• Πολιτισμός

    «Για να μην πουν το νερό νεράκι» – Προκήρυξη διαγωνισμών του Υπουργείου Πολιτισμού για τα αναψυκτήρια

    • Μαρία Θερμού

    Το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου, ένα από τα λίγα που λειτουργούν


    Με τις μνήμες ζωντανές ακόμη από το περσινό καλοκαίρι, όταν οι τουρίστες στην Ολυμπία αδυνατούσαν να προμηθευτούν έστω και ένα μπουκαλάκι νερό, αφού το αναψυκτήριο ήταν κλειστό – με αποτέλεσμα και λιποθυμίες – η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για προκήρυξη διαγωνισμών από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις μόνον θετικά κρίνεται.

    Το ζήτημα είχε συζητηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ήδη οι προκηρύξεις για την αξιοποίηση αναψυκτηρίων σε 14 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έχουν δημοσιευθεί. Σύντομα έτσι, αναμένεται η κατάθεση προσφορών με στόχο τα αναψυκτήρια να αρχίσουν να λειτουργούν από τον ερχόμενο Απρίλιο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα αναψυκτήρια που βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους Ακρόπολης Λίνδου, Ασκληπιείου Κω, Βεργίνας, Δωδώνης, Κάμειρου και Καστέλλου Ρόδου, Μεσσήνης, Ολυμπιείου, καθώς και στα αρχαιολογικά μουσεία Ακρωτηρίου Θήρας, Δελφών, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Αρχαίας Ολυμπίας και Ρόδου.

    Ακόμη δέκα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εξάλλου, αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αξιοποίησης ώστε αναψυκτήρια να λειτουργήσουν και σ΄αυτά μέσα στο καλοκαίρι. Με την προϋπόθεση βεβαίως, ότι οι ενστάσεις κλπ δεν θα προκαλέσουν μεγάλες καθυστερήσεις, έτσι που να χαθεί η τουριστική περίοδος.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για αυτονόητες υπηρεσίες, έτσι κάθε πρόγραμμα αναβάθμισης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων οφείλει να περιλαμβάνει πολύ περισσότερες παροχές.

    Νερό για τους τουρίστες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πέρυσι το καλοκαίρι στην Ολυμπία



    ΣΧΟΛΙΑ