• Portraits.gr

    Ι. Χατζηδημητρίου: Ο άνθρωπος πίσω από το θαύμα με το καταδυτικό ρολόι Ianos Avyssos (video)


    Ιανός. Θεός των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Θεός του ίδιου του χρόνου. Ο διπρόσωπος Ιανός γνώριζε παρελθόν και μέλλον, διαφέντευε κάθε νέα αρχή και τέλος, συμβόλιζε την αλλαγή και τη μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν.

    Άβυσσος. Το πιο βαθύ και σκοτεινό κομμάτι της ψυχής, της θάλασσας και, ενίοτε, η ίδια η θάλασσα. Σκοτεινή, τρομακτική, μυστηριώδης και, την ίδια στιγμή, μαγνητική, ατελείωτη, ζωντανή, παλλόμενη. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανακάλυψη, την εξερεύνηση, τα όρια του ανθρώπου και του εφικτού.

    Χρόνος, λοιπόν… Χρόνος, ψυχή και θάλασσα. Και ταυτόχρονα Ιστορία… Ιστορία του Χρόνου, ιστορία της επιστήμης του, ιστορία κρυμμένη στα βάθη της θάλασσας… Ιστορία που αναδύεται χάρη στην επιμονή και το πάθος ανθρώπων που δοκίμασαν τα όρια του σώματος και της ψυχής τους καταδυόμενοι στα βάθη του Αιγαίου. Και έφεραν στο φως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Έναν μηχανισμό ασύλληπτης ακρίβειας, ιδιοφυούς σχεδιασμού, απαράμιλλης τεχνικής αρτιότητας, που μπορούσε να υπολογίζει και να απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης, όντας, πιθανότατα, ο παλαιότερος ωρολογιακός μηχανισμός στην Ιστορία του κόσμου.

    Κατάδυση, λοιπόν, στα βάθη της Ιστορίας… Εκεί όπου οι αρχαίοι θρύλοι συναντούν την επιστήμη, λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός ελληνικού καταδυτικού ρολογιού. Ενός ελληνικού ρολογιού, ελβετικής κατασκευής, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές πολύ πριν κυκλοφορήσει. Σε μία αγορά που, όπως έγραψε στην κριτική του ένα από τα κορυφαία περιοδικά του κλάδου, το Hodinkee, μετά από 60 χρόνια ιστορίας και αναρίθμητα μοντέλα, είναι δύσκολο να πρωτοτυπήσεις σχεδιαστικά.

    Ο Ιάκωβος Χατζηδημητρίου, όμως, ιδρυτής της Ianos Watches, τόλμησε να κάνει τη διαφορά. Και μιλά στο mononews.gr για το εγχείρημά του…

    Ο Ιάκωβος Χατζηδημητρίου, ιδρυτής της Ianos Watches

    Ianos Avyssos: Ένα ρολόι, η σύλληψη του οποίου εντυπωσίασε το εξειδικευμένο κοινό που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά της υψηλής ωρολογοποιίας. Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα καταδυτικά ρολόγια της αγοράς; Πού οφείλεται, θεωρείτε, η τόσο θερμή υποδοχή που υπήρξε;

    Νομίζω ότι το Avyssos είναι ένα ρολόι που το ελληνικό, κυρίως, κοινό, ίσως υποσυνείδητα, περίμενε να φτιαχτεί. Συνδυάζει τόσο την ελβετική ποιότητα ωρολογοποιίας όσο και την ελληνική καταδυτική ιστορία και παράδοση σε ένα ποιοτικό πακέτο σε εντυπωσιακά προσιτή τιμή για τα χαρακτηριστικά του.

    Το Ianos Avyssos φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των συλλεκτών. Αυτό, θεωρείτε, οφείλεται στο concept, στην κατασκευή, στον συνδυασμό των δύο αυτών παραγόντων ή και σε άλλα στοιχεία; Θα είναι συλλεκτικού χαρακτήρα ή σχεδιάζετε μια σταθερή σε κομμάτια παραγωγή;

    Η κατασκευή του ρολογιού πληροί τις προϋποθέσεις για να μπει στο «στόχαστρο» κάθε συλλέκτη. Η κάσα είναι ατσάλινη, το γυαλί είναι κρύσταλλο από ζαφείρι και η υδατοστεγανότητά του φτάνει τα 300 μέτρα. Επίσης, η πλάτη της κάσας διαθέτει ένα κανάλι μέσα από το οποίο περνάει το λουρί, με αποτέλεσμα το ρολόι να εφάπτεται με τον καρπό για καλύτερη και πιο άμεση επαφή.

    Ωστόσο αυτό που το διαφοροποιεί το Avyssos είναι σίγουρα το καντράν, το οποίο σχεδιάστηκε, αναμορφώθηκε και ξανασχεδιάστηκε τουλάχιστον 3 φορές κατά τη διάρκεια των 3 χρόνων δημιουργίας του, γιατί θέλαμε να απεικονίσουμε όχι μία αλλά δύο διαφορετικές αλλά συνδεδεμένες εμπνεύσεις: την ιστορία των σφουγγαράδων και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

    Είναι το πρώτο μοντέλο που κυκλοφορείτε ως εταιρεία;

    Είναι το πρώτο και ελπίζω το πρώτο από πολλά!

    Σχεδιάζετε να κυκλοφορήσετε, λοιπόν, και άλλα μοντέλα. Να περιμένουμε ότι τα μοντέλα αυτά θα είναι αντίστοιχου χαρακτήρα / έμπνευσης;

    Φυσικά, το Avyssos είναι μόνο η αρχή και ήδη δουλεύουμε πάνω σε ιδέες που υπάρχουν για τα επόμενα μοντέλα.

    Σκοπός μας είναι με κάθε μοντέλο να τιμούμε την ελληνική Ιστορία και παράδοση, δημιουργώντας ένα ρολόι που μπορεί να σταθεί επάξια στην αγορά απέναντι στις μεγαλύτερες μάρκες ρολογιών, τόσο σε ποιότητα όσο και σε σχεδιασμό.

    Ποιο θεωρείτε εσείς προσωπικά, ως ιδρυτής της εταιρείας και εμπνευστής του concept, ότι είναι το «δυνατότερο» στοιχείο του Ianos Avyssos;

    Το δυνατότερο στοιχείο νομίζω είναι η λεπτότητα με την οποία παρουσιάζει την έμπνευση μας. Είναι πολύ δύσκολο, πιστεύω, να πετύχει κανείς μια ισορροπία μεταξύ της βαριάς αρχαίας έμπνευσης και του μοντέρνου σχεδιασμού, χωρίς να «βαραίνει» το ίδιο το ρολόι ή το ένα να υπερτερεί του άλλου. Νομίζω ότι το Avyssos είναι ένα όμορφα σχεδιασμένο ρολόι που θα άρεσε στο κοινό και ας μην ήξερε την ιστορία. Η ανακάλυψή της μέσω του καντράν, όμως, το κάνει πολύ ιδιαίτερο.

    Πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά και σε ποιες τιμές; Θα κυκλοφορήσει και στην ελληνική αγορά;

    Για να φέρουμε το Avyssos στην αγορά αποφασίσαμε να «τρέξουμε» μια καμπάνια στο Kickstarter, που έχει αποδείξει ότι είναι μια πολύ καλή πλατφόρμα για την παρουσίαση νέων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των ρολογιών) σε ένα ευρύ κοινό που ψάχνεται για νέα πράγματα.

    Έτσι θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε άμεσα διεθνή αναγνώριση και να αυξήσουμε την έκθεση της μάρκας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Τι μηνύματα λαμβάνετε για την εμπορική επιτυχία της προσπάθειάς σας; Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να καταξιωθείτε σε μια τόσο ανταγωνιστική και υψηλών απαιτήσεων αγορά;

    Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και συγκινητικά. Το ενδιαφέρον του κοινού, ελληνικού και ξένου, δείχνει ότι υπάρχει χώρος για την Ianos Watches να βρει μια θέση στη διεθνή αγορά, καθώς συνδυάζει τον πρωτότυπο σχεδιασμό και την ιδιαίτερη ιστορία, κάτι πραγματικά ασυνήθιστο, ειδικά σε αυτό το εύρος τιμής.

    Σε τι διαφέρει η Ianos Watches από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου;

    Διαφέρει στο ότι έχει ελευθερία κίνησης. Σε χαμηλότερο εύρος τιμής κινούνται μάρκες που αντιγράφουν γνωστές μάρκες, προσπαθώντας να πουλήσουν πετυχημένα σχέδια σε πολύ χαμηλές τιμές. Στο ψηλότερο εύρος τιμής, που συνεχώς ανεβαίνει, κινούνται ελβετικές, κυρίως, μάρκες που ανταγωνίζονται στην πολυτέλεια, βασιζόμενες, ωστόσο, σε πετυχημένα σχέδια του παρελθόντος.

    Η Ianos Watches μπορεί να προσδιορίσει τον χαρακτήρα της, να κινηθεί σε διάφορες κατευθύνσεις και να δοκιμάσει νέα πράγματα, χωρίς να χρειάζεται να εμμένει σε μια σχεδιαστική γλώσσα ή να αντιγράφει άλλες μάρκες.

    Αυτή η ελευθερία, σε συνδυασμό με την ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που είναι η ελληνική Ιστορία και παράδοση, πιστεύω ότι κάνει την Ianos Watches πραγματικά ξεχωριστή.

    Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον για το ρολόι και τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα;

    Το ρολόι είναι κάτι που άργησε να μου προκαλέσει το ενδιαφέρον, ωστόσο από τη στιγμή που «έπεσα» στην παγίδα, δεν κατάφερα να ξαναβγώ. Από μικρός κοίταζα και διάβαζα για ρολόγια και με συνέπαιρναν τα ρολόγια που είχαν να πουν μια ιστορία. Τα Rolex για τις καταδύσεις και τις υποβρύχιες εργασίες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν, τα Omega για τη σχέση τους με το διάστημα κλπ. Πριν από αρκετά χρόνια, πήρα με το πρώτο μου μπόνους από τη δουλειά μου ένα Panerai και από τότε εθίστηκα!

    Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την ομάδα πίσω από το Ianos Avyssos. Ποια είναι τα πρόσωπα που έρχονται να βάλουν την Ελλάδα στον χάρτη της υψηλής ωρολογοποιίας;

    Η ομάδα της Ianos Watches είναι ουσιαστικά διπρόσωπη, όπως ο Ιανός! Ο ιδρυτής είμαι εγώ και ο σχεδιαστής του ρολογιού είναι ο Yvan Ketterer με τον οποίο δουλέψαμε όλες τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού.

    Κατά τα άλλα, όπως σε κάθε microbrand, ήταν ένας μοναχικός δρόμος κατά το μήκος του οποίου συνεργάστηκα με πολλούς ανθρώπους για να φτιαχτεί το logo, το video, οι φωτογραφίες κλπ.

    Υπάρχει εικόνα για την ελληνική αγορά; Πόσο ενημερωμένοι είναι οι Έλληνες για τη συγκεκριμένη τέχνη σε σχέση με άλλους λαούς;

    Η ελληνική αγορά και ειδικά οι πιο ενημερωμένοι συλλέκτες έχουν ήδη πάρα πολύ καλή εικόνα για το ρολόι και σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ ο καλός φίλος Δημήτρης Γραβιάς, ιδρυτής του Greece Watch Club και του RedBar Greece που προώθησε το ρολόι και οργάνωσε ένα event παρουσίασης των ρολογιών πριν από μερικές εβδομάδες.

    Εμπνευστήκατε από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και τις καμπανελόπετρες. Πώς ενσωματώνονται τα συγκεκριμένα στοιχεία στο Ianos Avyssos; Είναι στοιχεία αναγνωρίσιμα από τον κόσμο;

    Βάσει των σχολίων που έχω λάβει ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων είναι πολύ γνωστός στους Έλληνες αλλά άγνωστος στους ξένους. Ωστόσο αυτό φαίνεται να αλλάζει με τα reviews του ρολογιού από τα ξένα μέσα (Hodinkee, Fratello Watches, Worn and Wound κλπ.) που ενθουσιάστηκαν με την ιστορία του και τον παρουσίασαν στο κοινό τους με αυτήν την αφορμή.

    Το σχήμα του μηχανισμού έχει ενσωματωθεί στο καντράν ως ο μηχανισμός των δευτερολέπτων. Αντί να έχουμε ένα δυσδιάκριτο δείκτη δευτερολέπτων, θέλαμε να δείξουμε ότι το καταδυτικό ρολόι για εμάς είναι, πάνω απ’ όλα, ένα εργαλείο που σου προσφέρει ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει ο δύτης να ξέρει σε μια στιγμή αν το ρολόι δουλεύει ή όχι. Ο τρόπος να το δείξουμε αυτό είναι με έναν έλικα που γυρνάει αφήνοντας εκτεθειμένο το καντράν που φωτίζει, ώστε να ξέρει ο δύτης ότι το ρολόι δουλεύει κανονικά. Ο έλικας αυτός είναι κλεισμένος σε ένα πλαίσιο ο σχεδιασμός του οποίου βασίστηκε στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που βρέθηκε, άλλωστε, από Συμιακούς σφουγγαράδες!

    Η καμπεναλόπετρα είναι η πέτρα που χρησιμοποιούσαν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα οι Συμιακοί σφουγγαράδες για να καταδύονται στον βυθό με μία ανάσα.

    Χρησιμοποιώντας την πέτρα ως βάρος, αλλά και πηδάλιο, μπορούσαν να καθορίζουν την ταχύτητα και τον ρυθμό κατάδυσης ενώ, όταν ήταν έτοιμοι να ανέβουν, τραβούσαν το σκοινί, δίνοντας σήμα στον «κολαουζέρη» να τους τραβήξει γρήγορα στην επιφάνεια.

    Θέλαμε το ρολόι να αποτυπώνει κάτι παραπάνω από ένα δείγμα ελληνικής τεχνολογίας. Θέλαμε να παρουσιάζει την ανθρώπινη πλευρά της ανακάλυψης του Μηχανισμού και τη δύσκολη καθημερινότητά τους που αντιπροσωπεύεται από την καμπανελόπετρα, το σχήμα της οποίας έχουν πάρει οι ενδείξεις ώρας.

    Ειδικά η ιστορία των «γυμνών» σφουγγαράδων και της καμπανελόπετρας έχει αγγίξει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους συλλέκτες καταδυτικών ρολογιών που έχουν εμπειρία κατάδυσης και ενδιαφέρονται για επαγγέλματα που έχουν σχέση με την κατάδυση. Ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για επαγγέλματα οι ρίζες των οποίων χάνονται στο βάθος της Ιστορίας.

    Ianos Watches – The Ianos Avyssos from Ianos Watches on Vimeo.



    ΣΧΟΛΙΑ