• Πολιτισμός

    Πέθανε ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος

    • NewsRoom
    Ο ποιητης Νίκος Παναγιωτόπουλος

    Ο ποιητης Νίκος Παναγιωτόπουλος


    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

    Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του ποιητή ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Ίνδικτος, στην επίσημη σελίδα τους στα social media.

    «Πριν λίγο αναχώρησε ο Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος. Στενός φίλος και συνεργάτης της Ινδίκτου σχεδόν από την ίδρυση της. Η απώλεια είναι μεγάλη» αναφέρουν οι εκδόσεις.

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σπουδαίος ποιητής και μεταφραστής γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 στα Εξάρχεια και ζούσε στην Αθήνα.

    Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Εκηβόλος» μαζί με τον Βασίλη Διοσκουρίδη και την Τζούλια Τσακίρη και συνεργάστηκε επί μακρόν στη συντακτική επιτροπή.

    Παράλληλα με τη συγγραφική του ενασχόληση, καταπιάστηκε και με τη μετάφραση, συγκεκριμένα του αρχαίου δράματος.

    Η «Αντιγόνη», που ανέβηκε στην Επίδαυρο το 2007 σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή και ο «Οιδίποδας», βασίστηκαν στη δική του μετάφραση.

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν ο δημιουργός μίας μακράς αφήγησης σε ελεύθερο στίχο με τίτλο «Σύσσημον ή Τα κεφάλαια» και κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στους ποιητικούς και λογοτεχνικούς κύκλους.

    Δείτε το ποστ στο Facebook:

    Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού:

    «Ο Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, που έφυγε χθες, ήταν ένας ποιητής που περπάτησε τον δρόμο που επέλεξε, αναζητώντας το στίγμα της ύπαρξής του, παράλληλα με εκείνο της κοινωνίας. Η αγωνία του για τη γλώσσα τον συντρόφεψε σε όλη τη δημιουργία του.

    Το ποιητικό έργο-ποταμός, «Σύσσημον ή Τα κεφάλαια», είναι η κατάθεση μιας ζωής. Η δική του ζωή ήταν ένας συνεχής αγώνας, σιωπηλός μόχθος, με ηθική αφοσίωση στο έργο του και στην ποιητική έκφραση, χωρίς παραχώρηση στην ανάγκη της αναγνώρισης.

    Το έργο αυτό, που τα τελευταία χρόνια κατακτά όλο και περισσότερους αναγνώστες αλλά και την κριτική, είναι η σημαντική δημιουργική κληρονομιά του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

    Διαβάστε επίσης:

    Κοστούμια της Μαρίας Κάλλας από τον Τσαρούχη αφημένα στην τύχη τους



    ΣΧΟΛΙΑ