• Portraits.gr

    H καινοτομία της TAG Heuer στο νέο Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph


    Πολλά υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή ελατηρίων σε ρολόγια, όμως η TAG Heuer πρωτοπορεί με τη χρήση του άνθρακα στον νέο χρονογράφο της Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph.

    Για την ακρίβεια, η TAG Hauer δεν είναι η πρώτη που πειραματίζεται με τον άνθρακα ως υλικό για ελατήρια. Το είχε επιχειρήσει μία εταιρεία ονόματι Carbontime στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, χωρίς όμως να περάσει στη μαζική παραγωγή, ενώ αντίστοιχα πειράματα έχει κάνει κατά το παρελθόν και η Cartier, όταν ανέπτυσσε τα ρολόγια ID1 και ID2, ωστόσο τελικά εγκατέλειψε τον άνθρακα για χάρη του κράματος Zerodur.

    Για να δημιουργήσει το Carrera Calibre Heuer 02T Tourbillon Nanograph, η TAG Heuer επινόησε μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία που διασφαλίζει την υψηλή ακρίβεια και συνέπεια του ελατηρίου, αξιοποιώντας τις ιδιότητες του γραφενίου, μίας μορφής άνθρακα που αποτελείται από άτομα άνθρακα σε εξαγωνική παράταξη. Η θερμική διαστολή του ελατηρίου είναι σταθερή, δεν επηρεάζεται από τον μαγνητισμό, ενώ είναι πολύ ελαφρύ και εξαιρετικά ανθεκτικό στους κραδασμούς. Είναι προφανές ότι η εταιρεία έδωσε μεγάλο βάρος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού που κινεί τον χρονογράφο της.

    Όσον αφορά στον σχεδιασμό του, είναι από αυτά τα ρολόγια που είτε τα λατρεύεις, είτε τα μισείς – ενδιάμεση κατάσταση δεν υπάρχει. Δε βγάζει την εικόνα ενός ρολογιού που θα φορούσε κανείς άνετα κάθε μέρα, αλλά ενός ασυνήθιστου ρολογιού που απευθύνεται κυρίως σε όσους προσελκύονται από την καινοτομία του μηχανισμού ή όσους αρέσκονται σε αυτό το σχέδιο και θέλουν κάτι που τα άλλα ρολόγια του είδους δεν έχουν.

    Σε κάθε περίπτωση, η καινοτομία αυτή ενδεχομένως να αποτελέσει ένα βέλος στη «φαρέτρα» της TAG Heuer, αλλά και ευρύτερα του ομίλου LVMH, ώστε να αναπτύξει περισσότερα ρολόγια με αυτό το μοναδικό υλικό και να ανταγωνιστεί τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ελατήρια σιλικόνης (Patek Philippe, Swatch, Ulysse Nardin και, σε κάποιο βαθμό, Rolex). Η τιμή του χρονογράφου είναι στα 25.000 δολάρια και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν πρόκειται για limited edition ρολόι, αλλά για ρολόι κανονικής παραγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ