμώσεις τον εαυτό και τη ζωή σου!

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:

    5 Κλειδιά για να μεταμορφώσεις τη ζωή σου με την Αγνή Μαριακάκη Ψυχολόγο και Κοινωνική Ερευνήτρια Συγγραφέα του βιβλίου “Σου Αξίζει να Ευτυχήσεις”. Φέρε μαζί τη θετική διάθεση σου και θα ανακαλύψεις τα εφόδια που χρειάζεσαι για να ενδυναμώσεις τον εαυτό και τη ζωή σου.

    Μπορούν οι φουρτούνες της ζωής να σε κάνουν πιο δυνατό;

    Μπορεί ο φόβος να σε εξελίξει;

    Έχεις μάθει να συγχωρείς τον εαυτό σου;

    Βλέπεις το παρελθόν σαν βάρος ή το έχεις ξεπεράσει;

     Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι τα κλειδιά για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας – και τη ζωή. Γιατί η αλήθεια είναι πως –αντίθετα με όσα μάς έμαθαν- είμαστε γεννημένοι για να ευτυχούμε.

     Η ψυχολόγος Αγνή Μαριακάκη μας καθοδηγεί βήμα-βήμα στο να συμφιλιωθούμε με όσα δυσάρεστα βιώματα μας κρατούν καθηλωμένους στο παρελθόν και μας δείχνει με ποιους τρόπους μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε σε εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

    Μέσα από την πολύτιμη γνώση της, οι αφηγήσεις αληθινών ιστοριών, καθώς και οι προσωπικές εξομολογήσεις της γίνονται ένας κατανοητός και ανεκτίμητος χάρτης του ψυχισμού μας. Η Αγνή Μαριακάκη μάς θυμίζει τι σημαίνει ευτυχία, πώς να την αποκτήσουμε και –το κυριότερο- πως την αξίζουμε!

     «Η ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ»

    Αύγουστος Κορτώ (Εκδόσεις Πατάκη)

    Πέμπτη 14/4 και ώρα 20:30 | Public café Συντάγματος & @Public Social

    Το Public και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 20:30 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου «Η άλλη Κατερίνα»  του Αύγουστου Κορτώ, στο Public café Συντάγματος.

    Λίγα λόγια για το βιβλίο:

    Σ’ έναν κόσμο ελάχιστα διαφορετικό απ’ τον δικό μας, η Κατερίνα, χήρα εξήντα επτά ετών, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια της κόρης της, Ζωής. Μ’ αυτή την άτιμη την πανδημία, μαύρισε το μάτι της απ’ την αποθυμιά – έχει να δει τον εγγονό της, τον Τασούλη, μήνες. Μα στο αποψινό τραπέζι, κι αύριο, στο σπίτι του Πέτρου στο Πανόραμα, θα πάρει τα παιδιά της αγκαλιά, κι η καρδιά της θα πάει στη θέση της.

    Κι έπειτα, ψάχνοντας για δώρο στο παλαιοβιβλιοπωλείο ενός φίλου, πέφτει πάνω στο βιβλίο της Κατερίνας. Πρώτη φορά το βλέπει, κι ούτε έχει ακουστά τον συγγραφέα με το παράξενο όνομα – μα η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι δική της.

    Κι όταν, σαστισμένη, αρχίζει να το διαβάζει, ανακαλύπτει πως η πλοκή είναι μια γκροτέσκα παραχάραξη της ιστορίας της, ένα χαοτικό, εφιαλτικό ψέμα: η Κατερίνα του βιβλίου, ναυαγισμένη απ’ την αρρώστια και τις καταχρήσεις, αυτοκτονεί στα σαράντα εννιά, κι όλη η αφήγηση είναι μια ζοφερή, βάναυση καρικατούρα της ζωής της – της δικής της ζωής.

    Ταραγμένη κι οργισμένη, η Κατερίνα αποφασίζει να κρύψει το βιβλίο απ’ τα παιδιά της – να το ξεχάσει. Μα αυτό δεν είναι εύκολο: η άλλη Κατερίνα έχει τρυπώσει στο μυαλό της κι έχει σπείρει σκοτάδι: αμφιβολίες, υποψίες, φόβο: Κι αν κάτι είχε πάει στραβά, κι ήμουν εγώ ένα στοιχειό που μιλά απ’ τον άλλο κόσμο;

    Η πραγματικότητα –πότε ανεπαίσθητα, πότε κεραυνοβόλα– αρχίζει να μπατάρει. Μια αδιόρατη απειλή τυλίγει την οικογένεια της Κατερίνας, κι ανεξήγητα συμβάντα, άγρια σαν του βιβλίου, μολύνουν τις μέρες γαλήνης κι ευτυχίας που σχεδίαζε. Μόνο μία απ’ τις δυο μπορεί να επιβιώσει – στη ζωή ή στο χαρτί. Όμως ποια; Ποια είναι η αληθινή Κατερίνα;

    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ