• Portraits.gr

    H Omega μάς ξεναγεί στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού


    Πριν από 50 χρόνια, στις 21 Δεκεμβρίου του 1968, το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Apollo 8 αντίκρισε για πρώτη φορά τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Προς τιμήν αυτής της επετείου, η Omega δημιούργησε ένα ειδικό υβριδικό ρολόι Speedmaster, ονόματι Moonwatch Apollo 8 Dark Side of The Moon.

    Το ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Baselworld 2018 και η Omega έχει δώσει το κάτι παραπάνω αυτή τη φορά, με ένα πανέμορφο καντράν εμπνευσμένο από τη Σελήνη και μία ασυνήθιστη επιλογή καλίμπρας, καθώς και ιδιαίτερα τελειώματα και έξυπνες αναφορές στην αποστολή του Apollo 8, η οποία έκανε περίπου δέκα φορές το γύρο της Σελήνης. Ήταν το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο που ξέφυγε από την τροχιά της Γης και ταξίδεψε στο άγνωστο τότε κενό του διαστήματος.

    Η κάσα του ρολογιού είναι μαύρη και πλήρως κεραμική, με διάμετρο 44,25 χιλιοστών και πάχος 12 χιλιοστών. Είναι μεγάλο σε μέγεθος, αλλά ευκολοφόρετο.

    Αυτά τα στοιχεία, βέβαια, τα έχουμε ξαναδεί στη σειρά Dark Side Of The Moon της Omega. Όμως εκεί που διαφοροποιείται το συγκεκριμένο μοντέλο είναι στο καντράν και την καλίμπρα του. Το καντράν είναι ημιδιάφανο με ένα σχέδιο της επιφάνειας της Σελήνης, και με ορατό μέρος του μηχανισμού του ρολογιού.

    Από την πίσω πλευρά ο μηχανισμός είναι ορατός στο σύνολό του, ενώ στον δακτύλιο αναγράφεται η φράση: “We’ll see you on the other side”, η οποία φέρεται να ειπώθηκε στο πλαίσιο της αποστολής του Apollo 8 από τον αστροναύτη Jim Lovell. Είναι ο μηχανισμός χειροκίνητου χρονογράφου 1861 της Omega, διακοσμημένος με μοβ κοσμήματα και με σκούρες μεταλλικές λεπτομέρειες. Είναι ένας μηχανισμός λιγότερο μοντέρνος και εξελιγμένος από αυτόν που συνήθως βλέπουμε στα ρολόγια της σειράς Dark Side Of The Moon, την αυτόματη καλίμπρα 9300, αποτελώντας ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει το σύγχρονο με το παρελθόν της σειράς Speedmaster.

    Οι φωτογραφίες μάλλον αδικούν το ρολόι, καθώς δεν μπορούν να συλλάβουν την εξαιρετική του υφή και τη ζωντάνια των χρωμάτων του, αλλά και τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναγνωσιμότητα του καντράν, ενώ χρήσιμος και αισθητικά όμορφος είναι και ο φωτισμός του δακτυλίου.

    Οι κίτρινες λεπτομέρειες και το λουρί του ρολογιού παραπέμπουν με την πρώτη ματιά σε ένα ρολόι μηχανοκίνητου αθλητισμού, όμως η γενική του εικόνα είναι πραγματικά ξεχωριστή, όπως αρμόζει σε ένα Speedmaster.

    Με τιμή στα 9.750 δολάρια, είναι σημαντικά φθηνότερο σε σχέση με τα περισσότερα της σειράς Dark Side of the Moon, που κινούνται στην περιοχή των 12.000 δολαρίων, αφενός λόγω του λιγότερο ακριβού μηχανισμού που χρησιμοποιεί, αφετέρου λόγω του περιορισμένου κοινού στο οποίο απευθύνεται.

    Πρόκειται για ένα συλλεκτικό ρολόι που λειτουργεί περισσότερο ως αναμνηστικό από μία παλαιότερη εποχή που έχει πια περάσει και την αποτυπώνει με μοναδικό και προσεγμένο τρόπο.



    ΣΧΟΛΙΑ