• Πολιτισμός

    Κειμήλια από τη Μονή Στροφάδων στο Μουσείο Μπενάκη


    Εικόνες, χειρόγραφα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια της Μονής των Στροφάδων εμπλούτισαν την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» ταξιδεύοντας στην Αθήνα από το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ζακύνθου όπου και φιλοξενούνται.

    Τα κειμήλια συνδέονται άμεσα με την ιστορία της Μονής και αποτελούν τεκμήρια της σπουδαιότητάς της.

    Πρόκειται για μία εικόνα του Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη, η οποία αποδίδεται στον σημαντικό κρητικό ζωγράφο Άγγελο Ακοτάντο και χρονολογείται στο α’ μισό του 15ου αιώνα, μια εικόνα της Θεοτόκου Οδηγήτριας με το Θαύμα της Παναγίας στα Στροφάδια, του 18ου αιώνα και την εικόνα του Αγίου Διονυσίου που χρονολογείται μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα.

    Επίσης η χειρόγραφη περγαμηνή των Λόγων του Γρηγορίου του Ναζιανζινού, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Ένα γράμμα με τη σφραγίδα της Οικουμενικής Συνόδου, που εστάλη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Παΐσιο ΙΙ, το 1727 και ακόμη το αντίγραφο φύλλου χειρογράφου από την Ιερά Μονή Στροφάδων, όπου μνημονεύονται οι κτήτορές του, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες της δυναστείας των Λασκαριδών.

    Βασικό υλικό της έκθεσης εξάλλου αποτελεί η παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών – τεκμηρίων του Robert McCabe πριν το μοναστήρι καταστεί μη επισκέψιμο ενώ είναι βασισμένη στο βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» των Robert A.McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου.

    Πλαισιώνεται επίσης από την μακέτα του Μοναστηριού από το 1910, την παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος, καθώς και από εκθέματα σχετικά με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα των Στροφάδων.

    Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των δυσπρόσιτων Στροφάδων, που έζησε εκεί 38 χρόνια, καθώς και του τελευταίου φαροφύλακα και του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί. Είναι επίσης μια επίκληση για την περιβαλλοντική διάσωση των Στροφάδων, που αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας, φιλοξενώντας ένα από τα σημαντικότερα κεδροδάση της δυτικής Ελλάδας.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ