• Πολιτισμός

    Ωοτοκία, το νέο παράδοξον του Λάνθιμου για τον οίκο Gucci άνοιξη καλοκαίρι 2020 και η συνεργασία με την ΕΛΣ


    Το παράξενο αλλά ακαταμάχητο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου αποτυπώνεται στο λεύκωμα Ωοτοκία που προέκυψε από τη φωτογράφηση της καμπάνιας του οίκου Gucci για τη συλλογή Άνοιξη-καλοκαίρι 2020.

    Πρόκειται για εικόνες που δημιουργήθηκαν μέσα από την περιήγηση του σκηνοθέτη και φωτογράφου ανάμεσα στα στιλπνά αγάλματα της βίλας Αλμπάνι Τορλόνια (Villa Albani Torlonia) στη Ρώμη και συγκεκριμένα μέσα στην αίθουσα Λήδα (Leda Gallery), που φιλοξενεί εξαίσια δείγματα αρχαίας και ρωμαϊκής γλυπτικής.

    Το βιβλίο

    Ένας φανταστικός καμβάς πάνω στον οποίο κέντησε και πάλι τον σύγχρονο αστικό μύθο του. Τα προσωπεία, οι κρυψίνοιες, οι ψευδαισθήσεις και οι νευρώσεις  ξεγυμνώνονται μέσα από το γνώριμο πλέον παραμορφωτικό του κάτοπτρο.

    Οι στιλιζαρισμένες εικόνες του Λάνθιμου στο λεύκωμα Ωοτοκία (εκδ. IDEA BOOKS) απεικονίζουν ηλικιωμένους άνδρες καθώς και γυναίκες των οποίων το υπερβολικά πουδραρισμένο δέρμα έρχεται σε αντίθεση με το πάλλευκο των αιώνιων γλυπτών.

    Στέκονται σε αφύσικες στάσεις σαν να προσπαθούν να μιμηθούν την ακινησία των αγαλμάτων. Δίπλα τους, μοντέλα που φορούν δείγματα από τη φαντασμαγορική συλλογή Cruise 2020 συμβολίζουν τη φυσική υπεροχή της νεότητας, το κάλλος και τη διανοητική φρεσκάδα.

    Η αίθουσα Λήδα δανείζεται τον τίτλο της από το όνομα του αγάλματος από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. που δεσπόζει στο κέντρο της με τίτλο Η Λήδα και ο κύκνος. Πρόκειται για ρωμαϊκό αντίγραφο αρχαιοελληνικού γλυπτού που χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα και αποδίδεται στον Τιμόθεο.

    Από την άλλη, ο ελληνικός τίτλος του λευκώματος που κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα (και στα αγγλικά μεταφράζεται ως Opivarity), παραπέμπει στον  ελληνικό μύθο κατά τον οποίο (ή μάλλον σύμφωνα με μία εκδοχή) ο Δίας μεταμορφώνεται σε κύκνο και αποπλανεί τη Λήδα η οποία επωάζει τα παιδιά της μέσα από δύο αβγά.

    Ο ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος IDEA Books εδρεύει στο Λονδίνο. Το λεύκωμα διατίθεται επίσης από το νεότευκτο Gucci Garden στο ιστορικό κτίριο του Παλατιού της Μερκάντσια (Palazzo della Mercanzia) στη Φλωρεντία το οποίο πρόσφατα ανακαίνισε ο οίκος για να φιλοξενήσει εκεί εστιατόριο τριών αστέρων Michelin, πωλητήριο μοναδικών προϊόντων και εκθεσιακό χώρο.

    Από την καμπάνια

    Τέλος διατίθεται και στο νέο, εμβληματικό Gucci Wooster στη Νέα Υόρκη (όπως ονομάζεται το μαγαζί στον αριθμό 63 της οδού Γούστερ –Wooster Street- που προσιδιάζει περισσότερο γκαλερί παρά εμπορικό κατάστημα).

    Gucci Wooster

    Ο Λάνθιμος βέβαια αναδεικνύει την πολυδιάστατη εικαστική του περσόνα και μέσω της πολυαναμενόμενης συνεργασίας του με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικών εγκαταστάσεων The artist on the composer (Ο καλλιτέχνης πάνω στον συνθέτη).

    Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στον κύκλο Μουσική και εικαστικές τέχνες σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

    Με τον Γιώργο Λάνθιμο πραγματοποιείται η δεύτερη ανάθεση του προγράμματος, που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στους διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

    Γιώργος Λάνθιμος
    Πληροφορίες: 
    22, 23, 27 Μαΐου 2020

    Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής,
    Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    Ώρες έναρξης: 20.00 & 21.30

    Τιμή εισιτηρίου: €10

    Κύκλος Μουσική και εικαστικές τέχνες, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ



    ΣΧΟΛΙΑ