• Πολιτισμός

    Ιαπωνία: Πέθανε ο πολυβραβευμένος συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο

    • NewsRoom
    Ριουίτσι Σακαμότο

    Ριουίτσι Σακαμότο


    Ο Ιάπωνας συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής ο οποίος είχε συνθέσει μουσική για πολλές ταινίες, πέθανε στις 28 Μαρτίου σε ηλικία 71 ετών από καρκίνο που είχε διαγνωστεί το 2020, ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα του στον επίσημο ιστότοπό του.

    «Έζησε με τη μουσική μέχρι το τέλος», προσέθεσε σε μια ανακοίνωση, όπου εξηγεί πως ο καλλιτέχνης είχε εκφράσει την επιθυμία η κηδεία του να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

    Ο Ρουίτσι Σακαμότο γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου  του 1952. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO), μαζί με τους Χαρουόμι Χόσονο και Υιουκιχίρο Τακαχάσι.

    Ο Σακαμότο επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο μια σειρά από υποείδη της ηλεκτρονικής μουσικής, ιδιαίτερα την μουσική των βιντεοπαιχνιδιών και την μουσική του Τζο Χισαΐσι, γνωστού για την μουσική του σε ταινίες του Studio Ghibli.

    Ο Σακαμότο ξεκίνησε την καριέρα του ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1970 ως μουσικός, παραγωγός και ενορχηστρωτής. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1978 ως συνιδρυτής του συγκροτήματος YMO. Ταυτόχρονα ακολούθησε σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας το πειραματικό ηλεκτρονικό fusion άλμπουμ Thousand Knives το 1978.

    Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το άλμπουμ B-2 Unit, το οποίο περιλάμβανε το κομμάτι Riot in Lagos, που ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της electro και της χιπ χοπ μουσικής.

    Ο Σακαμότο συνέχισε να παράγει σόλο δίσκους και συνεργάστηκε με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ντέιβιντ Σίλβιαν, Κάρστεν Νικολάι, Γιουσου Ν’ Ντουρ και Fennesz. Ο Σακαμότο συνέθεσε μουσική για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 και η σύνθεσή του Energy Flow (1999) ήταν το πρώτο νούμερο ένα σινγκλ στην ιστορία των τσαρτ Oricon της Ιαπωνίας.

    Ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ο Σακαμότο έχει κερδίσει ένα Όσκαρ, ένα BAFTA, ένα Grammy και 2 Χρυσές Σφαίρες.

    Η ταινία Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς (1983) σηματοδότησε το ντεμπούτο του τόσο ως ηθοποιού όσο και ως συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής. Εκείνο το μουσικό θέμα προσαρμόστηκε στο σινγκλ Forbidden Colours που έγινε διεθνής επιτυχία.

    Η πιο επιτυχημένη δουλειά του ως κινηματογραφικού συνθέτη ήταν για την ταινία Ο τελευταίος αυτοκράτορας (1987), μετά την οποία συνέχισε να κερδίζει διακρίσεις συνθέτοντας μουσική για ταινίες όπως Τσάι στη Σαχάρα (1990), Ο μικρός Βούδας (1993) και Η επιστροφή (2015).

    Κατά καιρούς, ο Σακαμότο εργάστηκε  ως συνθέτης και σεναριογράφος σε anime και βιντεοπαιχνίδια. Το 2009 τιμήθηκε με το μετάλλιο Τεχνών και Γραμμάτων από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας για τη συνεισφορά του στη μουσική.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βικιπαίδεια



    ΣΧΟΛΙΑ