• Πολιτισμός

    Η πρωτοπόρος της ανακυκλώσιμης μόδας από τη Νέα Υόρκη στο Μουσείο Λαλαούνη


    Η Ντέμπρα Ράποπορτ με την έκθεση Από τις λεωφόρους της Νέας Υόρκης διακτινίζεται στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με εξήντα δημιουργίες που έχουν σμιλευθεί από επαναπροσδιορισμένα υλικά.

    Για την ακρίβεια, η Ράποπορτ θεωρείται πρωτοπόρος δημιουργός μόδας από ανανεώσιμες πηγές, accessories από ευτελή και ανακυκλώσιμα υλικά: ρούχα, καπέλα, κοσμήματα που χαρακτηρίζονται από πλούσιο χρώμα και μοιάζουν με γλυπτές χειροτεχνίες από τυχαία ευρήματα και υπολείμματα αντικειμένων.

    Προβάρει τα κομμάτια πάνω της και ύστερα τα μοστράρει φορώντας τα με ευφάνταστους συνδυασμούς. Το στιλ που οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ως εκκεντρική έκφραση των ακτιβιστών, στη Νέα Υόρκη θεωρείται θαυμαστή κανονικότητα.

    New York Style

    Όπως εξηγεί η διευθύντρια του Μουσείου Ιωάννα Λαλαούνη, τα σχέδια της Ράπαπορτ ίσως ξενίσουν το ελληνικό μάτι αλλά στη Νέα Υόρκη θεωρούνται ταυτόσημα του New York style (το χαρακτηριστικό νεοϋορκέζικο ύφος) τοποθετώντας την στο επίκεντρο της νέας υπερ-ευαισθητοποίησης με το περιβάλλον και την κοινωνική δράση. Τη νέα εμμονή του κόσμου της μόδας με την αειφόρο οικονομία και τα υφάσματα που τη σέβονται.

     

    Η έννοια της βιωσιμότητας μετουσιώνεται σε καλλιτεχνικό έργο:  Η 74χρονη δημιουργός άνοιξε το δρόμο για την εδραίωση αυτής της καλλιτεχνικής τάσης, όπου ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη φωνή και τις (εμπορικές) δημιουργίες του για να προωθήσει την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τον βιοπορισμό του από το (εμπορεύσιμο) έργο του. Μέσα από έννοιες όπως η ανακύκλωση οδηγούμαστε στη μελέτη έργων που αξίζει να αξιολογηθούν στο σύνολο τους.

    Η Ράποπορτ αμφισβητεί διαρκώς τις κοινότοπες αντιλήψεις για την ομορφιά και τη γήρανση εμμένοντας με πάθος στη διαρκή ανανέωση που εγγυάται τη νεότητα. Αυτό εξάλλου πράττει και με τα ίδια της τα χέρια μεταμορφώνοντας σωρεία υλικών σε αντικείμενα με χαρακτηριστική ελευθερία έκφρασης.

    Η ίδια κατοικεί στο διάσημο, ιστορικό κτίριο Westbeth Artists Housing and Center for the Arts  όπου στεγάζονται καλλιτέχνες με προνομιακό ενοίκιο, προσφέροντάς τους την προνομιακή δυνατότητα να δρουν στο κέντρο της παγκόσμιας μητρόπολης.

    Μεγάλα μουσεία στην Αμερική διαθέτουν συλλογές της καθηγήτριας (κατέχει τίτλο σπουδών στις καλές τέχνες), όπως το MOMA στη Νέα Υόρκη και το LACMA στο Λος Άντζελες. Στην Ευρώπη το Hermitage στην Αγία Πετρούπολη, το Musee des Beaux Arts στη Λωζάννη. Την έχουν φωτογραφήσει μερικοί από τους πιο γνωστούς φωτογράφους μόδας του κόσμου.

    Η έκθεση Από τις λεωφόρους της Νέας Υόρκης αποτελεί μέρος της προγράμματος για τα crafts, τη σύγχρονη δημιουργία στις διακοσμητικές τέχνες -τομέα με τον οποίο ασχολείται με ιδιαίτερη απόδοση το Μουσείο τα τελευταία δέκα χρόνια υπό την εποπτεία της Ιωάννας Λαλαούνη.

    Το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε μέσα στην κρίση, ενισχύθηκε με την επιδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όπως συμπληρώνει η πρόεδρος «δίνοντας τη δυνατότητα για σεμινάρια, εργαστήρια, για μοναδικά στον κόσμο residencies καλλιτεχνών μέσα σε μουσείο και εκθέσεις όπως η τωρινή».

    Πληροφορίες: 

    Τα εγκαίνια της έκθεσης Debra Rapoport ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (FROM THE STREETS OF NEW YORK)
    πραγματοποιούνται την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 ώρα 18:00-20:00 με την παρουσία της Ράποπορτ.

    Στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαλούνη, Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Αθήνα

    Διάρκεια έκθεσης ως τις 12 Απριλίου.

    Ώρες Λειτουργίας ΜΚΗΛ

     Ξεναγήσεις

    Σάββατο 7 Μαρτίου,

    Ώρα: 11:00

    Ιωάννα Λαλαούνη

     

    Νύχτα Πολιτισμού

    Παρασκευή 20 Μαρτίου,

    Ώρα: 18:00-21:00

    Απαιτείται κράτηση

     

    Workshop

    Με την δημιουργό

    Σάββατο 15.2.2020, Ώρα: 11:00-14:00 Recycling & Sustainability with Debra Rapoport

     

    Και στα προγράμματα ΣΠΕΔΟΣ:

    Σάββατο 1.2.2020, Ώρα: 11:00-14:00  Δημιουργία Κοσμήματος από Ανακύκλωση Μετάλλου

    Σάββατο 1.2.2020,  Ώρα: 11:00-14:00 Το Ξύλο στο Κόσμημα

    Σάββατο 8.2.2020, Ώρα: 10:00-14:00 Εισαγωγή στην Συρματερή Τεχνική

    Σάββατο 8.2.2020, Ώρα: 11:00-14:00 Δημιουργώντας με Πηλό

    Τετάρτη 19.2.2020,’Ωρα: 17:00-20:00 Ανάκυκλος Παλαιών Κοσμημάτων

    Σάββατο 22.2.2020, Ώρα: 10:00-14:00 Εισαγωγή στη Φουσκωτή Τεχνική

    Σάββατο 22.2.2020, Ώρα: 11:00-14:00 Υφαίνω ένα Κόσμημα

    Τετάρτη 26.2.2020,’Ωρα: 17:00-20:00 Δέσιμο Πέτρας

    Απαιτείται κράτηση



    ΣΧΟΛΙΑ