• Πολιτισμός

    Κίκα Χατζοπούλου: Η Ελληνίδα του Penguin φτάνει στην Ελλάδα

    Κίκα Χατζοπούλου: Η ελληνίδα του Penguin φτάνει στην Ελλάδα

    Κίκα Χατζοπούλου


    Από τη Θεσσαλονίκη στο Λονδίνο. Όλη τη δουλειά την κατάφερε με το πρώτο της βιβλίο, γραμμένο στα Αγγλικά, με τίτλο Threads That Bind. Και έτσι η Κίκα Χατζοπούλου προσγειώθηκε στον κολοσσό όμιλο Penguin και στις ράγες της διεθνούς αναγνώρισης. Η ζωντανή απόδειξη ότι ακόμη και τα πιο μεγάλα όνειρα πραγματοποιούνται μερικές φορές, συν Αθηνά και χείρα κίνει, για λίγη αρχειοπρέπεια… Αφού το βιβλίο της Κίκας Χατζοπούλου αντλεί στοιχεία από τον πλούτο της ελληνικής μυθολογίας για να εξυφάνει ένα φανταστικό, νουάρ μυθιστόρημα.

    Σε αδρές γραμμές, με αυτά τα στοιχεία έχει κατακτήσει τον κόσμο της νεανικής λογοτεχνίας στην τεράστια αγγλοσαξονική αγορά (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και σε άλλες όχι αμελητέες, όπως Ρωσία και Πολωνία. Τελευταία στην εκδοτική επετηρίδα έρχεται μέχρι στιγμής η Ελλάδα. Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο Νήματα που ενώνουν σε μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου.

    Στην αγγλοσαξονική αγορά

    Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, αν συνυπολογίσει κανείς ότι άλλοι βλέπουν ύστερα από πολλές προσπάθειες (και τροποποιήσεις στο χειρόγραφο) το όνομά τους τυπωμένο στο εξώφυλλο βιβλίων. Και οι αγγλοσάξονες δεν αστειεύονται. Εκεί και αν πρόκειται για γολγοθά το να εκδοθεί ένα βιβλίο. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις, σφιχτός οικονομικός έλεγχος.

    Η Κίκα Χατζοπούλου γράφει για όλες τις ηλικίες, αλλά αν έπρεπε οπωσδήποτε να ενταχτεί κάπου, τότε σίγουρα ανήκει περισσότερο στην κατηγορία της νεανικής λογοτεχνίας. Οι εκδόσεις Πατάκης προτείνουν να διαβαστεί στην εφηβεία, από δέκα τεσσάρων ετών και πάνω. Ήδη έχει εμφανιστεί σε λίστες διεθνών βραβείων.

    Έρωτας και Μυστήριο

    «Εάν αγαπούσε κάτι {…} αγκιστρωνόταν σε αυτό με νύχια και με δόντια», γράφει η Κίκα Χατζοπούλου (σε ελεύθερη μετάφραση). Στο βιβλίο Threads That Bind παίζει στα δάχτυλα, με στιλιστική πρωτοτυπία, τα πιο εγγυημένα χαρτιά: Έρωτα, μυστήριο, σασπένς, γοτθική φαντασία. Και οι ηρωίδες της, αναπαράγουν το γνωστό πρότυπο του σούπερ ήρωα αλλά στην πιο σοφιστικέ, λογοτεχνική και ιστορική εκδοχή τους.

    Πρόκειται για απογόνους των θεοτήτων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίες. Οι Μοιραΐδες γεννιούνται πάντα σε τριάδες. Μία γνέθει, μία ξεδιαλέγει τα νήματα, μία κόβει τις κλωστές που ενώνουν τους ανθρώπους με τα πράγματα που αγαπούν, αλλά και την ίδια τη ζωή. Παρομοίως και οι αδελφές Όρα. Η κεντρική ηρωίδα ονομάζεται Ιώ και λειτουργεί ως ντετέκτιβ προσπαθώντας να εξιχνιάσει μια υπόθεση πολλαπλών φόνων στη φανταστική, μισοβυθισμένη πόλη Αλάντε.

    Ποιος αρπάζει γυναίκες ακρωτηριάζοντας το νήμα της ζωής τους, για να τις εξακοντίσει στη συνέχεια στην πόλη ως φονικά εργαλεία;

    υποψήφιο για βραβείο νεανικής λογοτεχνίας

    Μοίρα ή βούληση;

    Η Ιώ θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τον συνεργάτη της βασίλισσας της Μαφίας ονόματι Εντέι Ρούνα. Στην πορεία του μυστηρίου, θα ανακαλύψουν ότι συνδέονται με το πιο σπάνιο νήμα του πεπρωμένου, κάτι πολύ βαθύ και μυστικό. Πρόκειται άραγε για την αδελφή ψυχή, το αγόρι που θα αγαπήσει δια βίου; ‘Ενας έρωτας μοιραίος, που μπορεί να διαλύσει τον κόσμο; Πάντως, η Κίκα Χατζοπούλου με ιδιαίτερα ρομαντική πνοή και ταυτόχρονα διάθεση αδιόρατης αμφισβήτησης προσπαθεί να επεξεργαστεί το διαχρονικό δίλημμα μοίρα ή βούληση;

    Οι δυναμικές ισορροπίες ανάμεσα στις αδελφές μοιάζουν εξίσουν περίπλοκες. Η αποξενωμένη μεγάλη αδελφή της Ιώς επιστρέφει στην πόλη, όμως τάσσεται στο πλευρό του βασικού υπόπτου. Ένοχα μυστικά του παρελθόντος αποκαλύπτονται, ενώ τα συναισθήματα για τον Εντέι δυναμώνουν.

    Η Ιώ θα πρέπει να ελιχθεί σε περιβάλλον με περίτεχνες ραδιουργίες και δυσεπίλυτες πλεκτάνες. Θα οδηγηθεί στις πιο ερεβώδεις γωνιές του Αλάντε για να αποκαλύψει μια περίπλοκη συνωμοσία ανάμεσα στους ισχυρότερους παράγοντες της πόλης – ενώ αρχίζει να απειλείται και η ίδια η ζωή της. Και όλα αυτά διαδραματίζονται σε μετά-αποκαλυπτικό τοπίο που στήνει δεξιοτεχνικά, περιβάλλον φανταστικών, γοτθικών διαστάσεων όπου ολόκληρες πόλεις απειλούνται να βυθιστούν από ανεξέλεγκτες παλλιρροιακές δυνάμεις.

    Η Κίκα Χατζοπούλου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη συγγραφή παιδικού μυθιστορήματος από το πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης. Εργάζεται στον τομέα των εκδόσεων. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Ελλάδα.

    Της αρέσουν να αφηγείται υποθέσεις βιβλίων και ταινιών παρέα με τον σύντροφό της. Σε αυτή τη φανταστική απλότητα ίσως να οφείλεται η διεθνής απήχησή της.

    Για όσους αναζητούν ρομάντζα με μυστήριο και δυνατούς όσο και ατελείς χαρακτήρες (σύμφωνα με την ίδια), με γοητευτικές φωτοσκιάσεις, που ταλανίζονται από τις ίδιες τις ηθικά αμφισβητήσιμες αποφάσεις τους, τότε τα Νήματα του ενώνουν αποτελούν γερό κοκτέιλ απόλαυσης.

    Πληροφορίες

    Νήματα που ενώνουν (Νήματα που ενώνουν, βιβλίο 1) 

    Εκδόσεις Πατάκη, Νοέμβριος 2023

    Σελίδες 448

    Η Κίκα Χατζοπούλου εμφανίζεται στο Twitter, στο Instagram και στο TikTok ως @kikahatzopoulou and on her website kikahatzopoulou.com.



    ΣΧΟΛΙΑ