• Δελτία Τύπου

    CityMakers: «Μαζί γινόμαστε η αλλαγή για την Αθήνα που θέλουμε!»

    • NewsRoom


    Από γειτονιά σε γειτονιά εξαπλώνονται οι CityMakers σαν ένα ντόμινο ενεργών, υπεύθυνων πολιτών! Συνευρίσκονται, συνεργάζονται και με πάθος αλλάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης που αγαπούν.

    Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων κατεδαφίζουν τους τοίχους της απρόσωπης Αθήνας, λένε όχι στην αποξένωση και γίνονται ένα για να δημιουργήσουν νέες, καλύτερες συνθήκες για όλους μας. Καθαρίζουν δρόμο-δρόμο την πόλη, ζωγραφίζουν έργα τέχνης σε άψυχα κτίρια, ομορφαίνουν πάρκα, δημιουργούν νέους τόπους συνάντησης για μικρούς και μεγάλους και το κυριότερο δεν περιμένουν από κανέναν να φροντίσει το «σπίτι» τους.

    Μια τέτοια ομάδα είναι η «Γειτονιά κατοίκων του Πεδίου Άρεως» που εκπροσωπεί κατοίκους της οδού Χέυδεν, ενός άλλοτε όμορφου μικροσκοπικού πεζοδρόμου, που ενώνει την ιστορική οδό Μαυροματαίων με την πολύβουη Λεωφόρο Πατησίων, φιλοξενώντας κάθε μέρα πλήθος περαστικών.

    Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα αγρίεψαν στους γύρω δρόμους, η παρανομία και οι πιάτσες ναρκωτικών εισέβαλαν στη γειτονιά και άφησαν το άσχημο αποτύπωμά τους, κάνοντας τους κατοίκους να κλειδώνονται πίσω από καγκελόπορτες. Ευτυχώς, στον αντίποδα των εξελίξεων στην περιοχή, μια ομάδα ανθρώπων που ζουν, πονούν και δεν εγκαταλείπουν τη γειτονιά τους αποφάσισε να καθαρίσει, να αναζωογονήσει και να φωτίσει το πολύπαθο σημείο, διεκδικώντας με τόλμη μία καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτούς και τις οικογένειές τους.

    Στο «νοικοκύρεμα» της Χέυδεν πολύτιμος συνεργάτης ήταν η εταιρεία Kärcher που προσέφερε ειδικά συστήματα καθαρισμού στους πολίτες, ώστε να πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους, να καθαρίσουν και να διατηρήσουν όμορφη, μακριά από ρύπους και graffiti τη γειτονιά τους. Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μαργαρίτης, στα πλαίσια των 10 video – αφιερωμάτων που δημιούργησε για το ρεύμα των CityMakers, βρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση, που η ομάδα «Γειτονιά κατοίκων του Πεδίου Άρεως» πραγματοποίησε για την αναζωογόνηση της Χέυδεν, παρουσία του Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη. Η ατμόσφαιρα στη γιορτή ήταν μοναδική. Οι κάτοικοι συγκινημένοι και περήφανοι. Όσο μικρός είναι ο δρόμος που μένουν, τόσο μεγάλο και βαθιά συμβολικό είναι αυτό που κατάφεραν ενώνοντας τις δυνάμεις τους.

    Οι CityMakers ήρθαν για να μείνουν. Και ευτυχώς πληθαίνουν καθημερινά. Στους πρώτους που ξεκίνησαν το ρεύμα και αποφάσισαν να δώσουν καλλιτεχνική αξία σε μέχρι τώρα αδιάφορα υλικά της πόλης, ανήκει και ο Yiakou, ένας νέος graffiti artist που μετατρέπει τοίχους, πόρτες και δημόσιους χώρους σε έναν λευκό καμβά χωρίς περιορισμούς! Η ασχήμια και η εγκατάλειψη εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνουν όμορφες παραστάσεις γεμάτες όνειρα και ταξίδια. Σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι άνθρωποι που τον παρακολουθούν την ώρα που δημιουργεί του ζητάνε να ζωγραφίσει, να ανανεώσει τις γειτονιές τους, τα σπίτια τους.
    Αυτή είναι και η βαθύτερη ουσία των CityMakers: Να μην περιοριζόμαστε, να μην κλεινόμαστε στον μικρόκοσμό μας, αλλά να ανοιγόμαστε στη σύνδεση με την πόλη και τους ανθρώπους της. Να γίνουμε όλοι μαζί η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην πόλη μας. Όσο και αδύνατο να μας φαίνεται, όσο και τρελό μπορεί να ακούγεται σε όσους το λέμε, τελικά θα βρούμε αυτούς που θα συμπορευτούν μαζί μας.



    ΣΧΟΛΙΑ