Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο Σταμάτης Τσαντάνης, Chairman and Chief Executive Officer – Seanergy Maritime Holdings Corp. (NASDAQ: SHIP) Founder, Chairman and Chief Executive Officer – United Maritime Corporation (NASDAQ: USEA), μιλώντας στο φόρουμ της Capital Link, περιέγραψε τη σημερινή συγκυρία ως μια περίοδο διαρκών ανατροπών, κατά την οποία οι γεωπολιτικές εξελίξεις επαναπροσδιορίζουν διαρκώς τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζονταν οι αγορές τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως παρατήρησε, γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν αναδιαμορφώσει τις ενεργειακές και εμπορικές ροές, οδηγώντας ακόμη και στην επανενίσχυση της ζήτησης για πρώτες ύλες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι θα έχαναν σταδιακά τη σημασία τους.

1

Στρέφοντας την προσοχή του στον κλάδο του χύδην  ξηρών φορτίων, υπογράμμισε τη γήρανση σημαντικού μέρους του παγκόσμιου στόλου, επισημαίνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των πλοίων βρίσκεται πλέον σε προχωρημένη ηλικία.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να περιορίσει τη διαθέσιμη χωρητικότητα τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με αυξημένες απαιτήσεις ανανέωσης του στόλου και αυστηρότερα κανονιστικά πρότυπα.

Παράλληλα, συνέδεσε τις προοπτικές της αγοράς με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές και με την ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως εξήγησε, η επέκταση των data centers και η αυξανόμενη ενεργειακή τους κατανάλωση αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για ενέργεια, χάλυβα, αλουμίνιο και άλλες βασικές πρώτες ύλες, δημιουργώντας πρόσθετη υποστήριξη για την αγορά μεταφοράς ξηρού φορτίου τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Μαριέλενα Γ. Προκοπίου: Η καινοτομία στη ναυτιλία θα πρέπει να αξιολογείται με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα που προσφέρει

Π. Ξενοκώστας: Ο «Μπλε Διάδρομος» στοχεύει να αποτελέσει μια θαλάσσια λεωφόρο ενεργειακής και εφοδιαστικής ασφάλειας

Στενά του Ορμούζ: Πέρασαν 4 δεξαμενόπλοια με ιρανική σημαία τη Δευτέρα με απενεργοποιημένο πομπό